Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ένα γιορτινό τραπέζι όλο νοστιμιά!

Ένα γιορτινό τραπέζι όλο νοστιμιά!

0
sokolatenio rolo
 

 Η πρόταση του «Ε» για το πρωτοχρονιάτικο μενού

 

Παραδοσιακή βασιλόπιτα και ιδέες για γιορτινές συνταγές με μεθυστικά χρώματα και αρώματα

 
 
Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αποτελεί την κορύφωση των γιορτών, όπου όλη η οικογένεια μ’ ένα ποτήρι κρασί στο χέρι ανταλλάσσει ευχές και χαμόγελα, σε ένα ζεστό κλίμα με μεθυστικά χρώματα και αρώματα. Για το τραπέζι αυτό οι νοικοκυρές κάθε χρόνο μπαίνουν στο δίλημμα αν θα ακολουθήσουν τις παραδοσιακές συνταγές ή θα προτιμήσουν πρωτότυπες ιδέες, ώστε να εκπλήξουν τους καλεσμένους τους. Συνήθως επιλέγουν ένα συνδυασμό από τα μυστικά τις γιαγιάς και τις δικές τους ανακαλύψεις!
Με αυτό το σκεπτικό, το «Ε» παρουσιάζει τη δική τους πρόταση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, απ’ όπου δε λείπει η παραδοσιακή βασιλόπιτα, το χοιρινό, αλλά και το συμβολικό (και πεντανόστιμο) ρόδι για καλή τύχη! Καλή χρονιά και καλή επιτυχία σε όλους!
 

Χοιρινό μπούτι καραμελωμένο

Υλικά (για 8 μερίδες)
-ένα κομμάτι χοιρινό μπούτι, γύρω στα 2 κιλά
-3 κ.σ. μελάσα
-1 κ.γ. γαρίφαλο
-μια πρέζα μοσχοκάρυδο
-1 φύλλο δάφνης
-1 κ.γ. αρωματικό πιπέρι
-1 κ.σ. μαύρο πιπέρι (σε κόκκους)
-ξύσμα μισού πορτοκαλιού
-μια έξτρα χούφτα γαρίφαλα
 
Για το γλάσο
-5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
-1 ½ κ.σ. σκόνη μουστάρδας
-ξύσμα μισού πορτοκαλιού
-20 ml κρασί από τζίντζερ
 
xoirino boutiΒάλτε το χοιρινό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε το με κρύο νερό. Προσθέστε τη μελάσα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήστε το να σιγοβράσει, αφαιρώντας κάθε τόσο τον αφρό. Συνεχίστε το σιγοβράσιμο για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του χοιρινού φτάσει τους 68ο C. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ο C. Βγάλτε το κρέας από το υγρό που έβραζε μέχρι τώρα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Αφαιρέστε προσεκτικά την πέτσα, αφήνοντας όσο το δυνατό περισσότερο λίπος μπορείτε πάνω στο κρέας. Χαράξτε το κρέας και στις χαρακιές τοποθετήστε τα έξτρα γαρίφαλα. Τέλος, τοποθετείστε το κρέας σε ένα ταψί που έχετε πρώτα επενδύσει με αλουμινόχαρτο.
Στη συνέχεια, αναμείξτε μεταξύ τους τα υλικά του γλάσου, φτιάξτε μια παχύρευστη πάστα και απλώστε τη πάνω στο λίπος του κρέατος. Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διακόψετε δύο φορές για να περιχύσετε με το γλάσο το κρέας, ενώ καθέ φορά θα πασπαλίζετε με έξτρα ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσει και να αρχίσει να παίρνει βράση το γλάσο. Πριν σερβίρετε, αφήστε το κρέας να κρυώσει ελαφρώς.
 
 
 

Παραδοσιακή βασιλόπιτα

 
Υλικά
-250 γραμμ. μαργαρίνη
-2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
-6 αυγά
-1 φλ. τσαγιού γάλα
-1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
-1 πορτοκάλι (ξύσμα)
-1 βανίλια
-2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
-1 πρέζα αλάτι
-1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
 
2014Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.
 
 
 
 
 

 Σαλάτα με ρόδι για καλή τύχη

 
salata rodi-1 ματσάκι ρόκα (τα φύλλα), καθαρισμένη, στεγνωμένη και χονδροκομμένη
-2 – 3 σικορέ, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε χονδρές ροδέλες
-1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
-1 πορτοκάλι, χωρισμένο στα φετάκια του, σχολαστικά καθαρισμένα από τις λευκές μεμβράνες και ίνες
-1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
-½ φλιτζάνι σπόροι ροδιού
 
Για τη βινεγκρέτ
 -1 κουτ. σούπας μουστάρδα
-1 κουτ. γλυκού μέλι
-2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
-2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της σαλάτας με τα χέρια μου. Σε ένα μπολάκι χτυπάω καλά τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνω τη σαλάτα. Ανακατεύω καλά σε σερβίρω αμέσως.
 

Σοκολατένιο ρολό

 Για το παντεσπάνι:
-6 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
-150 γρ. ζάχαρη
-50 γρ. κακάο
-λίγο βούτυρο
-ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
 
Για τη γέμιση:
-200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
-1 κ.γλ βανίλια σε υγρή μορφή
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι ή, καλύτερα, με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης). Στο μίξερ χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα κακάο μας και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο, για 15 με 20 λεπτά περίπου, βγάζουμε το παντεσπάνι και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Βγάζουμε το παντεσπάνι από το ταψί μαζί με το αντικολλητικό χαρτί, το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα (για να το τυλίξουμε στη συνέχεια σε ρολό) και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Για τη γέμιση: Χτυπάμε την κρέμα και την βανίλια σε σαντιγί και γεμίζουμε με αυτή το παντεσπάνι μας. Τυλίγουμε το ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Τέλος, τοποθετούμε το ρολό σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.
 

Σαλάτα έλατο

 
Μία όμορφη και απλή σαλάτα που θα δώσει μια πολύχρονη και γιορτινή εικόνα στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας είναι η σαλάτα έλατο.
 
Υλικά:
15 περίπου Ντοματίνια
Φουντίτσες από μπρόκολο
Μπρέτσελ στικς ή κριτσίνια
Λίγο κίτρινο τυρί για το αστέρι
 
Τοποθετούμε στη σειρά τα ντοματίνια με τις φουντίτσες από μπρόκολο, ενώ βάζουμε για βάση τα μπρέτσελ στικς ή τα κριτσίνια και τοποθετούμε αστέρι από κίτρινο τυρί.
Απλό στην εκτέλεση με εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Γεωπολιτική του νερού» του Νταβίντ Μπλανσόν

Μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων περιπτώσεων, ο Νταβίντ Μπλανσόν παρουσιάζει τις τρεις μ…