Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μήπως πάσχετε από κυβερνοχονδρίαση;

Μήπως πάσχετε από κυβερνοχονδρίαση;

0
kuvernoxondriash
 

Η νέα «ασθένεια»-εμμονή αναζήτησης γιατρών, θεραπειών και συμπτωμάτων κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος

 

Η Κλινική Ψυχολόγος Σοφία Μεσσάρη μιλά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και πώς μπορεί κανείς να την διαχειριστεί

 
 
 
Μια νέα μαζική «ασθένεια» ήρθε να παγιδεύσει τους χρήστες του διαδικτύου. Όλοένα και περισσότερα άτομα που διακατέχονται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία τους, ψάχνουν συνεχώς πληροφορίες στο διαδίκτυο κι εφόσον βρούνε συμπτώματα που ταιριάζουν με τα δικά τους αρχίζουν να πιστεύουν ότι πάσχουν από κάποια πάθηση, κάνουν διάφορες εξετάσεις και πηγαίνουν απ’ τον έναν γιατρό στον άλλο. Η νέα αυτή τάση που κερδίζει έδαφος μέρα με την μέρα αποτελεί ένα είδος υποχονδρίας και φέρει το όνομα κυβερνοχονδρίαση.
 
Τι ακριβώς είναι η νέα αυτή τάση;
Κατά την κυβερνοχονδρίαση το άτομο διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του και ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει. Μάλιστα, αφού βρει ότι κάποια συμπτώματα ταιριάζουν με αυτό που νιώθει, πιστεύει πλέον ότι πάσχει από αυτό. Έχει δηλαδή την τάση να δραματοποιεί την κατάσταση και να παρερμηνεύει απλά συμπτώματα. Το άτομο που πάσχει από κυβερνοχονδρίαση δεν σταματά να ψάχνει στο διαδίκτυο για τυχόν ασθένειες, επαναλαμβάνει διάφορες εξετάσεις και αλλάζει συνεχώς γιατρούς στην προσπάθεια του να επιβεβαιώσει ότι έχει κάτι.
Όπως υποστηρίζει η Κλινική Ψυχολόγος και Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Σοφία Μεσσάρη, το να ανησυχείς για την υγεία σου και να ψάχνεις πληροφορίες ακόμα και στο διαδίκτυο είναι φυσιολογικό. Το πρόβλημα ξεκινά όταν τα άτομα ανησυχούν υπερβολικά και αρχίσουν να παρερμηνεύουν εύκολα τα συμπτώματα τους. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η κυβερνοχονδρίαση δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια υποκατηγορία της υποχονδρίασης.

Τι μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους ανησυχίες;
Messari emprosΣύμφωνα με την κ. Μεσσάρη τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να προκληθούν από μια σειρά γεγονότων που προκάλεσαν ή προκαλούν άγχος στο άτομο. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι προβλήματα με θέματα υγείας, θάνατος ενός οικείου προσώπου, κίνδυνοι που ενδεχομένως το τρόμαξαν. Επίσης, το άτομο μπορεί να φέρει φοβίες, οι οποίες να στηρίζονται σε βαθύτερους λόγους, όπως μπορεί να είναι η δυσαρέσκεια με την σχέση του, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, ανικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων ή και αδυναμία αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Αυτές οι φοβίες μάλιστα, όπως τονίζει η Κλινική Ψυχολόγος μπορεί να γίνουν εμμονές, οι οποίες θα ταλαιπωρούν το άτομο στην καθημερινότητα του. Τέλος, όπως υποστηρίζει η ίδια τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να είναι απόρροια κληρονομικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών –όχι γονιδιακή. Με άλλα λόγια το άτομο μπορεί να έχει μάθει να σκέφτεται με αυτό τον τρόπο είτε επειδή είχε αυτή την τάση ένας από τους δύο γονείς του, είτε επειδή οι γονείς του παρουσίαζαν έντονη ενασχόληση με την υγεία του ατόμου.
 
Η «ασθένεια» αυτή ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους
Όπως σημειώνει η κ. Μεσσάρη η κυβερνοχονδρίαση ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους. Πέρα από τις εμμονές που μπορεί να δημιουργηθούν στο άτομο, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία του και θα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει ψυχοσωματικά συμπτώματα. Δηλαδή μπορεί να έχει μυϊκούς πόνους, πόνο στο στήθος, συμπτώματα άγχους. Μάλιστα «όσο μεγαλώνει το άγχος, τόσο μεγαλώνουν τα συμπτώματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», επισημαίνει η ίδια. Τέλος, υπογραμμίζει ότι το άτομο μπορεί να πέσει στην παγίδα να ξεκινήσει μια θεραπεία από μόνο του, επιβαρύνοντας τον οργανισμό του.
 
Πως μπορεί κανείς να το διαχειριστεί;
Όπως αναφέρεται και παραπάνω το να ανησυχεί κάνεις για την υγεία του και να αναζητά πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι φυσιολογικό και πολλές φορές χρήσιμο. Η υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς όμως από ένα άτομο που διακατέχεται από φοβίες είναι επικίνδυνη καθώς με αυτό τον τρόπο τις θρέφει. Η κ. Μεσσάρη προτρέπει τα άτομα που πάσχουν από κυβερνοχονδρίαση να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει είτε μόνα τους είτε με την βοήθεια κάποιου ειδικού. «Οι εμμονές είναι μόνο ο καπνός. Οι λόγοι της ταραχής είναι τα ξύλα της φωτιάς» αναφέρει η ίδια εξηγώντας πως η ψυχοθεραπεία ψάχνει το ψυχολογικό υπόβαθρο. Τους λόγους δηλαδή, για τους οποίους το άτομο είναι ταραγμένο.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…