Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου

Εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου

0
farmaka-empros
 

Αντεστραμμένο τρίγωνο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες προϊόντος στα φάρμακα που τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΦ

 

Σε εισπρακτικούς μηχανισμούς μετατρέπει η κυβέρνηση τους φαρμακοποιούς


 
Έπειτα από ανακοίνωση του ΕΟΦ ένα ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες προϊόντος στα φάρμακα που τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φαρμακοεπαγρύπνηση.Το σύμβολο αυτό που θα βρίσκεται πάνω στο χαρτί οδηγιών μέσα στις συσκευασίες φαρμάκων θα μας δείχνει στο εξής ότι το φάρμακο που προμηθευτήκαμε, ελέγχεται για αυξημένες παρενέργειες και περιορισμούς ή είναι ακόμα νέο στην αγορά.Η ενέργεια αυτή ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες έχοντας ως στόχο να ενθαρρύνει ενεργά τους επαγγελματίες Υγείας και τους ασθενείς να αναφέρουν οποιεσδήποτε εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με συγκεκριμένα φάρμακα.
 
Είναι επικίνδυνα αυτά τα φάρμακα;
kalfa 2-empros«Το σύμβολο αυτό δείχνει ότι το εν λόγω προϊόν παρακολουθείται προσεκτικά από την Ε.Ε. είτε γιατί είναι νέο στην αγορά, είτε γιατί έχει κάποιο δικλίδα ασφαλείας. Από τον Ιανουάριο του 2011 μια νέα δραστική ουσία εμπεριέχεται σε βιολογικά φάρμακα και εμβόλια. Μάλιστα πολλές φορές δίνεται έγκριση κυκλοφορίας ενός φαρμακευτικού σκευάσματος υπό όρους. Όπως είναι φυσικό, αν και τα νέα φάρμακα ελέγχονται, δεν είναι δυνατόν να αναγράφονται στην έκθεση του φαρμάκου όλες οι πιθανές παρενέργειες» αναφέρει στο «Ε» η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα. Μάλιστα, όπως τονίζει και η ίδια «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι καλά ή ελλοχεύουν κινδύνους. Άλλωστε κατά καιρούς έρχονται στα φαρμακεία έντυπα που μας ζητούν να δηλώσουμε αν έχουμε ενημερωθεί για κάποια μη προβλεπόμενη παρενέργεια από την χρήση κάποιου φαρμάκου. Το μόνο που θα κάνει το τρίγωνο λοιπόν, είναι να προτρέψει τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επαγγελματίες Υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με συγκεκριμένα φάρμακα» και συμπληρώνει «η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και στα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα, αν και πιστεύω ότι τα παλαιότερα έχουν δείξει όλες τις πιθανές παρενέργειες».
 
Αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τους επόμενους μήνες
Η κ. Κάλφα αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει φτάσει στην πόλη μας ούτε κάποια επίσημη ανακοίνωση στο σύλλογο σχετικά με την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φαρμακοεπαγρύπνηση, αλλά ούτε και φαρμακευτικά σκευάσματα, οι οδηγίες των οποίων φέρουν το νέο σύμβολο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας, το τελευταίο συμβαίνει λόγω του ότι οι εταιρίες μπορεί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν άμεσα στην αντικατάσταση των εσώκλειστων οδηγιών, καθώς η νομοθεσία ανακοινώθηκε πρόσφατα (1 Οκτωβρίου).
 
Δ. Κάλφα: «Θέλουν να μας μετατρέψουν σε εισπρακτικούς μηχανισμούς»
Στο χώρο του φαρμάκου όμως έφτασε και ένα νέο «μαντάτο», που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς. Η κυβέρνηση προετοιμάζει διαδικασία επιβάρυνσης των ασφαλισμένων κατά 1 ευρώ ανά συνταγή , που κατά τον σχεδιασμό θα εισπράττεται από το φαρμακείο και θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ . Η αντίθεση των φαρμακοποιών εδράζεταιστην πολυπλοκότητα όχι μόνο αυτού του μέτρου αλλά και του συνόλου της διαδικασίας εκτέλεσης των συνταγών όπως έχει εξελιχθεί την τελευταία 3ετία. Την ίδια ώρα μάλιστα τους βάζει σε ρόλο “ταμία” του ΕΟΠΥΥ την ώρα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δικά τους εισπρακτικά προβλήματα με τον Οργανισμό.
“Υπενθυμίζεται ότι το φαρμακείο δεν είναι μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης δημοσίων εσόδων και σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να  συζητηθεί έγκαιρα με τον Υπουργό Υγείας , διότι εκτός από τη κοινωνική πλευρά δημιουργούνται και σοβαρά ζητήματα φορολογικής φύσεως” αναφέρει χαρακτηριστικά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πρωτοφανές μέτρο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Την άποψη αυτή ενστερνίζονται και οι Ξανθιώτες φαρμακοποιοί. «Πολλοί ασφαλισμένοι προκειμένου να καλύψουν την θεραπεία τους κόβουν 4-5 συνταγές, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά» αναφέρει η κ. Κάλφα και επισημαίνει «τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι φαρμακοποιοί διατηρούμε μεγάλο τεφτέρι, καθώς πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα την στιγμή που τα προμηθεύονται. Με άλλα λόγια, το κράτος μου ζητά να του αποδώσω το ένα ευρώ χωρίς να το έχω εισπράξει η ίδια».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…