Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η συνθήκη της Λωζάννης ανοίγει το διάλογο σε μειονότητα και πλειονότητα

Η συνθήκη της Λωζάννης ανοίγει το διάλογο σε μειονότητα και πλειονότητα

0
lozani synedrio
 

Με αφορμή διήμερο συνέδριο που διοργανώνουν ρο ΠΕΜ και το ΕΛΙΑΜΕΠ για τα 90 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης

 

Η εκπαίδευση, η Σαρία, οι θετικές διακρίσεις, η ίδια η συνθήκη και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο οι κεντρικές θεματικές του συνεδρίου

 
 
Η πλειονότητα και η μειονότητα της Θράκης έχουν πολλά να πουν. Έχουν πολλά να συζητήσουν και πολλά να ακούσουν. Οι διάφορες διαστάσεις του μειονοτικού ζητήματος πολλές φορές έχουν τύχει ευκαιριακής ενασχόλησης, ενώ καίρια θέματα, ακόμη και σήμερα μένουν χωρίς κανείς να έχει αναλάβει τη γενναία διαχείριση να τα διαχειριστεί.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας διευρυμένος διάλογος με τη συμμετοχή της πλειονότητας και της μειονότητας, μαζί σε ένα κοινό τραπέζι, μέσω της διοργάνωσης ενός συνεδρίου στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013 στην Κομοτηνή, με θέμα: Η Συνθήκη της Λωζάννης 90 χρόνια μετά: οι μειονοτικές ρυθμίσεις.
 
Εκπαίδευση, Σαρία, διακρίνεις-προνόμια, τα προβλεπόμενα της συνθήκης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η συζήτηση γύρω από το μειονοτικό ζήτημα θα ξεδιπλωθεί γύρω από πέντε θεματικές. Η εναρκτήρια συνεδρία θα αφορά στη συζήτηση γύρω από τη μειονοτική ή τη δημόσια εκπαίδευση. Την ίδια ημέρα θα αναλυθεί το ζήτημα της Σαρία και της εφαρμογής του ιερού ισλαμικού νόμου στη Θράκη.
Η επόμενη ημέρα του συνεδρίου θα ξεκινήσει με συζήτηση γύρω από τις θετικές διακρίσεις και τα προνόμια των μειονοτικών της Θράκης, όπως η ποσόστωση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμη, θα υπάρχει μια ξεχωριστή θεματική γύρω από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάννης, που στιγμάτισε σε τόσο καθοριστικό βαθμό τις τύχες των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εκεί θα τεθεί το ζήτημα των δικαιωμάτων και των προβλεπομένων της συνθήκης, καθώς και το κατά πόσο καλύπτει τις σημερινές ανάγκες και συμβαδίζει με τις συγκυρίες του σήμερα για τις δύο χώρες. Τέλος, το ζήτημα της μειονότητας θα τεθεί και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, με ομιλητές κυρίως πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής.
 
Μειονότητα και πλειονότητα για πρώτη φορά συζητούν μαζί
Τη σπουδαιότητα, αλλά και τον καινοτόμο χαρακτήρα του συνεδρίου εξηγεί στο «Ε» η κ. Θάλεια Δραγώνα, που έχει κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του συνεδρίου. «Οι συζητήσεις έχουν ειδικό βάρος, αλλά και ο συμβολικός χαρακτήρας του συνεδρίου είναι ισχυρός. Για πρώτη φορά η πλειονότητα και η μειονότητα συμμετέχουν μαζί σε ένα συνέδριο για τη συνθήκη της Λωζάννης και καταθέτουν τις απόψεις τους για το κατά πόσο εξασφαλίζει τη προστασία των μειονοτήτων», σημειώνει η κ. Δραγώνα, προσθέτοντας ότι «τόσο η μειονότητα, όσο και η πλειονότητα επιθυμούν να κάτσουν μαζί και να μιλήσουν, να ακουστούν, έτσι ώστε όσα κατατεθούν να μη μείνουν κραυγές, αλλά να έχουν μία συνέχεια». Η ίδια τονίζει το κύρος των ομιλητών, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο με εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά εξίσου τονίζει την ύπαρξη ομιλητών από τη μειονότητα, στους οποίους, όπως συμπλήρωσε, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν σε ένα νέο πλαίσιο. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι οι ομιλητές προέρχονται από όλους τους χώρου, χωρίς περιορισμένα πολιτικά πλαίσια.
 
Διακεκριμένοι ομιλητές στις θεματικές του συνεδρίου
Οι συμμετέχοντες ομιλητές είναι οι Samim Akgonul, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ιστορίας, University de Strasbourg, Ντία Αναγνώστου, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μερόπη Αναστασιάδου, καθηγήτρια Ιστορίας, Institut National des Langues et Civilisations Orientales, Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ., μέλος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ, Νέλλη Ασκούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιλχάν Αχμέτ, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρώην βουλευτής, Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην υπουργός, Εβρέν Δεδέ, δημοσιογράφος, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, υπουργείο Παιδείας, Τζεμήλ Καπζά, δημοσιογράφος, Αϊχάν Καραγιουσούφ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος, Γιάννης Κτιστάκις, λέκτορας Νομικής Σχολής Κομοτηνής και επίκουρος καθηγητής Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, δικηγόρος, Ηρακλής Μήλλας, δρ. Πολιτικός επιστήμων, Μουσταφά Μουσταφά, γιατρός, Χαλήλ Μουσταφά, δικηγόρος, Ιμπράμ Ονσούνογλου, γιατρός, Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δρ. βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, πρώην υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιτελίκης, νομικός, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Έφη Φωκά, ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…