Έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παιδιών του trafficking δηλώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
Φ. Καραλίδης: «η αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από την οικονομική κρίση ήταν η κύρια αιτία να μας οδηγήσει στην προώθηση του προγράμματος»
Έτοιμη να δημιουργήσει μια στέγη για όλες τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες της Βορείου Ελλάδος δηλώνει η Ξάνθη. Αν και μόλις τον τελευταίο καιρό, με την υπόθεση της μικρής Μαρίας, έγινε επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κέντρων διαμονής και απαναπροώθησης των παιδιών των φαναριών, η Περιφέρεια Ξάνθης αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, τις οποίες διογκώνει η οικονομική κρίση, είχε καταθέσει εδώ και 20 μήνες προς έγκριση πρόγραμμα που αφορούσε την κοινωνική πολιτική και κοινωνική πρόνοια με τίτλο «Κοινή Στρατηγική Κοινής Προστασίας Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μια μεγάλη γκάμα κοινωνικών ομάδων
Σε συνάντηση του «Ε» με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη, ενημερωθήκαμε ότι το πρόγραμμα αφορά, τόσο στα παιδιά του trafficking, δηλαδή αυτά τα οποία εκμεταλλεύονται κάποιοι και τα μεταφέρουν από κάποιες περιοχές σε κάποιες άλλες είτε για να γίνουν ζητιάνοι, είτε για να πλένουν αυτοκίνητα στα φανάρια, όσο και σε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες όπως μια κακοποιημένη γυναίκα με τα παιδιά της από κάποιο σύζυγο, κάποιοι άστεγοι.
«Το πρόγραμμα «Κοινή Στρατηγική Κοινής Προστασίας Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων» απευθύνεται σε μια μεγάλη γκάμα κοινωνικών ομάδων, οι οποίες έχουν ανάγκη της κοινωνικής φροντίδας και της παρέμβασης της ευρύτερης έννοιας της πολιτείας της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η περιφέρεια, ώστε να βοηθηθούν μέσα στην δύσκολη οικονομική κρίση και στην κατάσταση που περνάει η χώρα, καθότι αυτό που μένει είναι η κοινωνική αλληλεγγύη» επισημαίνει ο κ. Καραλίδης.
Φ. Καραλίδης: «Ήταν μια σκέψη που μας ταλάνισε πολύ καιρό»
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν κάτι που απασχολούσε τους κόλπους της περιφέρειας για πολύ καιρό.
«Δύο χρόνια πριν, όταν ξεκινήσαμε να είμαστε στα ινία του θεσμού της Περιφέρειας, είδαμε ότι μέσα από την κοινωνική κρίση διαρκώς διευρύνονται τα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και οι απαιτήσεις που έχει η κοινωνία σε σχέση με το διαρκώς ογκούμενο αριθμό των ατόμων, τα οποία περιθωριοποιούντα. Αυτή η αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από την οικονομική κρίση ήταν η κύρια αιτία να μας οδηγήσει σε αυτή τη σκέψη» σημειώνει χαρακτηρίστηκα ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ήταν ο μόνος φορέας που κατέθεσε πρόγραμμα για κοινωνική πολιτική και κοινωνική πρόνοια
Πριν από 20 μήνες η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε το εν λόγω πρόγραμμα προς έγκριση στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013». Το πρόγραμμα της Περιφέρειας ήταν ένα από τα 15 που αξιολογήθηκαν και μάλιστα κατατάχτηκε 2ο. Κοινωνικοί εταίροι από πλευράς Ελλάδας είναι οι: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νομαρχίας Ξάνθης «Η Στήριξη», η Δημοτική Επιχείρηση Καραθεοδώρη ΑΕ της Κομοτηνής, και η εταιρία ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Ενώ από την πλευρά της Βουλγαρίας είναι η Νομαρχία Σμόλιαν και η Νομαρχία Χάσκοβο. Το ύψος του ποσού που χορηγήθηκε είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα έχει διάρκεια 24 μηνών.
Αρχές του 14 αναμένεται η υλοποίηση του προγράμματος
Σύμφωνα με τον κ. Καραλίδη η Περιφέρεια εκτιμά ότι μέσα στο Νοέμβριο θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης, καθώς έχουν παρθεί όλες οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές αποφάσεις σε σχέση με την Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος που εδρεύει στης Θεσσαλονίκη και σε σχέση με το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας μας, όπου έκανε αποδεκτούς τους όρους της. Έτσι, το πρόγραμμα θα είναι σε θέση να υλοποιηθεί στις αρχές του 2014.
Τα παιδιά της γείτονος χώρας θα επαναπροωθούνται στον τόπο τους, ενώ τα θύματα κακοποίησης και οι άστεγοι θα κατευθύνονται σε ιδρύματα
Όπως αναφέρει ο κ. Καραλίδης μέσα από τις κοινωνικές του δομές και τις κινητές του μονάδες θα εντοπίζει και θα καταγράφει τις ομάδες που χρήζουν βοηθείας. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά θα φιλοξενούνται για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα στην στέγη που έχει δημιουργηθεί, στην πρώην μαθητική εστία, που βρίσκεται στην οδό Χατζησταύρου Ξάνθης. Έπειτα, τα παιδιά της γείτονος χώρας θα επαναπροωθούνται στον τόπο τους, ενώ τα κακοποιημένα παιδιά, οι κακοποιημένες μητέρες και οι άστεγοι μετά από ένα διάστημα ενός-δύο μηνών θα κατευθύνονται σε ιδρύματα για να μπορέσουν να τύχουν μεγαλύτερης βοήθεια και στήριξης.
Το κτίριο της πρώην μαθητικής κοινότητας είναι το πλέον κατάλληλο
Το Νομαρχιακό Ταμείο της Νομαρχίας Ξάνθης είχε παραχωρήσει το κτίριο στην Χατζησταύρου το 1972 στο πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος που το χρησιμοποιούσε ως μαθητικές εστίες. «Μελετώντας το εν λόγω πρόγραμμα
κρίναμε ότι χρειαζόμασταν ένα τέτοιο κτίριο και μπήκαμε στην διαδικασία να αναζητήσουμε τον ιδιοκτήτη. Μέσα από την αναζήτηση ανακαλύψαμε ότι είναι δικό μας. Ακολουθήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες και από 4 Σεπτεμβρίου μας έχει παραδοθεί επίσημα από το Ελληνικό Δημόσιο» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης.
Προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του προγράμματος έχουν προβλεφτεί οι προμήθειές που πρέπει να γίνουν στον εξοπλισμό του κτιρίου καθώς αυτό που υπάρχει ήδη δεν τις καλύπτει αναφέρει ο κ. Καραλίδης και συμπληρώνει «η στελέχωση των υποδομών όσο αφορά τις προμήθειες αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό θα γίνει βάσει του ότι προβλέπεται στις διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δηλαδή ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Ήδη έχουμε κάνει ένα πρώτο πλάνο».
Στόχος να συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά τα 2 χρόνια
«Η επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις υποδομές που θα αποκτήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε. Μάλιστα, φιλοδοξία μας είναι «Η Στήριξη» ως κοινωνική εταιρεία να μην είναι πλέον σε επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, αλλά να είναι ομπρέλα και να αποδώσει τις υπηρεσίες της σε όλη την Περιφέρεια. Έτσι λοιπόν, είτε θα αναζητήσουμε νέους πόρους από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα , είτε από το νέο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Βουλγαρία που θα προκύψει μετά το 14. Επιπλέον, είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε χρήματα είτε από Εθνικούς πόρους, είτε μέσα από τους πόρους της Περιφέρειας. Φιλοδοξούμε αυτό που στήνουμε σήμερα να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Θεωρούμε ότι η κρίση και γενικότερα τα προβλήματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι κάτι που διαρκώς θα αυξάνονται οι απαιτήσεις και δεν θα μειώνονται. Είναι υποχρέωση μας ως αυτοδιοικητικού θεσμού να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε μια τέτοια προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραλίδης και έκλεισε λέγοντας «πιστεύω ότι θα βρεθούν οι πόροι. Αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται».
Γεωργία Ταραξοπούλου