Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έτοιμη η Πολιτική Προστασία για τον χειμώνα

Έτοιμη η Πολιτική Προστασία για τον χειμώνα

0
politiki prostasia2-web
 

 Τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τόπους συζήτησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο όργανο

 

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι εθελοντικές ομάδες παρέθεσαν διευκρινήσεις όσο αναφορά τις δικές τους δυνατότητες

   politiki prostasia1-web
Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Πολιτική Προστασία προκειμένου να θωρακιστεί ο νομός μας και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα και τα προβλήματα που αυτά προκαλούν. Τη σύσκεψη με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων-χιονοπτώσεων και παγετού χειμερινής περιόδου 2013-2014» συντόνισε ο Δημήτρης Χαϊτίδης, περιφερειακός σύμβουλος. Το παρών έδωσαν ο Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος της Διέυθυνσης Προστασίας Πολιτών της ΑΔΜΘ, ο Κώστας Κουβαρδάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΑΜΘ, καθώς επίσης και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και εθελοντικές ομάδες.
Με την σειρά του ο κ. Κουβαρδάς πρότεινε να υπάρχει επιτήρηση Ιρλανδικών διαβάσεων από την αστυνομία, καθώς επίσης να παρέχει και ενημέρωση προς τους υπόλοιπους φορείς καθώς είναι υπηρεσία 24ωρης λειτουργίας. Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει αν αποφεύγεται η διακοπή της κυκλοφορίας καθώς είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνούν τα χωριά μεταξύ τους.
 
Τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα επεσήμανε το προεδρίο της σύσκεψης
Ανοίγοντας την σύσκεψη ο κ. Χαϊτίδης τόνισε την αναγκαιότητα τακτικών ελέγχων και καθαρισμών των ρεμάτων και των φρεατίων, την καταγραφή των οχημάτων καθώς επίσης και των καθορισμό των δρόμων που θεωρούνται πιο επικίνδυνοι σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Επιπλέον, πληροφόρησε ότι η περιφέρεια διαθέτει 3 πυροσβεστικά οχήματα, για την χρήση των οποίων θα χρειαστεί η συνδρομή της πυροσβεστικής.
Στην τελευταία τοποθέτηση του, καθώς συνταξιοδοτείται σε ένα μήνα ο κ. Κοκολάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα παρακολούθησης της Ε.Μ.Υ., όπως και το ότι τα κινητά των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να είναι ανοιχτά επί 24ωρου βάσεως. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι κώνοι που τοποθετούνται από την αστυνομία και την πυροσβεστική δεν υπάρχουν για να τους ταλαιπωρήσουν, αλλά για να τους προστατέψουν. Τέλος, σημείωσε ότι τα σχολεία θα πρέπει να κλείνουν με φειδώ και όχι με την πρώτη επιδείνωση του καιρού. Αναγκαία κρίθηκε σχεδόν από όλους και η επικαιροποίηση των μνημονίων ενεργειών, δηλαδή την επανακαταγραφή των ατόμων που στελεχώνουν την πολιτική προστασία καθώς και των αριθμών τους.
 
Σε ετοιμότητα οι περισσότερες υπηρεσίες
Ετοιμότητα δήλωσαν από την πλευρά τους ο Στρατός, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, ενώ η αστυνομία τόνισε την περιορισμένη δύναμη του τμήματος και την αναγκαιότητα ορισμού ενός αριθμού ατόμων που θα μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους παρουσιάστηκαν και το Νοσοκομείο, η Διεύθυνση Υγείας –αν και διαθέτει μόνο δύο επόπτες-, ο Δήμος Αβδήρων και οι ΔΕΔΥΕ. Την πρόθεση να συμβάλει όσο περισσότερο μπορεί (λόγω του περιορισμένου προσωπικού του) έδειξε ο Δήμος Μύκης, ενώ σε πυρετό προετοιμασίας δήλωσε το Δασαρχείο Ξάνθης. Τέλος, έτοιμοι και διαθέσιμοι δηλώνουν οι εθελοντικές ομάδες. Συγκεκριμένα ο «Κυνηγετικός Σύλλογος» δήλωσε ότι έχει τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να ενεργοποιήσει 1.500 άτομα, ενώ η «Λέσχη αυτοκίνησης» έχοντας στην διάθεση της «extreme» αυτοκίνητα επιβεβαίωσε ότι έχει πρόσβαση και σε δυσπρόσιτες περιοχές, κάτι που είχε φάνει χρήσιμο και κατά το παρελθόν.
 
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ της κ. Λάμπρου και του κ. Τσέπελη
Λαμβάνοντας τον λόγο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Χρυσάνα Λάμπρου, απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα της τονίζοντας την στενότητα που υπάρχει τόσο σε ανθρώπινους όσο και σε υλικούς πόρους. «Θα πρέπει να οριστούν αρμοδιότητες. Είμαστε μια υπηρεσία που δουλεύουμε με ωράριο. Δηλαδή αν προκύψει κάτι το βράδυ θα πρέπει να πάει κάποιος από αυτούς που θα δουλέψει και το πρωί. Δεν μπορούμε να κινητοποιούμε την υπηρεσία με την πρώτη σταγόνα. Πρέπει να εξοικονομήσουμε δυνάμεις. Επιπλέον, δεν διαθέτουμε τα χρήματα να καλούμε ιδιώτη για τρία πετραδάκια» υπογράμμισε η ίδια. Απαντώντας στην τοποθέτηση αυτή ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανώλης Τσέπελης τόνισε ότι η υπηρεσία θα πρέπει να υπογράφει από την αρχή του χρόνου συμβάσεις με ιδιώτες, οι οποίες θα τον υποχρεώνουν να επεμβαίνει σε οτιδήποτε προκύψει. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ακόμα και μια πέτρα στο δρόμο χρήζει άμεσης επέμβασης, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα σε κάποιο μοτοσικλετιστή ή πρόβλημα σε μια έγκυο ή σε ένα ασθενοφόρο.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…