Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη βάζει τα γιορτινά της

Η Ξάνθη βάζει τα γιορτινά της

0
stolismos xanthi
 

 Προετοιμασίες και χριστουγεννιάτικος στολισμός της πόλης και οικισμών του δήμου Ξάνθης. Τοποθετήθηκαν τα καράβια στην κεντρική πλατεία και την πλατεία Ελευθερίας

 

Ξεκινά σήμερα ο στολισμός του δημαρχείου, που προβλέπεται να είναι φαντασμαγορικός, χωρίς να ξεφύγει πολύ το μπάτζετ!

 
 
Την κρίση την έχουμε βιώσει «στο πετσί μας», τα προβλήματα δεν έχουν τέλος, το πορτοφόλι δε σηκώνει περιττές δαπάνες και η καθημερινότητα «σκοτεινιάζει» υπό το βάρος των δυσκολιών και των οικονομικών προβλημάτων. Όμως τα παιδιά, παρότι καταλαβαίνουν τα πάντα, περιμένουν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, μια γιορτή χαράς και οικογενειακών στιγμών. Κι εμείς οι ίδιοι έχουμε ανάγκη την ψυχολογική ανάταση, έστω κι αν αφορά μόνο μία μικρή περίοδο «ανάσας» και γιορτινού κλίματος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Ξάνθης ξεκίνησε και φέτος, εδώ και ένα μήνα περίπου, το χριστουγεννιάτικο στολισμό στις πόλεις και τους οικισμούς του. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για περιττό έξοδο από την πλευρά του δήμου, ενώ άλλοι ζητούν από την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει αυτή να δώσει μια ευχάριστη γιορτινή νότα, να αλλάξει λιγάκι τον αέρα της πόλης και να «μυρίσει» Χριστούγεννα. Με φειδώ λοιπόν, προκειμένου να συνταιριαστούν οι απόψεις, πραγματοποιείται φέτος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, με τους ηλεκτρολόγους του δήμου να αναλαμβάνουν το σύνολο των εργασιών. Προμήθεια έγινε μόνο για συμπληρωματικά υλικά και για όσα θα χρειαστούν γα το στολισμό του δημαρχείου, με περιορισμένο μπάτζετ.
 
Δύο καράβια στις πλατείες, χωρίς το μεγαλόπρεπο δέντρο
Πιστός ο δήμος Ξάνθης στην… ελληνική παράδοση στολίζει την πόλη με καράβια. Την Παρασκευή τοποθετήθηκαν τα δύο χριστουγεννιάτικα καράβια, το ένα στην πλατεία Ελευθερίας και το άλλο στην κεντρική πλατεία. Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος του συνεργείου των ηλεκτρολόγων του δήμου Γιώργος Γουναρίδης, φέτος υπήρξε μέριμνα και το καράβι της κεντρικής πλατείας τοποθετήθηκε έτσι ώστε να μην εμποδίζει τις διαβάσεις των τυφλών, πράγμα που ικανοποίησε τόσο τα ΑμΕΑ όσο και την ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας. Για την τοποθέτηση απαιτήθηκε γερανός που βρέθηκε στις δύο πλατείες κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Το φωτεινό δέντρο που ξεπρόβαλλε στο κέντρο της κεντρικής πλατείας και ήταν ορατό από μεγάλο μέρος της 28ης Οκτωβρίου, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δεν θα τοποθετηθεί. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γουναρίδης, αποφεύγεται η τοποθέτησή του, γιατί θα πρέπει να σκαφτεί μέρος της πλατείας, προκειμένου να μπουν οι τέσσερις βάσεις που έχουν μήκος 3,5 μέτρα περίπου η καθεμία. Επιπλέον, είναι μεγάλο το κόστος για τη συντήρηση των υλικών.
Την τιμητική του πάντως θα έχει ένα μικρό ελατάκι που στολίστηκε στο χώρο της πλατείας. Αυτή την εβδομάδα εκκρεμεί να φωτιστεί και η φάτνη με τις ακτίνες και το αστέρι στο ρολόι.
 
Στολίστηκαν με γιρλάντες και φωτεινά σχέδια οι κεντρικές οδοί και οι είσοδοι της πόλης
Με φωτάκια και φωτεινά σχέδια έχουν στολιστεί όλα τα δεντράκια και οι κολώνες της πλατείας μέχρι την αρχή της οδού Ηρώων. Γιρλάντες μπήκαν στους κεντρικούς δρόμους, τις οδούς Π. Τσαλδάρη, Β. Κωνσταντίνου, Μπρωκούμη και 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, δεν θα τοποθετηθεί δίχτυ στα δέντρα κατά μήκος της εμπορικότερης οδούς της πόλης (28ης Οκτωβρίου), καθώς έχουν μεγαλώσει και χρειάζονται περισσότερα δίχτυα από φωτάκια, το καθένα για να στολιστούν, πράγμα ασύμφορο. Στα γιορτινά θα ντυθεί και η Μ. Καραολή με φωτεινά σχέδια, στις μισές κολώνες. Επίσης, όπως κάθε χρόνο θα στολιστεί η δυτική είσοδος της πόλης (Φόρος) και η ανατολική από τον κόμβο Δημοκρίτου με Λευκίππου ως την πλατεία Μπαλτατζή.
Να σημειωθεί ότι όταν τελειώσουν οι γιορτές το συνεργείο απομακρύνοντας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια θα τοποθετεί παράλληλα τις… αποκριάτικες φορεσιές στην πόλη!
 
Ξεκινά σήμερα ο στολισμός του δημαρχείου
Τα «καλά του» για πρώτη φορά βάζει ως το νέο δημαρχείο της πόλης το κτίριο της κεντρικής πλατείας, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Το νέο δημαρχείο αναμένεται να «λουστεί» στα φώτα, πράγμα που απαιτεί αρκετή δουλειά από την πλευρά του συνεργείου.
 
Χριστουγεννιάτικα στολίδια και στις πλατείες των οικισμών
Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του δήμου περιλαμβάνει και τους οικισμούς. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν φωτοσωλήνες που σχηματίζουν αυτοσχέδιους χιονάνθρωπους στις πλατείες Σταυρούπολης, Κιμμερίων, Λεύκης, Πετροχωρίου και Ευμοίρου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…