Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Από Ξάνθη τα 6 μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας!

Από Ξάνθη τα 6 μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας!

0
stefani
 

 Τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 4 έως 9 χρόνια από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης

 

Βρέθηκαν στην κατοχή του κυκλώματος ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι και ένα χρυσό βραχιόλι

 
 
«Καμπάνες» μέχρι και 9 χρόνια κάθειρξη «έριξε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 9 αρχαιοκάπηλους, μέλη κυκλώματος με …έδρα τη Θράκη και συγκεκριμένα 6 από Ξάνθη και οι 3 από Κομοτηνή!
 
6 μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας από Ξάνθη
Σύμφωνα με αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες του «Ε» τα 6 και όχι τα 2μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας κατάγονται από το νομό μας και συγκεκριμένα: 2 από Ξάνθη, 1 από τα Κιμμέρια, 1 από Διομήδεια, 1 από Μάνδρα και 1 από την Μύκη.
Αρχικά συνελήφθηκαν οι δύο Κομοτηναίοι μετά από τροχονομικό έλεγχο στην Ασπροβάλτα. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα συνταξιούχο Αστυνομικό από το Κόσμιο Ροδόπης και ένα οικοδόμο από την Πελεκητή Ροδόπης. Στην κατοχή τους βρέθηκε κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού του αυτοκινήτου ένα κρυμμένο κουτί με ένα θησαυρό! Ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς και ένα χρυσό επίσης ψέλιο (βραχιόλι). Κατά δήλωση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας πρόκειται για ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου και χρονολογικά τοποθετούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. Να σημειώσουμε ότι στην δικογραφία αναφέρονται ως «ευρήματα του μείζονα αρχαιοελληνικού χώρου» χωρίς να διευκρινίζεται η προέλευσή τους όπως επίσης και η αξία τους η οποία εκτιμήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία κατά προσέγγιση στο 1,6 εκ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος πιστοποιημένος εκτιμητικός οίκος που να προσδιορίζει την αξία των αρχαίων ευρημάτων.
 
Ποινές από 4 έως 9 χρόνια φυλακή για τους 9 αρχαιοκάπηλους
Ωστόσο το αδίκημα θεωρείται κακούργημα που στρέφεται εναντίον του ελληνικού δημοσίου και διώκεται με ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης. Στην περίπτωση αυτή επιβλήθηκαν ποινές από 4 έως και 9 χρόνια φυλάκιση στα 9 μέλη του κυκλώματος. Συγκεκριμένα 4 Ξανθιώτες καταδικάστηκαν με 9 χρόνια (3 από την Ξάνθη , Κιμμέρια και Διομήδεια) ο κάτοικος Μάνδρας 7 χρόνια ο εκ Μύκης 8 χρόνια και οι δύο Κομοτηναίοι με 6 και 5 χρόνια αντίστοιχα.
 
Πήγε καρφωτή…
Ο ίδιες πηγές αναφέρουν στο «Ε» ότι η αστυνομία οδηγήθηκε στον έλεγχο του αυτοκινήτου δυο Κομοτηναίων μετά από αξιοποίηση πληροφοριών από κάποιο μέλος του κυκλώματος που συνελήφθη για άλλο αδίκημα. Η σύλληψη έγινε τον Ιούνιο του 2012 και μετά απ’ αυτό έγινε άρση του απορρήτου των συνομιλιών τους και οι αστυνομικοί βρέθηκαν στα ίχνη και των άλλων μελών του κυκλώματος τα οποία και συνέλαβαν. Οι δύο Κομοτηναίοι υποστήριξαν ότι προμηθεύτηκαν τα αρχαία αντικείμενα μέσω κυκλώματος από τη Βουλγαρία αν και στην προανάκριση είχαν αναφέρει ότι τα βρήκαν οι ίδιοι, ενώ ο πρώην αστυνομικός όπως φάνηκε στην ακροαματική διαδικασία είχε αναλάβει να βρει συλλέκτες αγοραστές και γι αυτό τα μετέφεραν και συνελήφθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Ένας εκ των δικηγόρων των Ξανθιωτών ήταν ο κ. Στέργιος Γιαλάογλου
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthaopoulou@emperos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο συλλήψεις για κλοπές σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη

«Έκαναν φτερά» χρήματα από επιχείρηση της Δράμας και κερματοθήκη από ένα λεωφορείο του ΚΤΕ…