Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στην Αποκεντρωμένη πήγε η υπόθεση «Πολιτεία»

Στην Αποκεντρωμένη πήγε η υπόθεση «Πολιτεία»

0
karoytzos
 

 Συνάντηση του γ. γραμματέα Α. Καρούντζου με το δήμαρχο Αβδήρων Β. Τσολακίδη την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

 

 «Απειλεί» με παραίτηση ο Τσολακίδης: «Δεν είμαστε γλάστρες», υποστηρίζει. «Να εφαρμοστεί η νομιμότητα» υποστηρίζει ο Σ. Μωραϊτης

  tsolakidis v

Νέα διάσταση στην πολύκροτη υπόθεση «Κτήμα Πολιτεία» δίνει η παρέμβαση του γ. γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Αθανάσιου Καρούντζου. Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη ως εποπτεύουσα αρχή οφείλει να ασκεί έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις των δήμων είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από προσφυγή θιγομένων απ’ αυτές.
 Στην περίπτωση αυτή δεν είναι σαφές αν έγινε αυτεπάγγελτα, όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της «Πολιτείας» Στέλιος Μωραΐτης ή κατόπιν έγγραφης προσφυγής του κ. Μωραΐτη στον γ. γραμματέα με το αίτημα της ανάκλησης της απόφασης σφράγισης του καταστήματος από τον δήμο Αβδήρων, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσολακίδης και η νομική υπηρεσία του δήμου. Ωστόσο είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος Αβδήρων είχε συνάντηση την Παρασκευή με τον γ. γραμματέα κ. Καρούντζο στα γραφεία της Αποκεντρωμένης στη Θεσσαλονίκη για το θέμα αυτό.
 
Καρούντζος καλεί Τσολακίδη για την «Πολιτεία» Μωραϊτη
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη νομική υπηρεσία του δήμου ο γ. γραμματέας στα πλαίσια της άσκησης έλεγχου νομιμότητας για την σφράγιση του εν λόγω καταστήματος ζήτησε πλήρη ενημέρωση και όλα τα στοιχεία και τα συνοδευτικά έγραφα με βάση τα οποία ελήφθη και εκτελέστηκε η εν λόγω απόφαση από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αβδήρων. Ο φάκελος επιδόθηκε ωστόσο έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά για την επιμονή του γ. γραμματέα να διερευνήσει επισταμένως τη συγκεκριμένη υπόθεση όταν μάλιστα – όπως υποστηρίζουν από το δήμο η ένσταση του κ. Μωραΐτη ήταν εκπρόθεσμη και κανονικά έπρεπε να μπει στο αρχείο.
 
Τσολακίδης: «Είμαστε δημοτική αρχή…όχι γλάστρες…»
Ωστόσο προκαλεί αίσθηση η δήλωση Τσολακίδη στο «Ε» ότι εξετάζει το ενδεχόμενο έως και να παραιτηθεί αν η απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν επικυρώσει την νομιμότητα της απόφασης του δήμου: «Είμαστε δημοτική αρχή που εκλέχθηκε για να παίρνει αποφάσεις τηρώντας τους νόμους. Δεν είμαστε γλάστρες …Να παίρνουμε σύννομες αποφάσεις που είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε και μετά να βρίσκουμε τον μπελά μας… αυτό αποθαρρύνει όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση». Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα επί προσωπικού με κανένα επιχειρηματία του δήμου μας. Ίσα – ίσα θέλουμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα στο δήμο μας».  
 
Μωραϊτης: «Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη εις βάρος μου…»
Απ’ την πλευρά του ο κ. Μωραϊτης που υποστηρίζει ότι έχει ζημιωθεί τα μέγιστα από την απόφαση του δήμου να σφραγίσει το κατάστημα του, απόφαση που επιμένει ότι είναι παράνομη διατυπώνοντας το επιχείρημα ότι αυτό δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο δήμος δεν είχε αρμοδιότητα ούτε να εκδώσει άδεια λειτουργίας ούτε να το σφραγίσει και ότι αυτό είναι το βασικό επιχείρημα μάλιστα που επικαλέστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Σελέρου (Ιντζέ Μπηρόλ) και αθωώθηκε στις 16 Απριλίου 2013 που διώχθηκε επειδή δεν σφράγισε το κατάστημα, τονίζει με έμφαση: «Πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί η νομιμότητα. Θα ακυρωθεί η απόφαση της σφράγισης επειδή είναι παράνομη και υπάρχουν όλα τα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη που μ’ έχει ζημιώσει πολύ επαγγελματικά και έχει επηρεάσει ψυχολογικά και μένα και την οικογένεια μου». Αναφορικά δε με την δήλωση Τσολακίδη ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησής του ο κ. Μωραϊτης σχολιάζει: «Δηλαδή δεν θέλουν να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Αν θέλει να παραιτηθεί ας το κάνει αλλά κάνοντας αυτή τη δήλωση πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης είναι φανερό ότι προσπαθεί να εκβιάσει για μια θετική απόφαση για το δήμο»!
Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά το δικαστικό μέρος της υπόθεσης εκκρεμούν δύο προσφυγές του κ. Μωραϊτη στο Διοικητικό Εφετείο για αίτηση αναστολής κατά της απόφασης η μία εκ των οποίων πρόκειται να συζητηθεί την Τέταρτη 20 Νοεμβρίου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…