Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τυπική διαδικασία η Επιτροπή Διαβούλευσης

Τυπική διαδικασία η Επιτροπή Διαβούλευσης

0
epitroph diavouleushsoct
 

Συνεδρίασε την Τετάρτη. Στενός ο προϋπολογισμός του 2014, μετρημένα τα έργα του τεχνικού προγράμματος

 

Αν και υπήρξε απαρτία τα μέλη δεν έδειξαν ενδιαφέρον ανάλογο με τα θέματα που συζητήθηκαν. Ο θεσμός είχε απαξιωθεί από την πρώτη στιγμή

 
Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης στην Καπναποθήκη Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το όργανο συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Στυλιανίδης, προκειμένου τα μέλη του να εκφράσουν την άποψή τους επί του τεχνικού προγράμματος, του προϋπολογισμού του Δήμου, το ετήσιο πρόγραμμα για το 2014, αλλά και για την κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης. Αν και υπήρξε απαρτία, τα μέλη της Επιτροπής δεν έδειξαν ενδιαφέρον αντίστοιχο με την σπουδαιότητα των θεμάτων, γι’ αυτό και η συνεδρίαση είχε τυπικό χαρακτήρα.
 
Παρουσιάστηκαν τα έργα που θα παραδοθούν ή θα ξεκινήσουν το 2014
Στην αρχή της Διαβούλευσης η προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κα Αικατερίνη Μανά, παρουσίασε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2014, στο οποίο περιλαμβάνονται έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει καθώς και έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν ή να παραδοθούν μέσα στο 2014. Κάποια από αυτά είναι η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Λιμνίου, η κατασκευή πεζογέφυρας στο Σαμακώβ, το Δίκτυο Ύδρευσης στη Σταυρούπολη καθώς και η Αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς. Μάλιστα για διευκόλυνση τα έργα ήταν κατηγοριοποιημένα ανάλογα με την πηγή της χρηματοδότησής τους, αλλά και το στάδιο υλοποίησης τους.
Μετά το τέλος της παρουσίασης το λόγο ζήτησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο οποίος κατέθεσε ορισμένες επισημάνσεις επί του θέματος και στάθηκε κυρίως στο έργο του φωτισμού των εξωτερικών πλευρών του νέου Δημαρχείου, ο οποίος ανέρχεται στα 160.000 ευρώ υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ μεγάλο το ποσό για τον φωτισμό του Δημαρχείου μιας και λέτε ότι είναι πολύ σφιχτά τα οικονομικά μας».
Ο Δήμαρχος απάντησε αμέσως λέγοντας πως ο ίδιος είχε ζητήσει τη μείωση της προϋπολογισθείσας δαπάνης στις 120.000 ευρώ ωστόσο δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κανέναν εργολάβο. «Δεν ήρθε κανένας ενδιαφερόμενος, καθώς όπως μας είπαν οι ίδιοι οι εργολάβοι θα έβγαιναν ζημιωμένοι. Έτσι, την αυξήσαμε και πάλι την προϋπολογισθείσα δαπάνη γιατί μας είπαν ότι υπάρχουν φωτιστικά που κάνουν σχεδόν 1.000 ευρώ. Τώρα επαναφέρουμε στην αρχική μελέτη μήπως και αναδείξουμε το κτίριο με εξωτερικό φωτισμό». 
 
Υπό διαρκή έλεγχο οι Δήμοι. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και ο προϋπολογισμός είναι αισθητά σφιχτοί, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου, μετά και τη δραματική συρρίκνωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, σχετικά με τον προϋπολογισμό αναφέρει «οι Δήμοι πλέον βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ρεαλιστικός, κάθε τρίμηνο ελεγχόμαστε όσον αναφορά την πορεία του. Τα έσοδα πρέπει να είναι τα αναμενόμενα και τα έξοδα να συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε τις ανελαστικές δαπάνες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει σε σχέση με τα έσοδα να δούμε και τα υπόλοιπα έξοδα γιατί οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι». Στον κίνδυνο χρεοκοπίας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο Δήμο Αθηναίων, καθησυχάζοντας ωστόσο τα μέλη ότι δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς ο Δήμος είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις λειτουργικές του υποχρεώσεις.
 
Την αποσυμφόρηση του κέντρου ζητά ο Δήμος
Τέλος, παρουσιάστηκε το πρώτο στάδιο της κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Ξάνθης. Η μελέτη η οποία είναι προσχέδιο και αναμένεται να περάσει από τα αρμόδια όργανα παρουσιάζει τις δύο προτάσεις των μελετητών, οι οποίες βέβαια είναι γνωστές εδώ και καιρό. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, η οποία έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου, προβλέπεται είτε η πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου είτε η πεζοδρόμηση τμήματος της 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της Τσιμισκή προς την πλατεία και ταυτόχρονη πεζοδρόμηση της Μ. Καραολή στο ίδιο ύψος, με την Τσιμισκή να γίνεται διπλής κατεύθυνσης. Βέβαια, όπως συμφώνησαν τα μέλη και η Επιτροπή Διαβούλευσης το θέμα θα ξανασυζητηθεί καθώς είναι μείζονος σημασίας.
Πάνω σε αυτό, ο Γιώργος Κολλάρος σχολίασε ότι μια τέτοια αλλαγή πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αποκοπεί η Παλιά Πόλη ελλείψει άμεσης πρόσβασης.
 
Ηλεκτρονικό κουτί παραπόνων για το Δήμο Ξάνθης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ανακοίνωση ότι ο Δήμος Ξάνθης σε λίγο καιρό θα διαθέτει στην ιστοσελίδα του χώρο προκειμένου να γράφουν οι πολίτες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους και για τα οποία θα μπορούσε να μεριμνήσει ο Δήμος. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα λένε οι πολίτες αλλά και τι θα απαντάει η Δημοτική Αρχή.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…