Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Νίκος Μαγγίτσης: «Το να ανέβεις στην κορυφή είναι προαιρετικό, το να επιστρέψεις σώος είναι υποχρεωτικό»!

Νίκος Μαγγίτσης: «Το να ανέβεις στην κορυφή είναι προαιρετικό, το να επιστρέψεις σώος είναι υποχρεωτικό»!

0
everest-web
 

 Στην Ξάνθη βρέθηκε ο κορυφαίος εν ενεργεία Έλληνας αναρριχητής για εκδήλωση της Ορειβατικής Λέσχης

 

Παρουσίασε στο κοινό οπτικό υλικό από τις αποστολές στις επτά υψηλότερες κορυφές του κόσμου

 
 
 Την ευκαιρία να συναντήσουν τον κορυφαίο εν ενεργεία Έλληνα ορειβάτη είχαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μέλη και καλεσμένοι της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης, σε μία εκδήλωση που έγινε στο κτίριο του ΠΑΚΕΘΡΑ (Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης).
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών (11η Δεκεμβρίου) με ομιλητή τον ορειβάτη Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος το 2008 έγινε ο πρώτος Έλληνας που ολοκλήρωσε με επιτυχία το project «7 summits», δηλαδή αναρριχήθηκε στις 7 υψηλότερες κορυφές σε όλες τις Ηπείρους του κόσμου!
Η συνάντηση του Νίκου Μαγγίτση με τα μέλη της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης και του ΠΑΚΕΘΡΑ ήταν πολύ εποικοδομητική, καθώς οι παρευρισκόμενοι έμαθαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το αγαπημένο τους χόμπι και το πώς να αποφεύγουν κινδύνους κατά τη διάρκεια αναρρίχησης, πεζοπορίας κλπ. Ο Νίκος Μαγγίτσης εξάλλου με την πολυετή εμπειρία του στο σπορ γνώριζε καλύτερα απ’ όλους το πώς να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, καθώς πολλές τέτοιες έχει ζήσει ανεβαίνοντας στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, από την Ελλάδα (Όλυμπο) και την Ευρώπη (Άλπεις, Καύκασο) μέχρι το Έβερεστ και την κορυφή Βίνσον (4897μ.) στην παγωμένη Ανταρκτική.
Οι αποστολές και τα επιτεύγματα του Βολιώτη ορειβάτη είναι ατελείωτα. Μέρος από αυτές παρουσίασε ο ίδιος σε dvd με οπτικό υλικό από ταξίδια του, με το κοινό να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση.
Μία ημέρα αργότερα, τα μέλη της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης εξέδωσαν ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν:
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε αυτό που ζήσαμε χθες το βράδυ (14/12/2013).
Η προσωπικότητα του Νίκου Μαγγίτση είναι ανάλογη της απλότητάς του. Όσο πιο μεγάλη προσωπικότητα είναι από μόνος του, τόσο και ίσως ακόμη πιο απλός είναι απέναντι στον κόσμο. Όλα αυτά τα κατορθώματα που μας παρουσίασε μέσω του dvd και η ταυτόχρονη παρουσίαση από τον ίδιο, μας έκανε και μας, να ζούμε κάθε λεπτομέρεια της περιγραφής του. Όλοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και η σκέψη όλων μας ήταν, το που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μυαλό και πως μπορεί αυτό, να οδηγήσει τον καθένα μας, στο να γνωρίσει και να δοκιμάσει τα όριά του και τις αντοχές του».
 
Ν. Μαγγίτσης: «Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με την ορειβασία, ανάλογα με τις δυνάμεις του»
 Σε δηλώσεις του στο «Ε», ο Νίκος Μαγγίτσης μίλησε για τους λόγους της επίσκεψης του στην Ξάνθη, ενώ απάντησε και στο ποια θεωρεί τη δυσκολότερη αποστολή που έχει συμμετάσχει. Αναλυτικά ο κ. Μαγγίτσης είπε:
Ν.Μ.: «Κατ’ αρχήν να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε μία πανέμορφη πόλη και ότι είμαι προσκεκλημένος από ένα φίλο (Β. Γεωργιάδης) με τον οποίο γνωριστήκαμε στα… 6000 μέτρα(!), σε μία αποστολή στις Άνδεις.
Η επίσκεψή μου εδώ έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών και μιλήσαμε για το εγχείρημα «7 summits», όπου αναλύσαμε κομμάτια των αποστολών με τα μέλη της λέσχης, τα οποία είναι εξειδικευμένα άτομα κι έτσι θεωρώ ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος.
Προσωπικά εξάλλου πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε κάποια κίνητρα για να ανέβει ο κόσμος στο βουνό και δεν χρειάζεται να ανέβουν όλοι στα 8000μ., αλλά μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας, ανάλογα με τις δυνάμεις του. Ακόμη κι ένας περίπατος εξάλλου σε μία πλαγιά θα μας αναζωογονήσει, ενώ για αρχή στις αναρριχήσεις μπορούμε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στα ελληνικά βουνά που είναι πανέμορφα».
Στη συνέχεια ο γνωστός ορειβάτης μίλησε για το τι πρέπει να προσέχουν οι «ερασιτέχνες» αναρριχητές και για τους ξανθιώτικους συλλόγους ορειβασίας. Συγκεκριμένα ο έμπειρος αναρριχητής είπε:
Ν.Μ.: «Σίγουρα θέλει μία καλή φυσική κατάσταση, χρειάζεται προετοιμασία και συνεχής ενημέρωση για τεχνικά θέματα και νέα υλικά. Και όλα αυτά με κύριο γνώμονα την ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να ανεβούμε στο βουνό, αλλά σημαντικότερο το να κατέβουμε σώοι, το να ανέβεις στην κορυφή είναι προαιρετικό, όμως το να γυρίσεις πίσω και να κατέβεις είναι υποχρεωτικό.
Έχετε καλούς συλλόγους (Ο.Λ.Ξ. και Ε.Ο.Σ.Ξ.) και αναρριχητές εδώ στην Ξάνθη, έχω γνωρίσει πολλούς κι έχω κάνει φίλους όπως τον Αλ. Μπουγιουκλού, τον Β. Γεωργιάδη κ.α. Επίσης έχω γνωρίσει κόσμο από την Κομοτηνή, την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ ότι υπάρχει ενδιαφέρον εδώ στην περιοχή και σε αυτό βοηθάει η μορφολογία του εδάφους και οι οροσειρές που υπάρχουν. Γενικά ο κόσμος ανταποκρίνεται και νομίζω ότι με τις δυσκολίες που περνάμε, στα συν της αναρρίχησης είναι ότι είναι οικονομικό σπορ που αξίζει να ασχοληθεί κάποιος, μία εύκολη διέξοδος. Το να ανέβουμε στο βουνό, σου χαρίζει όμορφες στιγμές, κοινωνικοποιείσαι, κάνεις ομάδα, φίλους και πάνω απ’ όλα αθλείσαι που είναι το σημαντικότερο».
Τέλος για τη δυσκολότερη αποστολή που έχει συμμετάσχει, ο άνθρωπος που έχει ανέβεις στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, σημείωσε:
Ν.Μ.: «Η αποστολή μας στην Ανταρκτική ήταν η δυσκολότερη γιατί ήμασταν απομονωμένοι και είχε πολύ κρύο, οποιοδήποτε λάθος θα κάναμε θα ήταν μοιραίο, είχε τεχνικές δυσκολίες και όλα αυτά σε συνάρτηση με τη μεγάλη διάρκεια της αποστολής (38 ημέρες), την κατατάσσει στη δυσκολότερη αποστολή που έχω πάει. Σίγουρα και η ανάβαση στο Έβερεστ είναι μοναδική, γιατί είναι η ψηλότερη, η ομορφότερη και η πιο δημοφιλή κορυφή του κόσμου και χρειάζεται πολύς χρόνος για να ολοκληρώσεις την αποστολή εκεί. Εμάς μας πήρε συνολικά (μαζί με τις ημέρες προετοιμασίας/προσαρμογής) 64 ημέρες!».
 
 Ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που ολοκλήρωσε το «7 summits»
  Ο Νίκος Μαγγίτσης γεννήθηκε στο Βόλο το 1968 και κατοικεί στην Αγριά Πηλίου μέχρι και σήμερα. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με μεταπτυχιακό τίτλο στην “Υγεία και Αναψυχή”. Στην διπλωματική του διατριβή ασχολήθηκε με τον “Χρόνο Αντίδρασης αθλητών σε μεγάλο υψόμετρο των 5000 μέτρων” . Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια πάνω στο χώρο του αθλητισμού, του αθλητικού τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Από το 1984 ασχολείται με την αναρρίχηση και την ορειβασία στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου, όπου εργάζεται και σας προπονητής στην αθλητική/αγωνιστική αναρρίχηση.
Από το 1994 διοργανώνει και υλοποιεί ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο (πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με θαλάσσιο καγιάκ κλπ).
Το Μάρτιο του 2008 ο Νίκος Μαγγίτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας, που ολοκλήρωσε το project των «7 summits», την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου (το project ξεχωρίζει Β. και Ν. Αμερική) του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ στα 8848 μέτρα, στις 17 Μαΐου 2004. Είναι παντρεμένος με την Συνοδή Αθανασίου και έχουν μια κόρη, την Μαρία Μαγγίτση.
Αποστολές που έχει οργανώσει και υλοποιήσει σε μοναδικές περιοχές σε όλο τον πλανήτη:
1. Έβερεστ (Everest) 8850 μέτρα, στα Ιμαλάια, στο Νεπάλ, 2004.
2. Βόρειος Πόλο στην Αρκτική – Πρώτη Ελληνική πεζοπορική, 2000.
3. Νότιος Πόλος στην Ανταρκτική – Πρώτη Ελληνική πεζοπορική, 2003.
4. Ακονκάγκουα (Aconcagua) 6962 μέτρα, στην Αργεντινή – 5 αναβάσεις.
5. Μακ Κίνλεϊ 6194 μέτρα (Denali), στην Αλάσκα, 2005.
6. Κάρστενζ 4884 μέτρα (Carstensz Pyramid) στην Παπούα της Ωκεανίας – πρώτος και μόνος Έλληνας και ολοκλήρωσε τα 7summits στις 17 Μαρτίου 2008!
7. Λόμπουτσε (Lobuche) 6134 μέτρα, στα Ιμαλάια, στο Νεπάλ, 2003.
8. Τσιμποράζο (Chimborazo) 6320 μέτρα, στο Εκουαδόρ, 1998.
9. Κότο Πάξι (Cotopaxi) 5896 μέτρα, στο Εκουαδόρ, 2008.
10. Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro) 5895 μέτρα, στην Τανζανία της Αφρικής – 4 αναβάσεις.
11. Καύκασος (Elbrus) 5642 μέτρα, στη Ρωσία – 3 αναβάσεις.
12. Βίνσον (Vinson) 4897 μέτρα στην Ανταρκτική, 2003.
13. Λενένα (Lennana) 4985 μέτρα, στην Κένυα της Αφρικής – 3 αναβάσεις.
14. Λευκό Όρος (Mont Blanc) 4807 μέτρα στις Γαλλικές Άλπεις – 4 αναβάσεις.
15. Μάττερχορν (Matterhorn) 4477 μέτρα στις Ελβετικές Άλπεις, 2000.
16. Άτλαντας Τούμπκαλ (Toubcal) 4167 μέτρα στο Μαρόκο – 5 αναβάσεις.
17. Σαχάρα, στην Τυνησία πρώτη πεζοπορική διάσχιση – 180 χλμ. σε 96 ώρες, unsupported, το 2001.
18. Salar de Uyuni στη Βολιβία – 144 χιλιόμετρα σε 56 ώρες – ρεκόρ διαδρομής, unsupported, το 2005.
19. Island Peak, 6193m, στα Ιμαλάια στο Νεπάλ, 2010.
20. Kenya, Batian 5199m, Nelion 5188m, στην Κένυα, πρώτη Ελληνική ανάβαση και στις δύο κορυφές, το 2011.
21. Καύκασος (Elbrus) 5642 μέτρα, στην Ρωσία, το 2012 με 100% επιτυχία στην κορυφή.
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίστροφη μέτρηση για τον 10ο Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο της Κυριακής

Το πρόγραμμα και οι διαδρομές Λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα απομένουν έως την Κυριακή 24…