Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξάνθη: Δωρεάν τρόφιμα για περίπου 11.000 δικαιούχους

Ξάνθη: Δωρεάν τρόφιμα για περίπου 11.000 δικαιούχους

0
dianomi trofima
 

 Σε πλήρη ετοιμότητα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Αναμένει με τους συνεργαζόμενους φορείς 157 τόνους μακαρόνια την Παρασκευή

 

Παρά την σημαντική αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, σε ίδια επίπεδα με πέρυσι παρέμεινε ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος

 
 
Μακαρόνια, ρύζι, λάδι, γραβιέρα, τυρί και κασέρι προσφέρονται στους άπορους πολίτες, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το εξαιρετικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει αυτό το πρόγραμμα αποτυπώνει ακριβώς τη συντριπτική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τις επιτακτικές ανάγκες όλων και μεγαλύτερης μερίδας ανθρώπων που δε μπορούν να εξασφαλίσουν πλέον ούτε τα απαραίτητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Στην Ξάνθη, μετά από την αξιολόγηση, περίπου 3.200 μεμονωμένα άτομα και 7.000 οικογένειες κρίθηκαν δικαιούχοι και θα κληθούν να παραλάβουν τα τρόφιμα από τους συνεργαζόμενους φορείς της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, που όπως είχε κατατεθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ, φέτος έχουν αυξηθεί.
 
Η διανομή ξεκινά την Παρασκευή
Την Παρασκευή ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με την παραλαβή 15 τόνων μακαρόνια. Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να διενεργήσει τον ποιοτικό έλεγχο και να παραλάβει τα επόμενα προϊόντα, που αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα. Εκτίμηση και επιθυμία της διεύθυνσης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, είναι να ολοκληρωθεί η διανομή έως τα Χριστούγεννα, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τις προμηθεύτριες εταιρίες, καθώς ο όγκος των προϊόντων είναι μεγάλος. Φέτος, αναμένονται μακαρόνια, λάδι, φέτα, κασέρι και για πρώτη φορά γραβιέρα. Γίνεται μια προσπάθεια να παραληφθούν πρώτα τα προϊόντα που διατηρούνται, ώστε να διανεμηθούν από τους φορείς με μεγάλο αριθμό δικαιούχων (πχ Μητρόπολη, δήμος Ξάνθης, δήμος Μύκης) όλα μαζί πριν τις γιορτές.
 
Καλή συνεργασία και εμπειρία από υπηρεσία και φορείς
Η υπεύθυνη από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κ. Ελένη Στοΐλα, σημειώνει ότι από την πλευρά της υπηρεσίας έχει διενεργηθεί ο διοικητικός έλεγχος, οπότε η παραλαβή θα γίνει χωρίς καθυστέρηση. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει άριστη συνεργασία και η εμπειρία πλέον από τους συνεργαζόμενους φορείς, οπότε δεν αναμένονται προβλήματα στην υλοποίηση. Άλλωστε, τόσο από την πλευρά της υπηρεσία, όσο και από τους φορείς, υπάρχει το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επιτάσσει την συνολική προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των πιθανών εμποδίων στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 
Σημαντική μείωση στο βιοτικό επίπεδο των ξανθιωτών
Ο αριθμός των δικαιούχων στην Ξάνθη κρίθηκε αρκετά ρεαλιστικός και ικανοποιητικός σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων και καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα των άπορων ατόμων και οικογενειών. Η τραγικότητα πάντως της κατάστασης που βιώνει μερίδα των συμπολιτών μας αποτυπώνεται στο γεγονός ότι παρότι αυστηροποιήθηκαν σημαντικά τα εισοδηματικά κριτήρια τη φετινή χρονιά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι για τα μεμονωμένα άτομα το εισόδημα ήταν έως 12.000 ευρώ και φέτος είναι έως 7.800 €, ο αριθμός των δικαιούχων παραμένει ο ίδιος και ίσως λίγο αυξημένος.
Ανάμεσα σε αυτούς βέβαια, εντάσσονται και οι πιο ευαίσθητες ομάδες της τοπικής μας κοινωνίας, όπως πολύτεκνες οικογένειες, συνταξιούχοι και άνθρωποι με προβλήματα υγείας.
Η κ. Στοΐλα τονίζει ότι είναι θετικό ότι στο σύνολό τους εγκρίθηκαν οι δικαιούχοι για το συσσίτιο της Μητρόπολης, του Γηροκομείου και του Ψυχολογικού Κέντρου.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Δήμος Ξάνθης τιμά την Μητέρα

Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και Σταυρούπολης Μ…