Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

0

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Η όποια αγωνία για τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπήρχε, τελείωσε. Ανακοινώθηκε, δόθηκε στη δημοσιότητα και τα όποια σενάρια, υποθέσεις, ελπίδες και φιλοδοξίες , έληξαν. Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει δύο παλιούς και δύο νέους.
Και για να μη σας κρατώ σε αγωνία, εκτός του νυν βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν, θα είναι μαζί ο Φώτης Καραλίδης (παλιός) και οι νέοι ανθυποψήφιοι Οδυσσέας Βουρβουκέλης και Έρση Παρχαρίδου (νέοι).
Τώρα μεταξύ μας το ψηφοδέλτιο αυτό μας ήταν γνωστό αλλά ζητήθηκε να μην ανακοινωθεί. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου.
Γ.Δ.


Τίποτε σίγουρο
Οι προσεκτικοί αναγνώστες, είμαι σίγουρος πως θα πρόσεξαν κάποιοι κενό, μια έλλειψη μιας ακόμη γυναίκας υποψήφιας.
Το κενό αυτό θα συμπληρωθεί από  μία υποψήφια της μειονότητας για να καλυφθεί ο απαραίτητος αριθμός που απαιτείται σύμφωνα με τους τριεδρικούς νομούς.
Θυμίζω πως στο νομό μας θα συνεχίσουν να εκλέγονται τρεις βουλευτές.
Σας θυμίζω επίσης πως τα τρία μεγάλα κόμματα εξέλεξαν από έναν στις εκλογές 2019, τους Σπ.Τσιλιγγίρη (Ν.Δ.), τον Χ.Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Μπ.Μπουρχάν (ΠΑΣΟΚ).
Το τι θα γίνει, ποιο αποτέλεσμα θα έχουμε στις εκλογές του 2023, κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα, παρότι η απλή αναλογική «δείχνει»  την πιθανή εξέλιξη.
Γ.Δ.


Εν αναμονή στη Ν.Δ.
Τώρα λοιπόν που έγινε γνωστό το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του νομού μας κι έπαψαν οι υποθέσεις, άρχισαν νέες συζητήσεις. Αυτή τη φορά για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι μαζί με τον Σπύρο Τσιλιγγίρη.
Ακούγονται πολλά ονόματα, γίνεται αναφορά σε άνδρες και γυναίκες αλλά σίγουρο δεν είναι τίποτε μέχρι στιγμής.
Μεταξύ μας, σίγουρο θα είναι μόνο όταν ανακοινωθεί επίσημα η λίστα όλων των ονομάτων.
-Εν αναμονή λοιπόν και με αγωνία ποιοι τελικά θα επιλεγούν.
Γ.Δ.


ΣΟΚ
Το αλίευσα και σας το παρουσιάζω, αφού σας ομολογήσω πως μου δημιούργησε ένα ιδιαίτερα άσχημο συναίσθημα για το τι συμβαίνει σήμερα σε μια χώρα αντιδημοκρατική, ολοκληρωτική, τη Βόρεια Κορέα.
«Πέντε κιλά ρύζι τουλάχιστον θα πρέπει να δωρίσει ως το τέλος του μήνα ο κάθε πολίτης της Βόρειας Κορέας ως υποχρεωτική «πατριωτική εισφορά» για τη διατροφή στρατιωτών και αξιωματούχων. Αν κάποιος είναι αγρότης το μίνιμουμ ανεβαίνει στα 10-15 κιλά, ενώ η οδηγία ενθαρρύνει την εθελοντική αύξηση της ποσότητας ως απόδειξη υψηλού φρονήματος.
Σημειώστε ότι υπάρχει έλλειψη ρυζιού και πείνα, αλλά όποιος δεν δωρίσει θα υποστεί «ιδεολογική κριτική» και θα τιμωρηθεί με παραμονή τουλάχιστον 6 μηνών σε στρατόπεδο εργασίας».
Τι να σχολιάσει κανείς, τι να πει. Πείνα λοιπόν του λαού από τη μία πλευρά και από την άλλη παραγωγή πυραύλων νέων, μεγαλύτερων, ισχυρότερων.
-Πείνα του λαού, πύραυλοι από την άλλη…
Γ.Δ.


Νέα ήθη
Ανήμερα Χριστούγεννα πολλοί ήταν αυτοί που έστησαν Χριστουγεννιάτικο τραπέζι όχι στο σπίτι τους ή σε σπίτι συγγενή ή φίλου αλλά επέλεξαν κάποιο εστιατόριο, ταβέρνα, γενικά χώρο εστίασης που διαθέτει Χριστουγεννιάτικο μενού. Αρχίζει και κερδίζει έδαφος η τάση αυτή γιατί είναι πιο βολική λύση και γιατί τα νέα ζευγάρια κυρίως δεν θέλουν να περνούν τις μέρες αυτές μέσα στην κουζίνα αλλά να είναι ξεκούραστα και να χαίρονται χωρίς το άγχος της προετοιμασίας και όλης της διαδικασίας ενός χριστουγεννιάτικου γεύματος  που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ο καλός καιρός βοήθησε σ’ αυτό. Γενικότερα αλλάζει ο τρόπος ζωής αλλά και οι νοοτροπίες και προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες αλλά και στην νέα θεώρηση των πραγμάτων. Δημιουργούνται νέα ήθη που αντιπροσωπεύουν τις νέες γενιές χωρίς απαραίτητα να χάνεται το παραδοσιακό αλλά να συνυπάρχουν αρμονικά.
Μ.Ξ.


Δύσκολη εποχή Ι
Ουδείς λογικός άνθρωπος πιστεύω θα έχει διαφορετική άποψη από την διαπίστωση πως συνεχίζουμε να διανύουμε μία δύσκολη χρονική περίοδο. Η εποχή μας όντως είναι δύσκολη και κυρίως όχι εύκολα διαχειρίσιμη.
Την άποψη αυτή δεν την υποστηρίζουμε άκριτα και ούτε βέβαια είναι μια διαπίστωση δική μας.
Την υποστηρίζουν και την αιτιολογούν κορυφαίοι φιλόσοφοι, οικονομολόγοι, ιστορικοί και σοβαροί πολιτικοί.
Δύσκολη εποχή τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς.
Εξάλλου, με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας (κυρίως), τα αρνητικά ή θετικά, διαχέονται άμεσα και επηρεάζουν τις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως και φυσικά και τοπικά.
Γ.Δ.


Δύσκολη εποχή ΙΙ
Ίσως ρωτήσει ο καλόπιστος αναγνώστης «και ποιες είναι οι αιτίες που δημιούργησαν αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε;»
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων φορέων που ασχολούνται, καταγράφουν και αναλύουν τα δεδομένα, δύο είναι οι σοβαρότερες αιτίες.
Η πρώτη αφορά την πανδημία του ιού covid-19. Έκανε τον κόσμο άνω-κάτω. Αφαίρεσε ζωές, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην οικονομία και διατάραξε τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Το δυσάρεστο δε είναι ότι συνεχίζεται η παρουσία του ιού έστω μειωμένη.
Η δεύτερη αιτία είναι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Ευρώπης και ΗΠΑ εναντίον της.
Με την υπόθεση αυτή  κλονίστηκε η κινητήρια δύναμη της Ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Έτσι, καταχείμωνο, χώρες όπως η Γερμανία δοκιμάζονται και παρουσιάζουν οικονομική πτώση με άγνωστο τέλος.
-Δύσκολη όντως η εποχή μας αυτό είναι σίγουρο.
Γ.Δ.


Το Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν τους άγγιξε…
Το Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν έφτασε ως το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης αν κρίνουμε από την συνεδρίαση της Τρίτης όπου και πάλι κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις, αρκετή δόση ειρωνείας κι έντονο προεκλογικό χρώμα. Παρότι τα θέματα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα εντούτοις βρέθηκε πεδίο αντιπαράθεσης έως και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που αφορούσε έκτακτη επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ. Η αιτιολογία για να καταψηφίσουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν ότι δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ψηφίζουν τις αναμορφώσεις του. Η είδηση φυσικά ήταν ότι βγαίνει σε διεθνή διαγωνισμό το 2023 η αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης της Δημοτικής αγοράς. Ένα έργο που συζητιέται χρόνια και έπρεπε να έχει γίνει.
Μ.Ξ.


ΕΦΑ Ξάνθης
Είναι δε ΕΦΑ για όσους δεν το γνωρίζουν, Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στην περίπτωσή μας αυτή της Ξάνθης. Για την οποία υπήρχαν πολλά σχόλια πως έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες διαφόρων περιεχομένων στο χώρο της και ελάχιστες ως προς το ανασκαφικό μέρος που κάποιοι θεωρούν πως θα έπρεπε να είναι το κύριο ενδιαφέρον και το έργο της.
Όμως, ιδού. Η ΕΦΑ Ξάνθης ανακοίνωσε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πρόκειται για δύο έργα. Το πρώτο είναι η ενοποίηση σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο Αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, το Πόρτο Λάγος και τα αρχαία λατομεία στην περιοχή της Μάνδρας, τα οποία συνδέονται με διαδρομές που θα μπορεί να διανύσει κανείς είτε με το αυτοκίνητο είτε με το ποδήλατο, είτε κάποιες από αυτές ακόμη και με τα πόδια.
Οι εργασίες του εν λόγω έργου, σύμφωνα με την προϊσταμένη, έχουν προχωρήσει και βαίνουν προς ολοκλήρωση το επόμενο διάστημα.
Το δεύτερο έργο ξεκίνησε την τελευταία διετία και αφορά την αποκατάσταση, ανάδειξη και απόδοση στο κοινό του βυζαντινού οικισμού Πολύστυλου.
Σημειώνω πως η ανακοίνωση αυτή δεν έγινε σε εφημερίδες της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Η γοητεία της κλειδαρότρυπας
Είναι γνωστό ότι το κοινό γοητεύεται να κοιτάζει μέσα από την κλειδαρότρυπα.
Πρόσφατο παράδειγμα η ιστορία της Εύας Καϊλή αλλά και άλλες πολλές που τα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως οι τηλεοράσεις, αγαπούν να αλατίζουν περισσότερο για να είναι νόστιμες στο σερβίρισμα αυτές οι ιστορίες. Ας μη κρυβόμαστε, η κοινή γνώμη θέλει να βλέπει, να μαθαίνει τι γίνεται πίσω από τις κλειδαρότρυπες.
Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό ηδονίζεται με τα πάθη των επωνύμων. Έτσι εκφράζει την δική του αδυναμία και υστέρηση. Ζηλεύει και παράλληλα ικανοποιεί κατώτερα ένστικτα. Κυρίως δε επικρίνει έντονα τους έχοντες χρήματα, κοινωνική θέση και εργασία σημαντική. Τους κατακρίνει με φανατισμό, με πάθος και ζήλεια.
Όλα απολύτως ανθρώπινα, όλα καταγεγραμμένα από τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους που πολλά χρόνια πριν τα έχουν επισημάνει.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …