-1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-150 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
-140 ml ελαιόλαδο
-1 ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 1 ποτήρι νερό
-αλάτι, πιπέρι
-10 κόκκους μπαχάρι, καλά κοπανισμένους
-250 – 300 γρ. κριθαράκι, χονδρό
-1/3 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος ή φρέσκια ρίγανη
Ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές με το κρεμμύδι και το μπαχάρι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε 1 – 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για άλλα 1 – 2 λεπτά. Περιχύνουμε με βραστό νερό τόσο όσο να καλύπτει καλά τις σουπιές, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά μέχρι είναι σχεδόν έτοιμες οι σουπιές. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κριθαράκι και 1 κ. γ. αλάτι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να βράσει το κριθαράκι όπως μας αρέσει.
Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, ώστε στο τέλος να είναι μελάτο. Το αποσύρουμε και πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή ρίγανη. Αντί για ντομάτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μελάνι της σουπιάς. Το φαγητό θα γίνει μαύρο αλλά απίστευτα νόστιμο.