Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Παγωμένα» Χριστούγεννα για την αγορά

«Παγωμένα» Χριστούγεννα για την αγορά

0
agora-xristougenna
 

 Προτεραιότητα δίνουν οι καταναλωτές στη αγορά τροφίμων και παιχνιδιών

 

Μετρημένες και συντηρητικές αγορές – Χαμηλοί τζίροι στα καταστήματα

   
 
Μύρισε Χριστούγεννα στη αγορά της Ξάνθης …Κόσμος πάει κι έρχεται αλλά μ’ άδεια χέρια. Πού και πού βλέπεις να κρατά κάποιος από μια σακούλα… Οι πιο πολλοί χαζεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων ένδυσης υπόδησης, παιχνιδιών και δώρων, που έχουν βάλει τα Χριστουγεννιάτικα τους στολίδια αλλά μέσα δεν μπαίνουν….
 
Κίνηση στα καταστήματα τροφίμων και παιχνιδιών
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και η αγορά δεν έχει …γιορτή. Οι επαγγελματίες περιμένουν πως και πώς να μπει το δώρο στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που το δικαιούνται (ακόμα) μήπως και «ζεσταθεί» λίγο το κλίμα! Βασική προτεραιότητα και φέτος στα τρόφιμα και στα δώρα των παιδιών. Κατά συνέπεια τα καταστήματα που δουλεύουν είναι τα είδη τροφίμων και σε δεύτερη κατάταξη είδη δώρων και παιχνιδιών όμως με τζίρους πολύ υποτονικούς, όπως μας λένε θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπόρων αλλά και καταστηματάρχες στο ρεπορτάζ που ακολουθεί
 

 

Πως κινείται η αγορά στα εμπορικά καταστήματα;
 Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου: «Πολύ πεσμένη η κίνηση…και από πέρσι ακόμη κι αυτό είναι ευνόητο. Έχουν κοπεί οι συντάξεις , οι μισθοί…Πρώτα ο κόσμος βλέπει να αγοράσει τρόφιμα για το τραπέζι του και μετά έχουν προτεραιότητα τα παιδιά. Είναι η εποχή των καταστημάτων που έχουν παιχνίδια, ο κόσμος παίρνει δωράκια στα παιδιά, στα βαφτιστήρια του αλλά πολύ λιγότερα και πιο φτηνά
Τα κουκιά είναι μετρημένα… Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο και αυτή κάνει κακό στην αγορά. Είναι πολύ πεσμένη η ψυχολογία και ο πρώτος κανόνας για να κινηθεί η αγορά είναι η καλή ψυχολογία. Ο κόσμος είναι στενοχωρημένος…».
 
 Υπάρχει γιορτινό κλίμα στην αγορά;
 Tsiakiroglou nea 2-emprosΠρόεδρος ΟΕΒΕΕ Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου:«Δυστυχώς αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη,. Δεν υπάρχει καθόλου γιορτινό κλίμα. Ο κόσμος δεν έχει εισόδημα προς διάθεση σε αγορές και δυστυχώς και ο δήμος δεν δημιουργεί γιορτινό κλίμα. Ο στολισμός είναι αυτός που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια και ουσιαστικά δεν δημιουργεί ένα κλίμα που θα φτιάξει διάθεση προς κατανάλωση. Η κατανάλωση θα είναι ως ένα καλό Σάββατο….Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι οι επαγγελματίες να είναι κουμπωμένοι να μην μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν τα έξοδά τους…τα χρέη προς τρίτους να μεγαλώνουν…Ακούμε ότι αυτά τα χρέη που βεβαιώνονται θα παίρνουν μέσα σ’ όλο τον χρόνο 28% τόκο, που σημαίνει ότι θα διαλύσουν ακόμη περισσότερο τον επαγγελματικό ιστό. Θεωρώ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα είναι πολύ δύσκολο Απ’ τις τράπεζες δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι καταρρακωμένο …Στην Ξάνθη μια μερίδα καταστημάτων θα μπορέσουν εν μέρει να διασωθούν λόγω του καρναβαλιού αλλά γενικά όλη η αγορά θα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτοί που πρόβλεψαν και έχουν απόθεμα αυτοί θα επιβιώσουν. Πιστεύω ότι το 2014 θα είναι ο πάτος και από κει θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε…».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …