Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Δυο γείτονες μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Δυο γείτονες μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

0
dikasthria 1-empros
 

Πατέρα και γιο από το Τέμενος καταδίκασε με ποινή φυλάκισης το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης

 

Δέχθηκε ότι επιχείρησαν παράνομα να ιδιοποιηθούν έκταση στο χωριό τους, ταλαιπωρώντας δύο αδέρφια που έμεναν δίπλα τους

 
 
Τα «μαχαίρια» βγάλανε δύο γείτονες από το χωριό Τέμενος της ορεινής περιοχής της Ξάνθης, διεκδικώντας το δικαίωμα χρήσης της πλαγιάς που βρισκόταν απέναντι από τις οικίες τους. Η ιστορία τους το 2007 ξεπέρασε τα όρια του γειτονικού διαπληκτισμού και οδήγησε δύο κατοίκους του Τεμένους στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης με τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμισης και της υποβολής ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Πρόκειται για μία από τις πολλές διαφωνίες που εγείρονται για τον ίδιο λόγο στην ορεινή περιοχή, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλευρά των κατηγορουμένων επιχείρησε να ιδιοποιηθεί την έκταση, παρανόμως, σύμφωνα με όσα δέχθηκε το δικαστήριο.
 
Πώς ξεκίνησαν όλα
Οι δύο οικογένειες έχτισαν τα σπίτια τους στον ορεινό οικισμό Τέμενος, απέναντι από μια πλαγιά που κατέληγε σε ρέμα γύρω στο 1945. Μια πλαγιά που έμενε ανεκμετάλλευτη λόγω της ιδιαιτερότητας της, καθώς όπως ισχυρίστηκε μάρτυρας ο οποίος είναι υπάλληλος του δασαρχείου, καλυπτόταν κατά 40% από δασική βλάστηση και είχε περιορισμένη προσβασιμότητα. Περί το 2000 έγινε μια προσπάθεια να ανοίξει δρόμος ανάμεσα στα δύο οικόπεδα και στην πλαγιά. Εξαιτίας κάποιων άγνωστων κωλυμάτων το έργο έμεινε στην μέση. Τότε οι δύο οικογένειες εκμεταλλεύτηκαν το άνοιγμα του χώρου χρησιμοποιώντας τον ως προσωρινό χώρο φύλαξης κάποιων εργαλείων και οχημάτων.
 
Μια πλαγιά αιτία του καυγά
Η περιπέτεια των δύο αδελφών, που κατέφυγαν στα δικαστήρια οι οποίοι εργάζονται στο εμπορικό ναυτικό, ξεκίνησε όταν λίγο μετά το άνοιγμα του δρόμου ο γείτονας τους μαζί με τον πατέρα του (κατηγορούμενοι), κατέθεσαν μήνυση στις Αστυνομικές αρχές ότι τους καταπατάνε την ιδιοκτησία, τοποθετώντας στο χώρο ξύλα, ξηραντήριο και ένα παλιό τρακτέρ.
«Τον χώρο μου τον κληροδότησε ο πατέρας μου. Τον χρησιμοποιούσαμε σαν μπαξέ, μέχρι που άνοιξε ο δρόμος. Μετά σταμάτησα την καλλιέργεια του εξαιτίας των προβλημάτων υγείας της γυναίκας μου. Έτσι, τοποθέτησα κάποια εργαλεία και ξύλα. Μετά βάλανε και αυτοί ένα παλιό τρακτέρ, ξύλα και ένα ξηραντήριο» αναφέρει στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος.
Από την πλευρά τους τα δύο αδέρφια ισχυρίζονται ότι κάνανε χρήση του χώρου, στα πλαίσια του «εθίμου» που υπάρχει στους ορεινούς οικισμούς να χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους για προσωρινή τοποθέτηση εργαλείων. «Ο χώρος είναι κοινόχρηστος. Κάποια στιγμή κληθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία της καταπάτησης ιδιωτικής περιουσίας. Μάλιστα καθώς εγώ έλλειπα στα καράβια στην θέση μου έτρεχαν την 82χρονη μητέρα μου» αναφέρει το ένα από τα δύο αδέρφια κατηγορώντας μάλιστα τον γείτονα τους ότι κατασκεύασε μια σειρά από πλαστά συμβόλαια με σκοπό να στηρίξει την κατηγορία του και να οικειοποιηθεί την έκταση.
 
Καταδικαστική η πρόταση της Εισαγγελέα
Λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των μαρτύρων η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κριθούν οι κατηγορούμενοι ένοχοι, για τις κατηγορίες, καθώς δεν αποδείχθηκαν όσα είπαν από το Δασαρχείο και τις αεροφωτογραφίες που προσκομίστηκαν. Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Γιώργος Παυλίδης συμφώνησε με αυτήν την πρόταση, καθώς όπως τόνισε ο κατηγορούμενος όχι μόνο κατασκεύασε μια σειρά από συμβολαιογραφικές πράξεις, είχε το θράσος να προχωρήσει και σε μια σειρά μηνύσεων.
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης Θανάσης Ξυνίδης υποστήριξε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν εν μέρει άδικη καθώς υπήρξε παράβαση και από τις δυο πλευρές, καθώς χρησιμοποιούσαν ένα χώρο που δεν τους ανήκει και επικαλέστηκε ως ελαφρυντικό των πελατών του την περίπτωση να τους είχε δημιουργηθεί από τον πρόγονο τους η λανθασμένη οικογενειακή εικόνα ότι τους ανήκει.
Την πρόταση της Εισαγγελέα δέχθηκε το δικαστήριο, καταδικάζοντας τους δύο κατηγορουμένους και επιβάλλοντάς στον μεν γιο ποινή φυλάκισης ενός έτους κατά συγχώνευση και στον πατέρα 6 μήνες, σε αμφότερους έδωσε αναστολή τριών ετών και ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…