Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστο οι μικροβιολόγοι της Ξάνθης

Σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστο οι μικροβιολόγοι της Ξάνθης

0
mikroviologiko
 

 Διαμαρτύρονται για μονομερείς εκπτώσεις και μειώσεις από τον ΕΟΠΥΥ, που τους αναγκάζει να δώσουν και λεφτά πίσω!

 

Τις εξετάσεις τους καλούνται να εξοφλήσουν με ίδια μέσα οι πολίτες, που βιώνουν όλο και πιο επιτακτικά την κρίσιμη κατάσταση στην Υγεία

 
 
Μέσα σε κλίμα έντονης αναταραχής στο χώρο της υγείας, σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστο έχουν προχωρήσει από τις 11 Νοεμβρίου τα μικροβιολογικά εργαστήρια της Ξάνθης, επιχειρώντας να καταδείξουν στην κυβέρνηση τις πρωτοφανείς πιέσεις που υφίστανται και την αδυναμία τους να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ, που μειώνει συνεχώς τις πιστώσεις του προς αυτούς.
Οι μικροβιολόγοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, εξαιτίας των συνεχών, μονομερών, και αυθαίρετων, όπως θα μας πει ο μικροβιολόγος Ιωάννης Σπανόπουλος, ταμίας του ΔΣ του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης, εκπτώσεων, οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν για τις μικροβιολογικές τους εξετάσεις με εντελώς αβέβαιη την είσπραξη των χρημάτων τους από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η γκρίζα αυτή κατάσταση «χτυπά» και το προσωπικό των εργαστηρίων, που παρότι αποτελείται από λίγα άτομα, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί περικοπές, υπάρχουν περιπτώσεις νέων απολύσεων, τουλάχιστον μέχρι και εάν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.
 
Ο ΕΟΠΥΥ ζητά πίσω λεφτά από τα μικροβιολογικά εργαστήρια
Όπως σημειώνει στο «Ε» ο κ. Σπανόπουλος, και τα μικροβιολογικά εργαστήρια εντάσσονται στο γενικότερο αναβρασμό στην πρωτοβάθμια υγεία, κυρίως λόγω των εξελίξεων που αναμένονται, μιας και ο ΕΟΠΥΥ βαίνει πρόσω ολοταχώς σε ένα νέο σκηνικό διευθέτησης του λογιστικού του μέρους, με πρόθεση να εξαφανίσει εντελώς το ΙΚΑ, να διατηρήσει μόνο το διοικητικό προσωπικό και να αναθέσει το σύνολο των εργασιών πρωτοβάθμιας υγείας σε συμβεβλημένους ιατρούς. «Ο ΕΟΠΥΥ θέλουν να καταστεί αποκλειστικά αγοραστής και όχι πάροχος υγείας», σημειώνει, αφότου μας εξηγεί όλα αυτά ο κ. Σπανόπουλος.
Ειδικά, για τα μικροβιολογικά εργαστήρια διευκρινίζει ότι, παρότι οι ιατροί της Ξάνθης είχαν αποφασίσει να μη συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ- ήδη μέχρι και σήμερα ελάχιστοι είναι οι ιατροί της πόλης μας που διατηρούν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ- οι ίδιοι συμβλήθηκαν το 2012. «Το 2012 ωστόσο ήταν μια χρονιά απελπισίας για τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια και μόνο στο τέλος φάνηκε να δίνονται κάποιες ελπίδες. Ο ΕΟΠΥΥ μετά την άνοιξη του 2013 πράγματι υπήρξε συνεπής στις πληρωμές του, ωστόσο προέβη σε αυθαίρετες εκπτώσεις «, αναφέρει ο κ. Σπανόπουλος, προσθέτοντας ότι ο «κεραυνός εν αιθρία» έφτασε πριν ένα μήνα με τα rebate και clawback που ζήτησε ο ΕΟΠΥΥ, ρήτρες που συνολικά έχουν σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας να ζητά πίσω χρήματα από τα εργαστήρια, στενεύοντας ασφυκτικά τους όρους λειτουργίας τους. Όλα αυτά μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αναμένεται να είναι ακόμη πιο συρρικνωμένος ο προϋπολογισμός για το 2014.
 
Επιχειρείται συστράτευση των εργαστηρίων σε όλη την Περιφέρεια
Η Ομοσπονδία προκηρύσσοντας την επίσχεση εργασίας κάλεσε σε εβδομαδιαία κινητοποίηση, ωστόσο τα 10 εργαστήρια της Ξάνθης με κοινή απόφαση αποφάσισαν να προχωρήσουν, επιχειρώντας να ασκήσουν πίεση και να καταδείξουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο νέο καθεστώς. Το ίδιο έπραξαν και οι μικροβιολόγοι Δράμας, Καβάλας και Κομοτηνής, ενώ δεν έχουν καταλήξει της Αλεξανδρούπολης. «Μετά και από τη συνάντηση των ιατρικών συλλόγων της ΑΜΘ, επιχειρούμε να επιτύχουμε μία συστράτευση. Να δείξουμε ότι δουλεύοντας με τον ΕΟΠΥΥ, μεγαλώνουμε το χρέος μας», υπογράμμισε ο κ. Σπανόπουλος, δείχνοντας ότι και στον εργαστηριακό κλάδο κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επικρατεί. Ο ίδιος ακόμη συμπλήρωσε, σχετικά και με την υποχρέωση των πολιτών να εξοφλούν τις εξετάσεις τους κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας: «μας στεναχωρεί, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Δε μας έχουν μείνει περιθώρια. Η κυβέρνηση πια δεν ακούει. Η κατάσταση στην υγεία είναι από δύσκολη έως τραγική». Τέλος, ο κ. Σπανόπουλος σχολίασε ότι έχει έρθει το τέλος της «εποχής της πρόληψης», αφού πια είναι ελάχιστοι όσοι συνεχίζουν να κάνουν κάθε χρόνο τις εξετάσεις που έκαναν για προληπτικούς λόγους, αφού αυξάνεται συνεχώς το πλήθος των πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…