Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης αναζητούν τα δικαιώματά τους

Οι μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης αναζητούν τα δικαιώματά τους

0
imerida mixanikon2
 

 Ημερίδα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών Π & Δ από το σύλλογο φοιτητών του τμήματος

 

Στην ενημέρωση και τον συντονισμό για να παίξει ρόλο ο μηχανικός στην αειφόρο ανάπτυξη έδωσε βαρύτητα στην ομιλία του ο αν. πρύτανης Π. Μπότσαρης

 

 

Ημερίδα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος, που ιδρύθηκε από τη ΔΑΠ πριν τρία χρόνια.
Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής πρύτανης και καθηγητής του τμήματος Παντελής Μπότσαρης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας του πανελλήνιου συλλόγου μηχανικών παραγωγής και διοίκησης Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Αικατερίνη Πουστουρλή.
Όπως ανέφερε πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Βασίλης Λιάτσος, το καθεστώς για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης, ενός νέου τμήματος, που λειτουργεί μόνο στις πολυτεχνικές σχολές του ΔΠΘ και του πανεπιστημίου Κρήτης, είναι εξαιρετικά ασαφές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και μία συγκεχυμένη ατμόσφαιρα. Ο ίδιος εξήγησε ότι με βάση εγκύκλιο του 2008 αναγνωρίστηκαν στους μηχανικούς παραγωγής και διοίκησης πλήρη δικαιώματα μηχανολόγου μηχανικού, ωστόσο μεταγενέστερο προεδρικό διάταγμα άφηνε ασάφειες για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα όσον αφορά στο ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι, με αποτέλεσμα να μην τηρείται σήμερα μία ομοιόμορφη στάση από τα ΤΕΕ και τις περιφερειακές ενότητες. Ο Βασίλης Λιάτσος, πρόεσθεσε ότι σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερώσει τους φοιτητές του τμήματος, το οποίο είναι δυναμικό με συνεχή αύξηση των φοιτητών του, αν και στην Ελλάδα η ειδικότητα δεν έχει ακόμη διευρυμένη εφαρμογή, ενώ εξέφρασε την πρόθεση να έρθουν σε επικοινωνία με το τμήμα της Κρήτης, ώστε να διαχειριστούν συντονισμένα το ζήτημα.
Την ανάγκη ενημέρωσης, αλλά και συσπείρωσης από την πλευρά των μηχανικών, όχι μόνο του τμήματος αλλά και εν γένει του κλάδου, τόνισε ο αναπληρωτής πρύτανης Παντελής Μπότσαρης, που σημείωσε ότι η σημερινή φάση αποτελεί μία μεταβατική περίοδο, που διαμορφώνει μια νέα κατάσταση για το ρόλο και τις ευθύνες των μηχανικών. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει, με βάση αυτά τα δεδομένα, να διαμορφώσουν ένα νέο προφίλ εμπειρίας και γνώσης, πράγμα ιδιαίτερα κρίσιμο «για το ρόλο που θα παίξει ο μηχανικός στην αειφόρο ανάπτυξη, στη διασφάλιση της ύπαρξης, ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης δομών και υπηρεσιών, καθώς και στην κατανόηση των ανθρωπογενών δράσεων σε σχέση με το περιβάλλον». Ο ίδιος εξήγησε ότι προκειμένου να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μία νέα δεοντολογία, ένα θεσμικό πλαίσιο που να προβλέπει με σαφήνεια τα δικαιώματα, αλλά και πολιτική βούληση για να συνεχίσουν τα ΤΕΕ να αποτελούν επιστημονικούς συμβούλους της Πολιτείας, στάση που φαίνεται να παραγκωνίζεται τελευταία, όπως σχολίασε ο ομιλητής. Για το ζήτημα των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης ο καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων,ότι η ειδικότητα θα πρέπει να αναγνωριστεί ως νέα επιπλέον των 9 του ΤΕΕ ή να ενταχθεί σε άλλη ειδικότητα ως ειδική κατηγορία. Το λόγο πήραν και οι άλλοι ομιλητές για να παρουσιάσουν ποιο είναι σήμερα το καθεστώς γι’ αυτή την κατηγορία μηχανικών και να ενημερώσουν για τις εξελίξεις.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …