Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεν πτοούνται οι κυνηγοί από την κρίση

Δεν πτοούνται οι κυνηγοί από την κρίση

0
kinigos
 

 Μικροί περιορισμοί στους κυνηγούς λόγω της λύσσας και της ευλογιάς

 
Κυνηγετικός τουριστικός προορισμός η ορεινή περιοχή της Ξάνθης
 
 
Συνεχίζει ακάθεκτος να ανανεώνει άδειες ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, παρά την οικονομική κρίση. Γεγονός που ήταν αναμενόμενο, όπως υποστηρίζει στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Καραγιάννης, καθώς το κυνήγι είναι φιλοσοφία για τους κυνηγούς και κυλάει στο αίμα τους.
 
1.600 άδειες έχουν ανανεωθεί μέχρι στιγμής
«Παρόλη την κρίση έχουμε φτάσει τις περσινές άδειες» αναφέρει ο κ. Καραγιάννης και συμπληρώνει «στο σύλλογο μας είναι εγγεγραμμένα 2.500- 3.000 άτομα. Ήδη έχουμε ανανεώσει 1.600 άδειες και αναμένουμε να ανανεώσουμε και άλλες μέχρι το τέλος της περιόδου. Μάλιστα φέτος δεχτήκαμε στο σύλλογος μας 40-50 νέα μέλη, που μόλις ενηλικιώθηκαν».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί να εγγράφονται στο σύλλογο μέλη καθαρά για βιοποριστικούς λόγους, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές, ο πρόεδρος του συλλόγου απάντησε ότι τα μέλη του συλλόγου κυνηγούν καθαρά για λόγους φιλοσοφίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν τα θηράματα τους. «Πιστεύω ότι τα άτομα που θα κυνηγούσαν για καθαρά βιοποριστικούς λόγους δεν θα γραφόταν στο Σύλλογο» σημειώνει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι σαν σύλλογος βοηθούν τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
 
Περιορισμένος ο αριθμός των παραβάσεων
«Συνεχίζονται καθημερινά οι έλεγχοι. Ευτυχώς δεν έχουμε πολλές παραβάσεις. Προβλήματα υπήρξαν κυρίως στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου με τους κυνηγούς ορτυκιών και τη χρήση ηχομιμητικών συσκευών» σημειώνει ο κ. Καραγιάννης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου τονίζει ότι έχουν προσλάβει οι ίδιοι θηροφύλακες προκειμένου να τους ελέγχουν. Πέρα από την λαθροθηρία, οι θηροφύλακες είναι εξουσιοδοτημένοι να ελέγχουν και για την λαθροϋλοτομία.
 
Το κυνήγι βοηθάει εν μέρει και τον τουρισμό
Αρκετά δημοφιλής κυνηγετικός προορισμός –αλλά όχι όσο θα θέλαμε- είναι ο νομός μας και κυρίως η ορεινή περιοχή. Όπως αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, παρέες από την Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο επισκέφτηκαν την περιοχή μας για να επιδοθούν στις δραστηριότητες του κυνηγιού.
 
Α. Καραγιάννης: «Δεν είναι λύση να σταματήσει το κυνήγι. Χρειάζεται πρόληψη και γνώση»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς που παρουσιάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, ζήτησε από τα μέλη τους να μην πλησιάζουν σε ποιμνιοστάσια και να αποφεύγουν τυχόν επαφές των ιδίων αλλά και των σκύλων τους, με αιγοπρόβατα κατά την διάρκεια του κυνηγιού. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου η απόφαση αυτή λήφθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας τους με τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής, Κώστα Γκαζίνο, για την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς. Μάλιστα, οι κυνηγοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της λύσσας που έχει χτυπήσει τους γύρω νομούς. Ο Σύλλογος έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τα μέλη του για το πώς πρέπει να πράξουν αν έρθουν σε επαφή αυτοί ή ο σκύλος τους με κάποιο εμβόλιο ή μολυσμένο ζώο.
«Δεν είναι λύση να σταματήσει το κυνήγι. Αυτό που χρειάζεται είναι η πρόληψη και η γνώση» τονίζει ο κ. Καραγιάννης.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…