Ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους ο γνωστός έλληνας παραμυθάς
Δ. Αβούρης: «Το παραμύθι δεν διαβάζεται από βιβλίο, το παραμύθι το αφηγείσαι κοιτάζοντας τον άλλο στα μάτια»
Δύο μέρες παρέμεινε στην Ξάνθη ο γνωστός παραμυθάς Δημήτρης Αβούρης, ο οποίος επισκέφθηκε δημοτικά σχολεία, αλλά και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.
Ο κ Αβούρης επισκέφθηκε την πόλη μας με πρωτοβουλία που έλαβαν από κοινού το παράρτημα Ξάνθης της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας που συνδιοργανώνονται μαζί με το ΚΕΔΔΥ, την Ε.Λ.Μ.Ε. , την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου και το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, το Σύλλογο Δασκάλων Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Εκπαιδεύοντας και θεραπεύοντας με το παραμύθι».
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα από τα παραμύθια του
Οι εκδηλώσεις έγιναν για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Σμίνθης και τα νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Ξάνθης. Την μαγεία όμως γνώρισαν στις 8 Οκτωβρίου και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εύμοιρου και του Γυμνασίου Όλβιου ενώ στις 9 Οκτωβρίου ήταν η σειρά των Δημοτικών Σχολείων Δροσερού και του 7ου Γυμνάσιου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρα στις 6.00 μ.μ με σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, γιατρούς και γονείς στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
«Το παραμύθι λέει αλήθειες μέσα από ψεύτικες ιστορίες»
Το παραμύθι αφηγείται ιστορίες πού όπως όλοι ξέρουμε –ή σχεδόν όλοι- είναι φανταστικές, αλλά παρόλα αυτά μας αρέσει να το ακούμε. Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία του. Όπως αναφέρει και ο κ. Αβούρης «το παραμύθι δεν διαβάζεται από βιβλίο, το παραμύθι το αφηγείσαι κοιτάζοντας τον άλλο στα μάτια. Το παραμύθι λέει αλήθειες μέσα από ψεύτικες ιστορίες. Όταν αφηγείσαι κάτι που προφανώς δεν ισχύει (π.χ. με μια πέτρα πέτυχε τον ήλιο!), δεν είναι ψέμα, γιατί όλοι το καταλαβαίνουν. Ψέμα είναι να προσπαθείς να εξαπατήσεις τον άλλο…».
Γεωργία Ταραξοπούλου