Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η ΦΕΞ τίμησε τον Θωμά Εξάρχου

Η ΦΕΞ τίμησε τον Θωμά Εξάρχου

0
eksarxou fex 2-web
 

 Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης πραγματοποίησε βραδιά αφιερωμένη στον ακάματο ερευνητή

 

Σε ένα ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας, οδήγησε ο ιστοριοδίφης μέσα από τις διηγήσεις του αυτούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση

eksarxou fex 1-web
 
Μια ακόμη εκδήλωση αναγνώρισης του Θωμά Εξάρχου φιλοξένησε η πόλη μας το βράδυ της Τετάρτης στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης. Συμπολίτες μας τίμησαν με την παρουσία τους τον σημαντικό για τον τόπο μας ιστοριοδίφη, με τον οποίο και συνομίλησαν, εκδήλωση προς τιμή του για μικρές και μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τόπου μας, έτσι όπως τις έχει αποτυπώσει στην μνήμη και στα βιβλία του ο ακούραστος ερευνητής. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για τον κ. Εξάρχου μίλησαν ο εκδότης του Μιχάλης Σπανίδης και ο Διευθυντής της ΦΕΞ Νίκος Χατζημηλιούδης.
 
Το κοινό ταξίδεψε στο παρελθόν μέσα από τις διηγήσεις του κ. Εξάρχου
Ο κ. Εξάρχου μοιράστηκε με το κοινό μνήμες από την παιδική του ηλικία στο χωριό Ποντικάτες των Ιωαννίνων, αλλά και από την ζωή του στην πόλη μας από το 1934 μέχρι και σήμερα. Κύριοι σταθμοί αυτής της ιστορικής αναδρομής ήταν οι σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης.
Στην ζωή του ο κ. Εξάρχου εργάστηκε ως υπάλληλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο, σαν καπνεργάτης και αργότερα χειρώναξ εργάτης υπαίθρου κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής, ως Δημοτικός υπάλληλος το 1946 και στη συνέχεια με την επέκταση του Ι.Κ.Α στην Ξάνθη, το 1949, διορίζεται στο Ίδρυμα. Μετέχει στο Δ.Σ. της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) ως μέλος ή ως πρόεδρος του Δ.Σ. για επτά χρόνια σε μια γόνιμη περίοδο της Φ.Ε.Ξ. που σημαδεύτηκε από την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης και την αγορά του αρχοντικού των κληρονόμων Δ. Κιουμουτζόγλου για λογαριασμό της Φ.Ε.Ξ. Μεσολαβεί μια απουσία έξι χρόνων από την Ξάνθη λόγω μετάθεσης στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται όμως το 1981 και το 1982 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.
Το 1983 διορίζεται άμισθος πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, περίοδο που χόρτασε επικριτικά σχόλια όπως ισχυρίστηκε. Την τελευταία δεκαετία μετέχει στα Δ.Σ. Κέντρων που ασχολούνται με την προστασία των ηλικιωμένων. (ΚΑΠΗ, Γηροκομείο).
 
Αναγνωρίστηκε το έργο του για άλλη μια φορά
Ο ακούραστος ιστοριοδίφης έχει συγγράψει ένα μεγάλο αριθμό άρθρων και αυτοτελών βιβλίων που εκδόθηκαν από το περιοδικό “Φοροτεχνική και Θρακική προσέγγιση” και βιβλίων που εκδόθηκαν από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και την Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Ξάνθης.
Για την προσφορά του στα γράμματα και την ιστορία του Νομού Ξάνθης, τιμήθηκε από τη νομαρχία Ξάνθης με το βραβείο “Στέφανος Ιωαννίδης”, από τον Δήμο Ξάνθης (χρυσό μετάλλιο πόλης), από το Γυμνάσιο Σμίνθης, από το ΚΑΠΗ, με έκδοση ενός βιβλίου για την κοινωνική του προσφορά από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νομού Ξάνθης, από το Εργατικό Κέντρο, από το Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο και από τα Πολιτιστικά Σωματεία των Ξανθιωτών Αττικής.
 
Λίγα λόγια του Μιχάλη Σπανίδη για τον ακάματο ερευνητή
«Ο Θωμάς γύμνωσε την επιθυμία του ως το κόκαλο. Μια ολόκληρη συμφωνία βαρυτίμων βιβλίων βρίσκεται σε έναν απαλό επίμονο χορό λεπτών αποχρώσεων. Η έρευνά του στοχεύει στην ανακάλυψη αθέατων διαστάσεων
της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης. Τον ενδιαφέρει η εξερεύνηση και ο πειραματισμός. Με τους δυνατούς προσωπικούς επιταχυντές που διαθέτει
είναι πιο ανοιχτός στο απροσδόκητο. Μέσα από τον Θωμά μάθαμε να είμαστε πιο ανοιχτοί και πιο τολμηροί. Μας έδωσε με σεβασμό, λεπτότητα και φροντίδα το χάρισμα της βαθιάς αντίληψης. Μας έδωσε την κάθετη ανάγνωση και μια σκέψη για το καλωσόρισμα σε μια σειρά από νέα διακριτά για το μέλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης και προσθέτει «Πάντα αυθόρμητος, παρακολούθησε τις ραγδαίες αλλαγές στην αγαπημένη του Πόλη. Το ίδιο κι όσοι δεν έχαναν ευκαιρία να τη μειώσουν και να την πληγώσουν. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γενιάς των ιστορικών ερευνητών, που μέσα από τις δημιουργίες του έχει ξεπεράσει τα όρια του Θρακικού γίγνεσθαι. Με βαθιά και ουσιαστική ερευνητική παιδεία καθιερώθηκε ως ορόσημο στην Ξανθιώτικη ιστορική βιβλιογραφία. Βιβλιογραφία η οποία αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για όλους του νέους της πόλης που τώρα ξεκινούν το ταξίδι τους στην θάλασσα της τοπικής μνήμης. Βιβλιογραφία από μια πορεία ζωής, που χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, πείσμα, μαχητικότητα, προσήλωση στον στόχο, φιλοδοξία για διάκριση αλλά μέσω της προσφοράς. Βιβλία που προσφέρουν ελπίδα, ανακούφιση, αισιοδοξία και κυρίως όραμα για το μέλλον της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης». Λίγο πριν κλέισει το λόγο του ο ίδιος τονίζει «Πάνω στον μύθο του Θωμά πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, φρεσκάροντας την οπτική μας ταυτότητα, η οποία πρέπει να έχει καθαρό και σαφές στίγμα, ειλικρινή ευαισθησία και τιμιότητα, που να αντικατοπτρίζει την εξωστρέφειά μας. Όλο του το βιβλιογραφικό έργο στοχεύει στην εύρεση νοήματος στην Πόλη-Αγορά της Ξάνθης. Δείχνει πώς να αφυπνιστεί η Πόλη σε μια νέα κατάσταση συνειδητότητας, ακολουθώντας την ατραπό μιας αληθινά καταξιωμένης γνώσης δοκιμασμένης από το χρόνο. Ο Θωμάς χτίζει κάτι που θ’ αντιστέκεται στη σκόνη, όχι κάτι που θα σωρεύει σκόνη. Παιδεύεται να αδράξει το ανείπωτο, Να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις λέξεις και τα γεγονότα. Ψάχνει συνέχεια να βρει, την ύλη την πρώτη κι αστείρευτη της πόλης, για να στείλει μήνυμα, ότι μπορεί και ανασάνει πιο πέρα απ’ τις γωνιές και τις γραμμές της, και ότι μπορεί να δραπετεύσει από τις γενικολογίες και τα στερεότυπα».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…