Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αθώος ο Μπηρόλ για παράβαση καθήκοντος

Αθώος ο Μπηρόλ για παράβαση καθήκοντος

0
Birol 3-empros
 

 Κατηγορήθηκε με τον αντιδήμαρχο του π. δήμου Σελέρου επειδή δεν σφράγισαν το νυχτερινό κέντρο «Νεφέλη» λόγω παραβάσεων που διαπιστώθηκαν

 

Επικαλέστηκαν άγνοια της διαδικασίας από την πλευρά των υπηρεσιών, καθώς και ότι δεν ήταν πιθανό να προκύψει κίνδυνος εξαιτίας της τοποθεσίας του κέντρου

 
Δύο αυτοδιοικητικοί του πρώην δήμου Σελέρου βρέθηκαν χθες στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημελειοδικείου Ξάνθης εξαιτίας κατηγορίας παράβασης καθήκοντος που εκκρεμούσε εναντίον τους. Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Αβδήρων και δήμαρχος του πρώην δήμου Σελέρου Ιντζέ Μεμέτ Μπηρόλ, μαζί με τον τότε αντιδήμαρχό του Ραμαδάν Ταχήρογλου, γιατί δεν προέβησαν σε σφράγιση του νυχτερινού κέντρου «Νεφέλη» στην επικράτεια του δήμου, αν και είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις. Κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση ήταν ο ιδιοκτήτης του κέντρου Φώτιος Βαλσάμης. Τους δύο αιρετούς εκπροσώπησε η δικηγόρος Αθηνά Ιωακειμίδου, ενώ συνήγορος του επιχειρηματία ήταν ο Τέρης Μαλάκης.
Το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και αφού έλαβε υπόψη του και τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν την ημέρα της δικασίμου απάλλαξε τους κατηγορουμένους. Νωρίτερα στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να αθωωθεί μεν ο επιχειρηματίας, αλλά να καταδικαστούν οι δύο αυτοδιοικητικοί, καθώς μέσα από τη συμπεριφορά τους προέκυψε ολιγωρία του δήμου, ο οποίος θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας η κ. Ιωακειμίδου, θέλοντας να καταδείξει ότι δεν υπήρξαν ψηφοθηρικοί ή άλλοι λόγοι συμφέροντος που να υπαγόρευσαν τη στάση των κατηγορούμενων αυτοδιοικητικών, διευκρίνισε ότι ο ιδιοκτήτης του κέντρου δεν ήταν καν δημότης του δήμου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, από πλευράς του συμβουλίου επιθεώρησης εκδόθηκε πρακτικό με ημερομηνία 5/3/2008 (που κοινοποιήθηκε στο δήμο στις 17/3/2008), όπου καταγράφονταν οι ελλείψεις πυροπροστασίας στο κέντρο διασκέδασης.
 
Μαρτυρικές καταθέσεις και υπερασπιστική γραμμή
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσαν ο γιος του Φώτιου Βαλσάμη, Ευστράτιος, ο οποίος εισαγωγικά ανέφερε ότι ο ίδιος λειτουργούσε το κέντρο τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως μόλις φέτος εκδόθηκε νέα άδεια για το κατάστημα στο όνομά του, ένας υπάλληλος του δήμου Σελέρου που εργαζόταν στο ΚΕΠ, καθώς και ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης.
Ο κ. Βαλσάμης διευκρίνισε ότι όταν έλαβε γνώση για τις ελλείψεις, προχώρησε σε συμπληρώσεις, αντικατέστησε τον καυστήρα υγραερίου, με πετρέλαιο και προσκόμισε στο δήμο τα αντίστοιχα τιμολόγια.
Ο υπάλληλος του δήμου εξήγησε ότι η σφράγιση καταστήματος αποτελούσε μία νέα διαδικασία για το δήμο που δεν είχε ούτε το προσωπικό, ούτε την κατάρτιση για να ενημερωθεί και να προχωρήσει τη διαδικασία. Μάλιστα, αναφέρθηκε η υπόθεση της «Πολιτείας», που όπως ειπώθηκε ξεκίνησε το 2010 και ήταν αυτή που έδωσε την «ευκαιρία» στο δήμο να μάθει όσα αγνοούσε επί της διαδικασίας.
Και ο δήμαρχος, που κατέθεσε στη συνέχεια, τόνισε τον όγκο των υποθέσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι και στο νέο δήμο Αβδήρων υπάρχουν εκκρεμότητες που αναμένεται να καλυφθούν στο επόμενο διάστημα, ενώ συχνά ο δήμος απευθύνεται για συμβουλές στον μητροπολιτικό δήμο της Ξάνθης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απολογίες του κ. Μπηρόλ και του κ. Ταχήρογλου, που ανέλαβε ως αντιδήμαρχος την αρμοδιότητα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύο χρόνια μετά.
Ουσιαστικά, η υπεράσπιση έδωσε βαρύτητα στο απόμακρο σημείο που βρίσκεται το νυχτερινό κέντρο, μακριά από οικισμούς, πέρα από το χωριό Άκαρπο, στη σπάνια λειτουργία του, καθώς και στην πρωτόγνωρη διαδικασία της σφράγισης για το δήμο σε συνδυασμό με τις ελλιπείς γνώσεις και δυνάμεις του δήμου Σελέρου, που ήταν κοινότητα μέχρι το 2007 (δηλαδή ένα χρόνο πριν).
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…