-4 μεγάλα καλαμάρια φιλέτα ή 8 “μικρομεσαία”
-4-5κ.σ. πλιγούρι
-2 καρότα
-μισή πιπεριά κόκκινη γλυκιά- μισή πράσινη
-2 σκελίδες σκόρδο
-2 πρ. κρεμμυδάκια
-1/2 ματσάκι μαϊντανός 1/2 ματσάκι
-1 μικρή ντομάτα
-ξύσμα και χυμό μισού λεμονιού
-αλάτι-πιπέρι
-προαιρετικά καυτερές πιπερίτσες ή μπούκοβο
-1 σφηνάκι ούζο
-8 κ.σ. ελαιόλαδο
Πλένουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια, αφαιρούμε πλοκάμια, και τα βάζουμε για λίγο σε νερό με αλάτι. Ξεπλένουμε και μουλιάζουμε σε κρύο νερό για 10-15′ το πλιγούρι και το στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας. Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε και τα πλοκάμια των καλαμαριών. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα σωτάρουμε: πρώτα τα καρότα, μετά τα σκόρδα, και τα υπόλοιπα όλα μαζί, τα γυρνάμε μερικές βόλτες και σβήνουμε με το ούζο, ρίχνουμε και το πλιγούρι, ξύσμα και χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, την ντομάτα και τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει.
Σε σκεύος φούρνου με καπάκι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σκουπίζουμε τα καλαμάρια και τα γεμίζουμε με το μείγμα σφιχτά-σφιχτά. Αν περισσέψει γέμιση τη ρίχνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε τα γεμιστά καλαμάρια με τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο που έμεινε και ψήνουμε στους 180C πάνω κάτω σκεπασμένα για 30′ και ξέσκεπα για άλλα 15′. Βγαίνει πάρα πολύ ζουμί, καλό είναι να τα περιχύνουμε μόλις τα ανοίξουμε (για να μη σκληρύνουν) και το ζουμί αυτό μπορούμε να το αφαιρέσουμε στο τέλος και να το κάνουμε σούπα. Μπορούμε να το ανακατέψουμε με λίγο γιαούρτι και να το σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο.