Τρεις νέες εστίες με πάνω από 2.000 ζώα. 2 στα Άβδηρα και 1 μεταξύ Ευμοίρου και Ν. Ζυγού. Πάνω από 5.000 τα θύματα!
Ευθύνες στους κτηνοτρόφους επιρρίπτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων. Έκκληση και από την Κτηνιατρική για συνεργασία
«Θερίζει» η ευλογιά τα πρόβατα του νομού μας παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης! Τρεις νέες εστίες εντοπίστηκαν οι δύο εκ των οποίων σε στραβλικές εγκαταστάσεις στην περιοχή των Αβδήρων και μία στην περιοχή μεταξύ Ευμοίρου και Ν. Ζυγού. Και οι τρεις μαζί αριθμούν πάνω από 2.000 πρόβατα (από 700 η καθεμιά), γεγονός που εκτινάσσει πάνω από 5.000 τα θύματα της ευλογιάς στα ζώα του νομού μας!
«Βλογιοκομμένος» ο νομός μας! Πάνω από 5.000 τα θύματα!
Στα πρόθυρα του…πανικού βρίσκεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης, η οποία παρότι έχει ξεπεράσει εαυτόν καθώς είναι επί ποδός μ’ όλο το δυναμικό της 40 μέρες τώρα και επιτηρεί νύχτα – μέρα τις σταβλικές εγκαταστάσεις όλης της πεδινής ζώνης που επικεντρώνεται το πρόβλημα, εξουδετερώνοντας εγκαίρως τις μολυσμένες και παρότι έχει προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες περιορισμού εξάπλωσης του ιού, όπως εγκλεισμού όλων των ζώων και απολύμανση των κτηνοτρόφων και των οχημάτων τους ωστόσο ο ιός της ευλογιάς όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά …προχωρεί ακάθεκτος εξολοθρεύοντας κι άλλα ζώα από μονάδες και απειλεί πλέον να αφανίσει μεγάλο μέρος από το ζωικό κεφάλαιο του νομού και με οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.
Γιατί δεν υποχωρεί η ευλογιά; Υπαίτιοι οι κτηνοτρόφοι;
Αυτό σαν γεγονός βάζει σε σκέψεις την Υπηρεσία που πλέον έχει σοβαρές υπόνοιες ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι δεν συνεργάζονται και στην προσπάθειά τους να σώσουν το βιος τους – όπως νομίζουν – θάβουν τα άρρωστα ζώα τους αποκρύπτοντας τα κρούσματα: «Δεν δικαιολογείται διαφορετικά η νέα έξαρση του ιού. Έχουν παρθεί όλα τα μέτρα και έπρεπε αν τηρούνταν να έχουμε ύφεση και όχι νέα κρούσματα. Κάνω έκκληση σ’ όλους τους κτηνοτρόφους. Η ευλογιά δεν μπορεί να κρυφτεί. Να ενημερώνουν άμεσα με το πρώτο κρούσμα. Διαφορετικά ούτως ή άλλως θα χάσουν το κοπάδι τους αλλά θα κάνουν κακό και στους συναδέλφους τους γιατί θα μολυνθούν κι άλλες εκτροφές», τονίζει σε δραματικό τόνο ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Κώστας Γκαζίνος.
Την ίδια έκκληση απευθύνει προς τους συναδέλφους του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης Κώστας Ζαφειριάδης ο οποίος παράλληλα παραδέχεται ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εξάπλωση του ιού έχουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι: «Απ’ την μεριά της η Κτηνιατρική έκανε ότι έπρεπε να κάνει και έγκαιρα. Ο ιός εξαπλώνεται αντί να περιοριστεί και φταίνε πολλοί από μας γι αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν έχουμε κρούσμα και το κρύψουμε κάνουμε διπλό κακό γιατί ο ιός δεν θα φύγει ποτέ…».
Επιδότηση ζωοτροφής μόνο για τα 3 χιλιόμετρα…
Στο μεταξύ το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των κτηνοτρόφων να επιδοτηθούν για τις ζωοτροφές και αυτοί που είναι στα 10 χιλιόμετρα ζώνης. Όπως αναφέρει ο κ. Ζαφειριάδης η ΚΥΑ προβλέπει επιδότηση με 10 ευρώ ανά ζώο για ζωοτροφή μόνο όμως γι αυτές τις εκτροφές που είναι στα 3 χιλιόμετρα από μολυσμένη εκτροφή και έχουν αναγκαστικό εγκλεισμό των ζώων: «Μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις και σ’ αυτούς που ανήκουν στην ζώνη των 10 χιλιομέτρων. Διέθεσαν ένα κονδύλι 500.000 μόνο για αυτούς που είναι στα 3 χιλιόμετρα. Έτσι πολλοί συνάδελφοι βγάζουν τα ζώα τους γιατί τους έχουν τελειώσει τα αποθέματα ζωοτροφής, ρισκάροντας να μολυνθούν γιατί αλλιώς θα τα χάσουν από ασιτία», επισημαίνει ο κ. Ζαφειριάδης.
Έκκληση προς τους κτηνοτρόφους για συνεργασία
Να σημειώσουμε ότι ο ιός της ευλογιάς είναι σε ύφεση στον Έβρο, ενώ στην Ροδόπη έχει εμφανιστεί προχθές ένα νέο κρούσμα στο Παλλάδιο. Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα στην Ξάνθη ο ιός παρουσιάζει την μεγαλύτερη έξαρση και το βέβαιο είναι ότι αν δεν συνεργαστούν όλοι οι κτηνοτρόφοι δεν θα σταματήσει απ’ τον καιρό!
«Η μη συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία κι η απόκρυψη στοιχείων (συμπτώματα νόσου, πληροφορίες για μετακινήσεις ζώων κλπ) παρατείνει την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων με ανυπολόγιστες ζημιές για τους κτηνοτρόφους και το εμπόριο (εξαγωγές, πωλήσεις στην υπόλοιπη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση) των πάσης φύσεως γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων» , αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κτηνιατιρκή που συνυπογράφει εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων ο Κώστας Ζαφειριάδης
Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ φέρνουν το θέμα της ευλογιάς στην Βουλή
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Ξάνθης, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αντίστοιχα, με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων και τη πολιτική αντιμετώπισής της.
Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Τα μέτρα που λήφθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ήταν αναποτελεσματικά και οι κτηνοτρόφοι υφίστανται τις επιπτώσεις της νόσου, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Το ύψος των αποζημιώσεων τόσο για την απώλεια και την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου όσο και για τη σίτιση των ζώων, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στους στάβλους, δεν καλύπτουν τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι κτηνοτρόφοι.
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων σε συνδυασμό με τη μικρή προκαταβολή που δίνεται δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην ανασύσταση των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πολλοί από αυτούς να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΑΤ προβλέπουν μόνο χρηματικές αποζημιώσεις για την ανασύσταση των κοπαδιών και την σίτισή τους, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για τα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα που τους δημιουργούνται.
Ο αφανισμός της κτηνοτροφίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην τοπική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και στη λοιπή επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την κτηνοτροφία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Προτίθεται να χορηγήσει στους κτηνοτρόφους επιπλέον οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα έξοδα που έφερε η ευλογιά και να παραμείνουν στην κτηνοτροφία;
• Με ποια επιπλέον μέτρα θα ενισχύσει τους κτηνοτρόφους, που απώλεσαν τα κοπάδια τους και το εισόδημα από αυτά;
• Προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση των υποχρεώσεων των παραγωγών;».
Μαριάννα Ξανθοπούλου