Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εθνικός διάλογος για τα πνευματικά δικαιώματα

Εθνικός διάλογος για τα πνευματικά δικαιώματα

0
kafeneio-web
 

 Το ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού σε συνάντηση με τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Συμμετείχε ο πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης

 

Προτάθηκε από την ΚΕΕΕ ν’ αναλάβουν τα Επιμελητήρια τις εισπράξεις από τα μέλη τους και να πληρώνουν όλοι όσοι έχουν ανταποδοτικό όφελος

 
 
Ένα βήμα μπρος και προς την κατεύθυνση της διευθέτησης της χρόνιας διένεξης που έχουν τα Επιμελητήρια και γενικότερα οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου κατά την συνάντηση που είχε το 7μελές Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) συνεπικουρούμενο από τον νομικό τους εκπρόσωπο, με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης ως πρόεδρος της Επιτροπής για τα Πνευματικά δικαιώματα που εκλέχθηκε στην γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ στην Άρτα.
 
Αρχίζει εθνικός διάλογος από μηδενική βάση για να βρεθεί λύση…
Η εξέλιξη επί του θέματος που ικανοποίησε τα μέλη της ΚΕΕΕ – όπως επισημαίνει κ., Μωραΐτης – είναι ότι ο υπουργός αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του καθώς αφορά περίπου 30.000 επιχειρήσεις που για πολλές απ’ αυτές αποτελεί δυσβάστακτο «χαράτσι» αυτό που τους επιβάλλουν οι εισπρακτικές εταιρείες (ΑΕΠΙ, ΚΕΑ), εξαιτίας της χρήσης μουσικής ή τηλεόρασης, το θέτει σε εθνικό διάλογο με τους εμπλεκομένους φορείς που θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι από 1/1/2014 η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί να δοθεί μια λύση αντίστοιχη με ότι ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό και η νομική εκπροσώπηση της ΚΕΕΕ έχει ανατεθεί σε νομικό γραφείο με εξειδίκευση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση του είχαμε από τον υπουργό ο οποίος ήταν απόλυτα ενημερωμένος για το θέμα, αναγνώρισε την σπουδαιότητα που έχει για τον επιχειρηματικό κόσμο και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση πιο εξορθολογισμένη. Άκουσε με προσοχή τις προτάσεις μας και αναγνώρισε ότι έχουμε δίκιο σε πολλά από τα θέματα που θέσαμε γι αυτό και μας ανακοίνωσε ότι το θέμα θα τεθεί σε εθνικό διάλογο στη Βουλή από μηδενική βάση», επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης.
 
Χρόνιο πρόβλημα η «διαμάχη» με τις εταιρείες
Ανέφερε επίσης ότι η ΚΕΕΕ έχει πολλά όπλα μέσα στη φαρέτρα της για το συγκεκριμένο θέμα που αποτελεί «βρόγχο» για τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο ίδιος έχει ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα από τον καιρό που ήταν αντιπρόεδρος του ΕΒΕ και έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να μπει μια τάξη και ένας ορθολογισμός σ’ ότι πληρώνουν οι επιχειρήσεις και όχι ότι επιβάλλουν κατά το δοκούν οι εταιρείες: «Δεν μπορεί για παράδειγμα να πληρώνει το ίδιο ένα καφενεδάκι στην Κοτύλη με ένα κατάστημα στην Μύκονο», είχε υποστηρίξει ο κ. Μωραϊτης σε συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης καταθέτοντας την ρηξικέλευθη πρόταση ν’ αναλάβουν πρωτοβουλία τα Επιμελητήρια παρακάμπτοντας τις εταιρείες να ‘ ρθουν σ’ ένα διακανονισμό με τους ίδιους τους δημιουργούς.
 
Ν’ αναλάβουν τα Επιμελητήρια τις εισπράξεις και να πληρώνουν όλοι όσοι έχουν ανταποδοτικό όφελος
Ωστόσο η πρόταση που κατέθεσαν στον υπουργό – η οποία αποφασίστηκε από την ΚΕΕΕ – συνίσταται αφ’ ενός στη διεύρυνση της βάσης των επιχειρήσεων που πληρώνουν και αφ’ ετέρου σε μια εκλογίκευση του ποσού που καταβάλλεται σε αντιστοιχία με την οικονομική κατάσταση της χώρας αφού βέβαια αναλάβουν τα Επιμελητήρια το ρόλο του εισπράκτορα μειώνοντας το κόστος των εταιρειών Ειδικότερα, επεξηγώντας ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι αν πληρώνουν όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι που έχουν ανταποδοτικό όφελος από την μουσική και όχι μόνο του υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μειωθεί το ποσό καθώς θα κατανεμηθεί σε μεγαλύτερο παρανομαστή: «Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν μεγάλο λειτουργικό κόστος και ότι απ’ αυτά που εισπράττουν από τους χρήστες το 45% είναι λειτουργικά έξοδα. Εμείς αντιπροτείνουμε να το εκμηδενίσουμε αυτό αναλαμβάνοντας τα Επιμελητήρια να μαζεύουν τα ποσά και αυτό σαν υπηρεσία θα συνυπολογιστεί και θα αφαιρεθεί από το ποσό που επιβάλλεται το οποίο επίσης θα αναπροσαρμοστεί στα νεά οικονομικά δεδομένα. Θέλουμε να στηρίξουμε τον πολιτισμό θέλουμε να στηρίζουμε τους δημιουργούς , σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα όμως δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε να κλείνουν επιχειρήσεις επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που τους βάζουν οι εταιρείες για τα πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει να μπει τάξη και αυτό θα επιχειρήσουμε», καταλήγει ο κ. Μωραϊτης.
Επισημαίνουμε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό είναι η ΑΕΠΙ και η ΚΕΑ, που αποτελεί σύμπραξη των εταιρεία Gramo – Ερατώ – Απόλλων και εκπροσωπούν δημιουργούς , καλλιτέχνες, ηχολήπτες εικονολήπτες κ.λ.π.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…