Σχόλια 9/12/13

0
«Η ελευθερία δεν θα είχε κανένα νόημα, χωρίς ασφάλεια στα σπίτια και τους δρόμους»
Νέλσον Μαντέλα
 
 
Η Αριστερά
 Η Αριστερά στην πόλη της Ξάνθης δεν κατάφερε να αρθρώσει έναν στιβαρό και ρεαλιστικό λόγο στα πράγματα του νομού και της πόλης. Η μόνη σοβαρή υποψηφιότητα που εξέφρασε μια διαφορετική άποψη ήταν αυτή του Χρήστου Χούχου.
Από τότε παλινδρομεί σε μια αυτάρεσκη ιδιώτευση χωρίς μέλλον και προοπτική, γενόμενη έτσι, παρά τη θέλησή της κι αυτή, νικών της συντηρητικής παράταξης.
Διεσπασμένη, με ξύλινο λόγο, άκαμπτη συνήθως, χωρίς δυναμική, κατήντησε ο κομπάρσος των δημοτικών εκλογών συμμετέχοντας μόνον στο δήμο Ξάνθης για την τιμή των όπλων.
Για την Αριστερά οι ευκαιρίες ήρθαν και πέρασαν. Σήμερα η εικόνα είναι λίγο διαφορετική στην Ξάνθη, αλλά λίγο όμως.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική επιτυχία στις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη του Χ. Ζεϊμπέκ ως βουλευτή, απέκτησε όντως άλλη διάσταση και δυναμική. Μόνο που αυτή δεν θα του προσφέρει ουσιαστική διαφορά εάν κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο. Κι αυτό γιατί οι ελπίδες του ότι η μειονότητα θα στηρίξει το συνδυασμό είναι υπερβολικά μεγάλη, διότι οι μειονοτικοί της πόλης δεν είναι το ίδιο πειθήνιοι όπως στο βουνό και τον κάμπο και θα επηρεαστούν από άλλους παράγοντες.
Οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς ουσιαστική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έκανε μέχρι τώρα – εξαιρουμένων των ενεργειών του Ανταμπούφη – δύναμη δεν θα δει στο δήμο Ξάνθης. Αυτό που δεν κατάλαβε ως τώρα, πρέπει να το συνειδητοποιήσει και το ζήτημα του επικεφαλής έρχεται σε δεύτερη συζήτηση.
«Ε»


 
Εν αναμονή των υπολοίπων
 Προφανές είναι λοιπόν ότι σύντομα, θα έχουμε και την δημοσιοποίηση της επιθυμίας και των υπολοίπων υποψηφίων που επιθυμούν να ηγηθούν μιας προσπάθειας για το δήμο Ξάνθης.
Μάλιστα εκείνος που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται οργανωτικά έτοιμος είναι ο Μανώλης Τσέπελης. Εξάλλου ο Τσέπελης γνωρίζει άριστα από εκλογές, είναι δυναμικός και οργανωτικός και ξέρει να τελειώνει δουλειές χωρίς πολλά λόγια και φιοριτούρες.
Ένας άλλος υποψήφιος – σύμφωνα με φήμες και δήλωσή του – ο Δημαρχόπουλος, τηρεί στάση αναμονής για να δει «τι θα γίνει και προς τα πού πάει η υπόθεση».
Το ίδιο ισχύει και για τον Αλεξ. Κοντό, που προβληματίζεται ως προς το πρακτέο. Προφανώς σκέφτεται να μην έχει την τύχη του Σγουρίδη και μια δημοτική αποτυχία τραυματίσει την πολιτική του εικόνα. Ότι είναι να γίνει πάντως θ’ αποφασισθεί σύντομα.
« Ε»


 
Μετά τις γιορτές
 Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, ο Σωτήρης Τσιακίρογλου θα δημοσιοποιήσει και επίσημα, σύμφωνα με δήλωσή του, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης.
Ήδη ο Τσιακίρογλου έχει κάνει τις επαφές του τις οποίες και συνεχίζει, ενώ καθημερινά όπως είπε, είναι αποδέκτης από πολλούς Ξανθιώτες, της στήριξής τους για να γίνει η αλλαγή στο δήμο Ξάνθης, τόσο των προσώπων όσο και της νοοτροπίας του παρελθόντος.
Μάλιστα, οι Ξανθιώτες που ενθαρρύνουν την υποψηφιότητα Τσιακίρογλου για το δήμο Ξάνθης προέρχονται απ’ όλους τους χώρους της πολιτικής, διότι γνωρίζουν ότι πράγματι ο Τσιακίρογλου είναι ανεξάρτητος στην πράξη και όχι στα λόγια.
« Ε»


 
Σιγά και τους πιστέψαμε…
 Μας δουλεύουν στην κυβέρνηση και νομίζουν πως δεν το έχουμε καταλάβει. Λένε λοιπόν ότι οι λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές πως θα περάσουν από κόσκινο για υψηλούς μισθούς. Και ότι θα κάνουν έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο που έχει θεσπιστεί.
Είναι δικαίωμά τους να νομίζουν ότι το χάψαμε το δόλωμα. Τώρα πλέον όχι. Τους πήραμε χαμπάρι και δεν μασάει κανείς. Ξέρουμε όλοι εμείς τα υποζύγια του κράτους, πως όλα είναι λόγια και πως στο τέλος δεν θα γίνει τίποτε. Κανένας από τους μεγάλους μισθούς των χιλιάδων ευρώ δεν πρόκειται να μειωθεί.
Όλα είναι λόγια για να θολώσουν και μειώσουν την αγανάκτηση του λαού που υποφέρει χρόνια τώρα ενώ κάποιοι καλοπερνούν εις βάρος των κορόιδων.
Και να’ ταν αυτοί οι φορείς με τους υπέρογκους μισθούς λίγοι; Είναι 17 τον αριθμό παρακαλώ! Δέκα επτά φορείς του Δημοσίου που τρώνε με 4 μασέλες εις υγείαν των κορόιδων.
«Ε»


 
Διεθνής διάσκεψη για την θρησκευτική ισότητα στην Τουρκία
 Η συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και η απειλή να μετατραπεί πάλι σε τζαμί ο ναός της Αγίας Σοφίας απασχόλησαν σοβαρά την διήμερη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο με θέμα «Η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία» η οποία τερματίστηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.
Προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, των ΜΜΕ, θρησκευτικοί ηγέτες, πανεπιστημιακοί, νομικοί και εκπρόσωποι μειονοτικών οργανώσεων από την Τουρκία πήραν μέρος στη διάσκεψη και μίλησαν οι περισσότεροι στο κεντρικό θέμα «Γκρεμίστε τα Τείχη – Να πετύχουμε θρησκευτική ισότητα στην Τουρκία». Με βίντεο ακούστηκαν και οι απόψεις της πρώην υπουργού των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Επισημάνθηκε η «απαράδεκτη» πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στον Οικουμενικό πατριάρχη και στο Αρμένικο Πατριαρχείο – τονίστηκε ότι υπάρχει ακόμη και προσωπικό ζήτημα για τους χριστιανούς κληρικούς- και χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει την Αγία Σοφία ισλαμικό τέμενος.
-Θλιβερές διαπιστώσεις έγιναν, αλλά τρόποι για να πιεστεί η Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της δεν βρέθηκαν. Μόνο διαπιστώσεις…


 
Είκοσι χρόνια υποσχέσεων
 Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την ημέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης ομόφωνα αποφάσισε την επέκταση του σχεδίου πόλης για τον Δήμο Ξάνθης.
Από τότε λοιπόν, παρότι πέρασαν δήμαρχοι και σύμβουλοι πολλοί, παρότι ακόμη περισσότεροι υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές υπήρξαν, το θέμα κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός παράγοντας δεν το αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Ο Σγουρίδης μόνον σε κάποια φάση του θέματος κινήθηκε δυναμικά σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και προώθησε μια περίπτωση ως προς την επέκταση της περιοχής Λευκού Πύργου. Κανείς άλλος! Τίποτε!
Ούτε ο Στυλιανίδης έδειξε ζέση, ούτε ο Πούλιος στο δήμο, παρότι έχουν οικόπεδα στην περιοχή.
Μειωμένο έως ασήμαντο το ενδιαφέρον και από τους πολιτικούς μας. Μόνον υποσχέσεις και λόγια αυτά τα είκοσι χρόνια, κυρίως μετά την ίδρυση του Συλλόγου των ιδιοκτητών, 200 τόσες οικογένειες που αγανάκτησαν από τον εμπαιγμό και την αδιαφορία.
Όταν ο δήμαρχος και οι βουλευτές κατέβαιναν και κατεβαίνουν στην Αθήνα για μικρότερης σημασίας θέματα, αγνοούν προκλητικά το θέμα που ως γνωστόν θα έδινε ανάσα και δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα και εκατοντάδες οικοδόμους, ενώ θα διαμόρφωνε έναν ολόκληρο οικισμό, με καλαισθησία και κανόνες που όλοι – όπως απέδειξαν – ήταν πρόθυμοι ν’ ακολουθήσουν, σ’ ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ξάνθης.
Οι πολιτικοί μας δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της υπόθεσης και αδιαφορούν για την επίλυσή του. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
«Ε»


 
Την «πάτησε» ο Τέρενς
 Ο γνωστός βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουΐκ, αυτός που ανέλαβε εργολαβικά το ρόλο του Θρακάρχη και της εν γένει προστασία της Θράκης από τους εχθρούς της (ξέρετε εσείς ποιους εννοεί), την πάτησε μεγαλοπρεπώς. Πώς;
Βασίστηκε ο ερίφης σε δημοσίευμα μπλογκ και υπέβαλε ερώτηση στη βουλή. Μόνο που άνθρακας ο θησαυρός, γιατί άλλη η πραγματικότητα.
Κι έτσι, ο γρήγορος Τέρενς για να δικαιώσει το επώνυμό του (Κουΐκ), την πάτησε! Παρότι δημοσιογράφος πιάστηκε κώτσος και στη βουλή γελάνε μαζί του. Ας πρόσεχε…
Διότι κι άλλοι την πατάνε από τα μπλογκς όταν τα δίνουν την σημασία που δεν αξίζει να έχουν. Κι αυτό γιατί ο καθένας στα μπλογκς γράφει ότι του κατέβει, χωρίς ευθύνη και κυρίως, ανώνυμα! Δηλαδή τρέχα γύρευε.
Ε, είναι αυτό το σύστημα να το εμπιστεύεσαι; Και βέβαια όχι! Γι’ αυτό την πάτησε και ο Τέρενς.
«Ε»


 
«Καμπανάκι» …
 …χτύπησε για τους δημάρχους του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων που έχει έδρα το Λάγος στο άκουσμα της είδησης ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί το Υπολιμεναρχείο Λάγος σε Λιμενικό Τμήμα. Έτσι προτίθενται να στείλουν εγγράφως της διαμαρτυρία τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας όλοι οι δήμαρχοι οι δήμοι των οποίων συναποτελούν το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων που συστάθηκε το 2011. Υπενθυμίζουμε ότι στο Διαδημοτικό Ταμείο συμμετε΄χουνο Δήμος Αβδήρων, ο Δήμος Τοπείρου, ο Δήμος Κομοτηνής (διάδοχος των Δήμων Αιγείρου και Σιδηροχωρίου) καθώς και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών. Έδρα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι ο Δήμος Αβδήρων και το Λάγος ενώ οι αρμοδιότητές του εκτείνονται σε όλη την ακτογραμμή των Π.Ε. Ξάνθης και Ροδόπης. Οι δήμαρχοι ζητούν όχι απλά να μην υποβιβαστεί το Υπολιμεναρχείο Λάγος αλλά να γίνει Λιμεναρχείο καθώς το Λιμάνι του Λάγος είναι χαρακτηρισμένο ως εθνικής σημασίας και επιπλέον είναι το μοναδικό λιμάνι ανάμεσα σε Αλεξανδρούπολη – Καβάλα που έχει και μεγάλη εμπορική κίνηση.
Είθε να εισακουστούν γιατί τον τελευταίο καιρό μόνο καταργήσεις και υποβαθμίσεις βλέπουμε στην περιοχή μας!
Μ.Ξ.


 
 Γιάννη μου …οι φόροι σου…
 Μερικές φορές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δίνει την εντύπωση ότι ζει σ’ άλλη χώρα και δεν έχει συναίσθηση τι σκόνη αφήνουν πίσω του οι πολιτικές του αφού με τις δηλώσει του προκαλεί το κοινό αίσθημα! Τι μας είπε τις προάλλες; Ότι δεν θεωρεί ότι έχουν υπερφορολογηθεί οι έλληνες!!! Αυτό μόνο ως άγνοια των φόρων που βάζει μπορεί να εξηγηθεί ή ότι έπαθε αλτζχάιμερ…Αλλιώς δεν εξηγείται. Και δεν είναι μόνο ότι βάζει πολλούς φόρους …αυτοί είναι και άδικοι. Όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ μόλις το 8% των εργαζομένων πληρώνει το 70% των φόρων! Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αδικίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος καθώς αυτοί που καλούνται να πληρώσουν συνεχώς τα σπασμένα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (τα γνωστά υποζύγια)!
Μ.Ξ.


 
Πλήρης αδυναμία συνεννόησης
 Το κτιριακό πρόβλημα της Αρχιτεκτονικής που επανέρχεται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων για το επίπεδο της εκπαίδευσης, τον κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα, την καταλληλότητα των χώρων ακαδημαϊκής διδασκαλίας, ακόμη και τις ευθύνες για τις οποίες έκαναν λόγο οι καθηγητές από την Ξάνθη στην πρόσφατη έκτακτη Σύγκλητο, αναδεικνύουν και ένα ακόμη θέμα που πονάει πολύ στην Ξάνθη και δεν είναι άλλο από την αδυναμία συνεργασίας ανάμεσα στο δήμο και το ΔΠΘ. Το μερίδιο της ευθύνης του καθενός είναι χρήσιμο να διερευνηθεί αλλά σε άλλο χρόνο. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όσο καθυστερεί πάντως, τόσο αυξάνονται οι υπόνοιες για «δακτύλους» που εμποδίζουν μια τέτοια προσέγγιση, γιατί τόση ανικανότητα δεν δικαιολογείται. Ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής είχε κάνει μέσω του «Ε» το Φεβρουάριο του 2012 την πρόταση να αναλάβει το τμήμα να αναστυλώσει μία καπναποθήκη και να στεγαστεί εκεί. Έχει λέει την τεχνογνωσία να το κάνει. Καλή η πρόταση; Κακή; Δεν ξέρω, πάντως πρέπει να το συζητήσετε!
Ε.Δ.


 
Ευδοκιμούν οι απατεώνες εν καιρώ κρίσης
 Την ανάγκη των πολιτών για εύρεση εργασίας εκμεταλλεύονται πολλοί επιτήδειοι, οι οποίοι παριστάνουν τα γραφεία εύρεσης εργασίας και ζητούν από τους ενδιαφερόμενους την καταβολή χρηματικού ποσού έναντι των υπηρεσιών τους. Όπως υπογραμμίζει ο Υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Δημήτρης Τσιτσής του Δ.Π.Θ., σε καμία περίπτωση ο ενδιαφερόμενος δεν θα πρέπει να έχει δοσοληψίες με τις εταιρίες, καθώς αυτές πληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…