Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξύλα μόνο για …προσάναμμα από το δασαρχείο Σταυρούπολης!

Ξύλα μόνο για …προσάναμμα από το δασαρχείο Σταυρούπολης!

0
xila
 

5 χωρικά μόνο με μειωμένη τιμή χορηγούνται στους δικαιούχους στη Σταυρούπολη – 12 χωρικά στο διπλανό Παρανέστι Δράμας

 

Η Αποκεντρωμένη «ρίχνει»το νομό μας στην κατανομή των πιστώσεων και καθυστερεί τα χρήματα

 
 
Μόνο για …προσάναμμα φτάνουν για φέτος τα καυσόξυλα που χορηγούν με προνομιακή τιμή αγοράς το δασαρχείο Σταυρούπολης στους δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ, πολύτεκνους και ειδικές κατηγορίες πολιτών, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται για δασόδιους και παραδασόδιους οικισμούς!
 
5 χωρικά στη Σταυρούπολη – 12 στο διπλανό Παρανέστι Δράμας
Έτσι από τα 15 χωρικά που χορηγούσαν το 2009 και το 2010 έφτασαν το 2012 και το 2013 να χορηγούν 5 χωρικά που ισοδυναμούν με 2 – 2,5 τόνους ξύλα και μ’ αυτά καλούνται οι δικαιούχοι οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι να ξεχειμωνιάσουν σε μια περιοχή που ο χειμώνα δεν αστειεύεται…Την ίδια στιγμή στην γειτονική Δράμα και συγκεκριμένα στο Παρανέστι που απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από τη Σταυρούπολη το δασαρχείο είναι… πιο γαλαντόμο και χορηγεί 12 χωρικά γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά αλλά και διαμαρτυρίες των Σταυρουπολιτών με αποδέκτη το Δασαρχείο Σταυρούπολης.  
 
Κομμένες οι πιστώσεις στο Δασαρχείο…κομμένα και τα ξύλα στους δικαιούχους
Όπως μας πληροφορεί ο δασάρχης Σταυρούπολης κ. Τσολακίδης αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αφ’ ενός στο ότι τα δάση του Παρανεστίου είναι παραγωγικά ενώ της Σταυρούπολης υποβαθμισμένα και αφ’ ετέρου στο ότι έχουν μειωθεί πολύ οι πιστώσεις προς τα δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης. Είναι χαρακτηριστικό ο νομός Ξάνθης για φέτος έχει πιστώσεις 226.000 ευρώ για κοπή και χορήγηση ξύλων σε προνομιακή τιμή ενώ ο νομός Δράμας 1 εκ. ευρώ! Σημειώνεται ότι αυτές είναι εγγεγραμμένες στον κρατικό προϋπολογισμού στο ΥΠΕΚΑ και κατόπιν τα κονδύλια πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία και κάνει την κατανομή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών αρχικά και μετέπειτα στα Δασαρχεία. Και είναι η δεύτερη φορά που ο δήμος Ξάνθης αλλά και το Δασαρχεία Σταυρούπολης απευθύνονται με έγγραφό τους προς το γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Καρούντζο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους και το αίτημα τους να αποκατασταθεί η αδικία: «Υπάρχει πρόβλημα με τις πιστώσεις. Φέτος θα δώσουν 20.000 στο Δασαρχείο για να κόψει ξύλα. Ενώ η Δράμα παίρνει την μερίδα του λέοντος. Κάναμε κάποιες ενέργειες σαν δήμος με έγγραφό μας στην Αποκεντρωμένη. Είναι άδικο αυτό που γίνεται με τους συμπολίτες μας. Τα 5 χωρικά είναι μόνο για προσάναμμα…», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος. Κυριάκος Παπαδόπουλος.
 
Δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν του συνεταιρισμούς
Στο μεταξύ η δασολόγος κα Βαλικάκη Μαρία εξηγεί πως είναι όλη η διαδικασία και που εντοπίζεται το πρόβλημα: «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση των δόσεων των πιστώσεων όπως και μείωση στα χρηματικά ποσά. ¨Έτσι δεν μπορούμε έγκαιρα να υπογράψουμε συμφωνητικά με τους 6 συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας για την κοπή ξύλων. Τα χρήματα τα παίρνουμε σε τέσσερις δόσεις των 25%. Τέλος Αυγούστου πήραμε την τρίτη δόση ενώ ακόμη δεν έχουμε πάρει την τέταρτη. Έτσι καθυστερεί όλη η διαδικασία. Παλιότερα μέχρι τον Απρίλιο είχαν εκταμιευτεί τα χρήματα και τον Αύγουστο αρχίζαμε την χορήγηση των ξύλων ενώ ήταν και πολύ περισσότερα τα χωρικά που χορηγούσαμε στους δικαιούχους.. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα …καταλαβαίνουμε την ανάγκη του πληθυσμού και έχουμε κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουμε αλλά το Δασαρχείο δεν έχει την ευθύνη. Έχουμε απευθυνθεί και μεις στην Αποκεντρωμένη ζητώντας να αυξηθεί το ποσό και να επιλυθεί το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις και περιμένουμε απαντήσεις».
Να σημειώσουμε ότι φέτος θα χορηγηθούν από το Δασαρχείο Σταυρούπολης 2.400 χωρικά σε 400 δικαιούχους
 
Δεν είναι αυξημένη η λαθροϋλοτομία στη Σταυρούπολη
Σ’ ότι αφορά την λαθροϋλοτομία όπως μας πληροφορεί η κα Βαλικάκη ότι γίνεται καθημερινά έλεγχος από δασοφύλακες και στην συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρούπολης δεν είναι οξυμένο το πρόβλημα. Η κα Βαλικάκη το αποδίδει ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι ο πληθυσμός είναι ως επί το πλείστον γερασμένος αλλά και στο ότι επιτρέπεται από το Δασαρχείο από τις 1 Οκτωβρίου έως της 28 Φεβρουαρίου όλες τις μέρες εκτός σαββατοκύριακου η συλλογή και η καυσοξύλευση χλωρού γαύρου και πρίνου(πουρνάρι) και υπολειμμάτων υλοτομίας έως και 8 τόνων.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…