Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ουρές» για το νέο έτος

«Ουρές» για το νέο έτος

0
eforia kosmos-web
 

 Η ημέρα της υπομονής ήταν η 30η Δεκεμβρίου σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και δρόμους

 

Δεν περισσεύει ούτε ευρώ για χριστουγεννιάτικα δώρα. Τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε τράπεζες και δημόσιο προσπαθούν να καλύψουν οι πολίτες

 
 
Δύο μέρες πριν τον ερχομό του νέου έτους οι Ξανθιώτες κάνανε μαθήματα υπομονής σε τράπεζες, δρόμους και δημόσιες υπηρεσίες. Οι τεράστιες ουρές που σχηματιζόταν σε διάφορες γωνιές της πόλης μαρτυρούσε πως οι φορολογούμενοι προσπαθούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ακόμη και την τελευταία στιγμή. Από την άλλη, τελείως αντίθετη εικόνα παρουσίαζαν τα καταστήματα τα οποία μέτρησαν ελάχιστους πελάτες ακόμη και την τελευταία Κυριακή του έτους.
 
Ο τελευταίος στο πεζοδρόμιο
Μέχρι έξω από τα υποκαταστήματα έφταναν οι ουρές στις τράπεζες, αλλά και στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Ξάνθη το πρωί της Δευτέρας. Οι πολίτες στην προσπάθεια τους να εξοφλήσουν λογαριασμούς, να καταβάλλουν δόσεις, να προμηθευτούν τέλη κυκλοφορίας και να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις τους στεκόταν σαν στρατιωτάκια σε ουρές για ώρες. Μάλιστα, θέλοντας να μην χάσουν το χιούμορ τους αλλά και να ενισχύσουν την ψυχολογία αυτών που περίμεναν στην ουρά, όσοι τέλειωναν τους ευχόταν καλή δύναμη.
Ρεβεγιόν στη ΔΟΥ Ξάνθης παραλίγο να κάνουν και τα 200 άτομα που βρέθηκαν στο χώρο προκειμένου να παραδώσουν πινακίδες. Οι φορολογούμενοι μη αντέχοντας την υψηλή φορολογία πάλεψαν με την υπομονή τους προκειμένου να γλυτώσουν τουλάχιστον τα έξοδα από τα δεύτερα ή ακόμη και από τα μοναδικά αυτοκίνητα τους. Να υπενθυμίσουμε, όπως αναφέρει το «Ε» στο πρωτοσέλιδο του Σαββάτου, πάνω από 3.000 αυτοκίνητα «πάρκαραν» της πινακίδες τους το 2013.
 
Άδεια η αγορά
Παρά το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θύμιζε κάτι από πρωτεύουσα στους δρόμους της Ξάνθης, η αγορά δεν είχε την ανάλογη κινητικότητα. Μέσα στα καταστήματα ελάχιστοι καταναλωτές, οι περισσότεροι απλά «ρίχνανε μια ματιά», αγόραζαν τα τελευταία δώρα με φειδώ.
Ανάλογο κλίμα επικράτησε και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, κατά την οποία όπως είθισται η αγορά παραμένει ανοιχτή. Οι λιγοστοί αισιόδοξοι καταστηματάρχες που άνοιξαν, είδαν ελάχιστους πελάτες, την ώρα που η Κεντρική Πλατεία και η «Γειτονιά του Άη Βασίλη» βούλιαζαν από κόσμο.
«Η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη στα ελάχιστα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή. Για εμάς ήταν φυσιολογικό καθώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Δεν γίνεται να μην έχει λεφτά το Σάββατό και την Δευτέρα και να έχει ξαφνικά την Κυριακή. Τα κουκιά είναι μετρημένα» αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Εύθυμης Μίλκογλου και συμπληρώνει «η κίνηση τις τελευταίες μέρες είναι λίγο αυξημένη, αλλά πεσμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Οι μέρες έχουν λιγοστέψει και από δύο βδομάδες που δουλεύαμε παλιά τώρα δουλεύουμε γύρω στις έξι με εφτά». Κλείνοντας ο κ. Μίλκογλου ευχήθηκε να έρθουν καλύτερες μέρες γεμάτες υγεία, ευτυχία και «γερά στομάχια» για την καινούρια χρονιά.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…