Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού

Φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού

0
farmakeia6-empros
 

 Αλόγιστη η χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να σημειώνουμε πανευρωπαϊκά τα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας στους ιούς

 

Το φαινόμενο απαντάται και στην πόλη μας κυρίως από υπερπροστατευτικές μητέρες που χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού

 
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία ζητά να μην δίδονται στους ασθενείς αντιβιοτικά, αλλά και παντός είδους φάρμακα, χωρίς να υπάρχει συνταγή γιατρού. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν ύστερα από ανάδειξη της Ελλάδας πανευρωπαϊκά στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών, για να καταλάβουν αυτοί που χρόνια δεν καταλάβαιναν το βασικό διαχρονικό αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: δηλαδή να εφαρμοστεί ο Νόμος «Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή». Την ανάγκη έλλογης χρήσης αντιβιοτικών υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο απαντάται και στην πόλη μας, κυρίως με μητέρες που χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού ή παρακαλάν τον θεράποντα ιατρό τους να τα συμπεριλάβει στην θεραπεία όταν τα παιδιά τους είναι άρρωστα.
 
ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας»
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει πως η κατανάλωση των αντιβιοτικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την αλόγιστη χρήση τους. Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας, επεσήμαναν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αντιβιοτικά συνεχώς μειώνονται ενώ τα μικρόβια αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζεται στην αύξηση της χωρίς ιατρική συνταγή λήψης αντιβιοτικών (από 10% το 2007 σε 15,6% το 2013).
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί ότι όσοι, εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνουν αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι συνένοχοι. Και όσοι καθυστερούν να νομοθετήσουν και να τιμωρήσουν τους παραβάτες, «εγκληματούν» απέναντι στην Υγεία και απέναντι στον Άρρωστο.
«Η προσπάθεια αυτοίασης των ασθενών οφείλεται αφενός στην οικονομική δυσχέρεια που έχει ο ασθενής και προσπαθεί να παρακάμψει το γιατρό δίκην οικονομίας, αφετέρου στη σιωπηλή αποδοχή από τους υπευθύνους της παρανομίας να χορηγούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Η εσφαλμένη αυτοαξιολόγηση του καταναλωτή ασθενή να πάρει ένα αντιβιοτικό κάθε φορά που έχει μια καταρροή, πυρετό, ακόμη και μια αυτοπεριοριζόμενη ίωση σε συνδυασμό με τη βραχύχρονη κατ εκτίμησην διακοπή της αντιβίωσης μετά 2-3 μέρες, είναι το καλύτερο υπόβαθρο δημιουργίας της μικροβιακής αντοχής, διότι ο οργανισμός συνηθίζει το αντιβιοτικό, υποθεραπεύεται και όταν πρέπει να θεραπευτεί από την πραγματική μικροβιακή λοίμωξη, είναι ανθεκτικός στο αντιβιοτικό», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
 
Πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Λοβέρδου υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει να διεκδικεί το αυταπόδεικτο σε όλη την Ευρώπη δικαίωμα του γιατρού να επιλέγει τη θεραπεία του ασθενή του, κάτι που πριν ένα χρόνο αφαιρέθηκε από τους γιατρούς της Ελλάδας, με τον περιβόητο Νομο Λοβέρδου, ένα νόμο που πρέπει πάραυτα να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με άλλον.
 
Τ. Καραδέδος: «Υπάρχει ανάγκη να γίνονται έλεγχοι και να μην γίνεται κατάχρηση»
Για την επικινδυνότητα της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών σκευασμάτων στην χώρα μας μίλησε στο «Ε» ο κ. Τάσος Καραδέδος, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε ένα μεγάλο αριθμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και στην ανάγκη προσφυγής σε πιο προχωρημένης γενιάς αντιβιοτικά. Με άλλα λόγια η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών δημιουργεί «υπεριούς», οι οποίοι χρειάζονται ακόμη πιο δυνατά φάρμακα για την αντιμετώπιση τους.
«Γίνεται μια προσπάθεια τα φάρμακα να γίνουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και να πωλούνται ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν κάποιοι περιοριστικοί μηχανισμοί όσο αφορά βλαπτικά σκευάσματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και συμπληρώνει «στο εξωτερικό δεν μπορείς να προμηθευτείς ούτε το πιο απλό ιατρικό σκεύασμα χωρίς συνταγή γιατρού».
Ο κ. Καραδέδος αναφέρθηκε και στην «κακή» συνήθεια κάποιων μητέρων να επιμένουν να συμπεριλάβει ο θεράπων ιατρός τους αντιβιοτικά στην αγωγή των παιδιών τους ή ακόμη χειρότερα να τα χορηγούν οι ίδιες χωρίς συνταγή, τονίζοντας ότι αυτή η συνήθεια είναι βλαβερή τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες –λόγω της δημιουργίας ανθεκτικών στα φάρμακα ιών.
 
Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τις δομές υγείας
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη να ασχοληθεί η πολιτεία με τις δομές υγείας, τονίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας η εξασφάλιση αυτού του αγαθού. «Ότι διαλύεται δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν ιδιώτη. Ζωντανά παραδείγματα οι γειτονικές μας χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες οι δημόσιες δομές υγείας αντικαταστάθηκαν από ένα τίποτα» υπογραμμίζει ο ίδιος και συμπληρώνει «δυστυχώς το θέμα της υγείας δέχεται μια ιδεολογική επικάλυψη και παραμένει στη σκιά της Οικονομίας. Θα έπρεπε τα ΜΜΕ να σταματήσουν να προβάλουν τόσο τα προβλήματα της οικονομίας και να αρχίζουν να τονίζουν την ανάγκη της διασφάλισης του αγαθού της υγείας».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…