3 – 4 περιστατικά αυτοτραυματισμών την εβδομάδα στο Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών Ξάνθης
Προβληματισμός στις αστυνομικές αρχές. 1230 παράνομοι μετανάστες έχουν κρατηθεί στο Κέντρο της Ξάνθης από την αρχή της λειτουργία του
Νέο περιστατικό αυτοτραυματισμού με κίνητρο αυτοκτονική τάση που όμως δεν εξακριβώνεται συνέβη στο Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών Ξάνθης. 22χρονος νεαρός κατάπιε ένα ξυραφάκι όμως έγινε αντιληπτός έγκαιρα από τους αστυνομικούς οι οποίοι και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Ξάνθης
Δεν κινδυνεύει η υγεία του…
Οι γιατροί εξέτασαν τον νεαρό και αφού του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες του έδωσαν εξιτήριο κρίνοντας ότι δεν κινδυνεύει η υγεία του και ότι το ξυραφάκι θα αποβληθεί φυσιολογικά από τον οργανισμό του. Τα περιστατικά αυτοτραυματισμού είναι καθημερινό φαινόμενο στο Κέντρο Κράτησης, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στις αστυνομικές αρχές.
3 – 4 περιστατικά αυτοτραυματισμών την εβδομάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες μας την τελευταία εβδομάδα έγιναν 3 – 4 παρόμοια περιστατικά. Για παράδειγμα προχθές όπως μας επιβεβαιώνουν αστυνομικές αρχές έγκλειστος κατάπιε …νυχοκόπτη. Και πάλι οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, εξετάστηκε από τους γιατρούς οι οποίοι έκριναν ότι δεν κινδύνευε η υγεία του και μετά από λίγο μεταφέρθηκε και πάλι το Κέντρο από τους αστυνομικούς. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς που δείχνει αυτοκτονικές τάσεις ή προσπάθεια διαμαρτυρίας αποδίδεται στον πολύμηνο εγκλεισμό αλλά και στο νεαρό της ηλικίας των κρατουμένων.
1230 παράνομοι μετανάστες έχουν κρατηθεί στο Κέντρο της Ξάνθης
Σημειώσουμε ότι οι παράνομοι μετανάστες κρατούνται έως και 18 μήνες και μέσα σ’ αυτό το διάστημα γίνονται προσπάθειες είτε οικειοθελούς επαναπατρισμού τους είτε έκδοσης πολιτικού ασύλου είτε απελευθέρωσης κατά περίπτωση. Από την λειτουργία του Κέντρου της Ξάνθης τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τώρα έχουν κρατηθεί 1230 παράνομοι μετανάστες ενώ αυτή τη στιγμή κρατούνται 430. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Κέντρο της Ξάνθης θεωρείται από τα πιο «ήσυχα» αλλά και από τα πιο «ανθρώπινα» κέντρα από πλευράς σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Προσαγωγή στο τμήμα για μια φωτογραφία…
Να σημειώσουμε ότι κατά την μεταφορά του 22χρονου μετανάστη από το νοσοκομείο στο Κέντρο σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ αστυνομικού που τον συνόδευε και της συζύγου του εκδότη της Εφημερίδας «Θράκη» Τένη Καμαρίδη και εκδότριας εφημερίδας της Χρυσούπολης, η οποία βρισκόταν τυχαία στο χώρο του νοσοκομείο συνοδεύοντας συγγενικό της πρόσωπο και τη στιγμή εκείνη έβγαλε μια φωτογραφία. Ο αστυνομικός επίμονα απαίτησε την προσαγωγή της στο τμήμα παρότι η ίδια του έδωσε την φωτογραφική μηχανή για να διαγράψει ο ίδιος τη φωτογραφία και του έδειξε και δημοσιογραφική ταυτότητα. Η προσαγωγή έγινε και η διαφορά επιλύθηκε μετά την παρέμβαση των Αξιωματικών.
Μαριάννα Ξανθοπουλου