Κ. Δαλάτσης: «Δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα υπόσχονται»
Μικρό ποσοστό νέων Ξανθιωτών οδήγησε η οικονομική κρίση στο χωράφι. Ευκαιρία να την εγκαταλείψουν ψάχνουν και αυτοί οι λίγοι
Την πρόθεση να πριμοδοτηθούν με 70.000 ευρώ οι νέοι ηλικιακά αγρότες για πρώτη εγκατάσταση στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξή τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης και ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσιόλος. Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν με αυστηρές προδιαγραφές πέρα από τα πρώτα χρήματα θα χορηγήσει και μια ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριότητάς τους, πέραν αυτής που αφορά όλους τους γεωργούς. Στην συνέντευξή τους ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Τσιόλος υπογράμμισαν πως για πρώτη φορά η ΕΕ διαμορφώνει μια ουσιαστική πολιτική για τους νέους αγρότες.
Στην προσπάθεια της να καθιερώσει «ενεργούς γεωργούς» και να πατάξει το φαινόμενο των αγροτών φαντασμάτων, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2014, αποκλείει από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις και ιδιώτες που η ενασχόλησή τους με τη γεωργία βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.
Κ. Δαλάτσης: «Καλό μέτρο, αρκεί να ισχύσει»
«Καλό το μέτρο, αρκεί να ισχύσει. Έχουμε συνηθίσει να ανακοινώνονται μέτρα και μετά να εξαφανίζονται. Δεν υπάρχει δηλαδή μια συνέχεια και μία συνέπεια σε αυτά που υπόσχονται» αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Τοπείρου, Κώστας Δαλάτσης. Μάλιστα στήριξε τα λεγόμενα του με την επισήμανση δύο περιπτώσεων που έχουν μείνει μόνο στα χαρτιά. Η πρώτη είναι τα «Σχέδια Βελτίωσης» που κατέθεσαν οι αγρότες πριν 2-3 χρόνια και τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμα, ενώ η δεύτερη σύμβαση, η οποία αναμένεται ακόμα να υπογραφεί από τον υπουργό Γεωργίας, είναι οι Βιολογικές καλλιέργειες. «Ο κόσμος τα βλέπει αυτά και απογοητεύεται» τονίζει ο κ. Δαλάτσης.
Οι νέοι ασχολούνται με την γεωργία γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο
Η οικονομική κρίση κατάφερε να στρέψει μόνο ένα μικρό ποσοστό των νέων του νομού μας στην ενασχόληση με την γεωργία. Όπως αναφέρει ο κ. Δαλάτσης, το φαινόμενο της ενασχόλησης των νέων με την γεωργία οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και έλλειψης θέσεων εργασία οι νέοι δεν έχουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. «Οι νέοι ασχολούνται με την γεωργία περιστασιακά. Μόλις βρουν ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι σχετικά με αυτό που σπούδασαν την εγκαταλείπουν. Και δικαιολογημένα. Δεν σπούδασαν για να ασχοληθούν με κάτι που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και χωρίς πτυχίο . Επιπλέον, η καλλιέργεια της γης πέρα από το μικρό κέρδος που προσφέρει, ενδέχεται να σε επιβαρύνει και με μη προβλέψιμες ζημίες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δαλάτσης αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στο νομό μας τόσο από παλιούς, όσο και από νέους αγρότες γίνεται μια προσπάθεια ενασχόλησης με νέες καλλιέργειες όπως ρόδια, ροδάκινα, καρύδια κ.α. Βέβαια, όπως τονίζει, οι δενδρώδεις καλλιέργειες απαιτούν κάποιο κεφάλαιο, ενώ παράλληλα αρχίζουν να αποδίδουν κάποιο κέρδος μετά από 2-3 χρόνια.
Πλήττονται οικονομικά οι αγρότες
Το ένα πίσω από το άλλο έρχονται τα οικονομικά χτυπήματα για τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν τις επιδοτήσεις να μειώνονται μέρα με την μέρα, χωρίς κάποια προειδοποίηση ή να καθυστερούν σημαντικά. «Όχι μόνο μπήκαν λιγότερα χρήματα από την εξισωτική, αλλά δεχτήκαμε και μείωση στην επιστροφή του φόρου καυσίμων, καθώς έγινε παρακράτηση ύψους 22-50% από την τρόικα. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι συνάδελφοί μας που δεν πήραν καθόλου χρήματα» επισημαίνει ο ίδιος και συμπληρώνει «δυστυχώς άλλα λένε και άλλα γίνονται».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρει ότι οι μόνοι τρόποι να δηλώσουν την δυσαρέσκεια τους είναι είτε με διαμαρτυρία, είτε με εκμετάλλευση της δυνατότητας που τους δίνει η ΚΑΠ να μην καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να πάρουν μόνο τις επιδοτήσεις τους. «Αν αυτό είχε αντίκτυπο μόνο στις πολυεθνικές που μας προμηθεύουν τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε στην τιμή που θέλουν και πωλούν τα προϊόντα μας σε ότι τιμή θέλουν πολύ πιθανό να το κάναμε. Αλλά η τακτική αυτή θα έχει κόστος και για τους απλούς πολίτες, οι οποίοι λόγω της έλλειψης καλαμποκιού και σιταριού θα δουν να σημειώνεται αύξηση σε βασικά προϊόντα» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ο έλεγχος με δορυφόρους εξαφάνισε τους «αγρότες-φαντάσματα»
Στο στόχαστρο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «αγρότες- φαντάσματα», δηλαδή για ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν. Όπως τονίζει ο κ. Δαλάτσης, το φαινόμενο αυτό έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στον έλεγχο που πραγματοποιείται μέσω δορυφόρων. «Ο δορυφόρος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει μέχρι και το τελευταίο μέτρο που δηλώνεις» αναφέρει συγκεκριμένα.
Γεωργία Ταραξοπούλου