Ανακοινώθηκε το Μανιφέστο υπογεγραμμένο από 58 προσωπικότητες.Ο Κ. Δέλκος της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης υπέγραψε το κείμενο
Θετικά υποδέχτηκαν την κίνηση στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ Ξάνθης
Μια «Ελιά» (Ιταλικό κόμμα) προσπαθεί να «φυτρώσει», να βγάλει ρίζες και κλαδιά καταλαμβάνοντας τον κεντροαριστερό πολιτικό χώρο που αυτή τη στιγμή μένει σε μεγάλο βαθμό ακάλυπτος λόγω της μετατόπισης της πολιτικής των κομμάτων που ήταν οι παραδοσιακοί εκφραστές του προς δεξιότερα ή αριστερότερα μετά στο πολιτικό «σεισμό» που επέφερε η διαχείριση της κρίσης και οι πολιτικές και οι οικονομικές συγκυρίες. Έτσι εκλαμβάνεται ως σημαντική πρωτοβουλία η «κίνηση των 58», προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και στελεχών οι οποίοι έβαλαν τη θεμέλιο λίθο για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα συσταθεί μέσα στους επόμενους μήνες – όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη – πρόσκληση που υπέγραψαν – και θα οδηγήσει στην κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, χωρίς όμως τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων. Οι 58 υπογράφουν ένα κείμενο – μανιφέστο για την Κεντροαριστερά που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ξεχωριστά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, καθώς και σε πολιτικές, κοινωνικές συλλογικότητες που επιθυμούν κάτι καινούριο στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο.
Ο φορέας – όπως αναφέρεται στο κείμενο – μπορεί να συσταθεί μέσα στους επόμενους μήνες με την Ιδρυτική Συνέλευση, συμφωνημένες διαδικασίες, συγκεκριμένο Σχέδιο Εθνικής Συγκρότησης και προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνασπισμό κομμάτων στα πρότυπα του ιταλικού κόμματος «Ελιά». Θα διατηρείται η αυτονομία των κομμάτων όμως θα υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές. Να σημειώσουμε ότι σε πιο προχωρημένο στάδιο προβλέπεται η δημιουργία συντονιστικών επιτροπών σε κάθε νομό.
Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς – Απόσπασμα από το Μανιφέστο
Στο ακόλουθο απόσπασμα από το μανιφέστο της κεντροαριστεράς τίθενται τα διακριτά ιδεολογικά όρια του χώρου: «Αυτός είναι ο νέος ρόλος της ιστορικής παράταξης της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, όλου του κεντροαριστερού χώρου: Εθνική Ανασυγκρότηση – αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου – νέα συμπόρευση της εθνικής αυτογνωσίας με τον προοδευτικό λαϊκό ευρωπαϊσμό. Όρος για την εκπλήρωσή του είναι η σύγκλιση και η συνεργασία όλων εκείνων των συλλογικών μορφών και των πολιτών που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά. Η σύγκλιση πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την οποία πρωτίστως πλέον εξαρτάται η ανάκαμψη της οικονομίας, η διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.
Η συγκρότηση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ένα ασταθές ακόμα κομματικό σκηνικό, με ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός. Εγκλωβίζει, δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις της χώρας, δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η τερατογένεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής εξελίχτηκε σε σαράκι της δημοκρατίας».
Ο Κ. Δέλκος της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης υπέγραψε το μανιφέστο της Κεντροαριστεράς
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των υπογραφόντων είναι στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ, και μάλιστα από τα κεντρικά όργανά της, παρότι ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνει πως δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Μεταξύ αυτών μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας (Γ. Αντωνίου, Στ. Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος) ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του γραφείου του προέδρου Α. Κουρουζίδης όπως και το μέλος της Κ.Ε. και εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης κ. Κώστας Δέλκος. Από το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουν οι υπογραφές ιστορικών στελεχών όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός αλλά και ο πρώην υπ. Εργασίας (κυβέρνηση Σημίτη) κ. Τάσος Γιαννίτσης, ενώ ως θετικό βήματα το χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Την υπογραφή τους επίσης έχουν βάλει Πανεπιστημιακοί όπως οι Γ. Βούλγαρης, Ν. Μουζέλης, Γ. Γραμματικάκης, Χρ. Ροζάκης, Μ. Ματσαγγάνης, Ν. Αλιβιζάτος κ. ά. Και οι καλλιτέχνες Γιάννης Μπέζος, Νίκος Πορτοκάλογλου.
Η Ξάνθη πρωτοπόρησε στο διάλογο για την κεντροαριστερά όμως διακόπηκε…με παρέμβαση Σαλτούρου
Υπενθυμίζουμε ότι ο διάλογος για ανασύσταση της κεντροαριστεράς ξεκίνησε από την Ξάνθη πέρσι τον Μάιο. Προηγήθηκε μόνο ένα φόρουμ που έγινε στην Αθήνα. Σ’ εκείνη την πρωτοβουλία πρωτοστάτησε ο κ. Κώστας Δέλκος από τη ΔΗΜΑΡ και ο τότε γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας. Μάλιστα είχε προγραμματιστεί μια εκδήλωση με καλεσμένους τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη και τους πρώην υπουργούς Τάσο Γιαννίτση και Νίκος Μπίστης. Όλη η προσπάθεια όμως σταμάτησε και η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ με ευθύνη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Σαλτούρο, ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, υποστηρίζοντας ότι δεν ενημερώθηκε γι αυτή την πρωτοβουλία.
Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ Ξάνθης
Ο αποχωρών γραμματέας κ. Τσαρτσάρας σχολιάζοντας την παρούσα κίνηση τόνισε: «Είναι η μοναδική λύση. Έχει πολύ κόσμο που ψάχνει στέγη στο χώρο της κεντροαριστεράς Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε ένα κόμμα συντηρητικό με παλαιοκομματικό χαρακτήρα. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος και στην Ξάνθη. Είναι σημαντικό το ότι ξεκίνησε η προσπάθεια».
Ως «θετικό βήμα» το χαρακτηρίζει και ο νυν γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χρήστος Αμανατίδης: «Πιστεύω ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Χρειάζεται να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, να επανενωθεί ο χώρος της κεντροαριστερά που είναι κατακερματισμένος. Στην Ξάνθη έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Είχαμε ξεκινήσει διάλογο και διαπιστώσαμε πολλές προσεγγίσεις. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα πανελλαδικά».
Την διαφοροποίησή του σε δύο σημεία του κειμένου – διακήρυξης διευκρινίζει ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης κ. Χρήστος Γκαρμπούνης, που έγιναν αιτία να μην υπογράψει το κείμενο. Συγκεκριμένα ό κ. Γκαρμπούνης έχει ένσταση στα εξής σημεία: «Στο κείμενο απουσιάζει η κριτική στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης με την οποία ταυτίζεται το ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ διαχώρισε τη θέση της με την αποχώρησή της. Απουσιάζει επίσης η κριτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία η οποία έχει ταυτιστεί με τις φιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν σε μακροχρόνια λιτότητα αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης. Για τα δύο σημεία διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, ωστόσο ως κίνηση είναι θετική και στην Ξάνθη έχει γίνει μια πρώτη προσέγγιση».
Μαριάννα Ξανθοπούλου