Σχόλια 22/10/13

0
Κώστας Μητσοτάκης: «Σε 20 χρόνια θα είμαστε καλύτερα»
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
 Ο ανεκδιήγητος «κύριος τίποτα»
 Την εβδομάδα που μας πέρασε, στα πολιτικά δρώμενα είχαμε και μια ευτράπελη ιστορία που δημιούργησε ο υπουργός Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος.
Ο εν λόγω «κύριος τίποτα» κατά Πάγκαλο, απαντώντας στη βουλή σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, προσπάθησε να εκθέσει το συνάδελφό του υπουργό Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλο! Αιτία, η φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας! Και έκρινε σκόπιμο να ρίξει γέφυρες προς Τσίπρα, εκθέτοντας τον Βενιζέλο!
Βέβαια έγινε αντιληπτός και εξετέθη ο ίδιος για άλλη μια φορά.
«Ε»


 
Οι Προεδρικές εκλογές
 Για το 2015 είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και επειδή το αξίωμα είναι ιδιαίτερα υψηλό και τιμητικό, προφανές είναι να έχει ζήτηση. Έτσι, μέχρι στιγμής έχουμε κινήσεις υποψηφίων που σηματοδοτούν αυτό τους το ενδιαφέρον.
Πρώτος – και όχι ο καλύτερος – ο Δημ. Αβραμόπουλος. Κι αυτό διότι γνωρίζει πως ως υπουργός ότι είχε να προσφέρει το προσέφερε.
Δεύτερος φιλόδοξος ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Κωσταντόπουλος. Σχόλιο της στήλης: Λίγο δύσκολο να προτιμηθεί λόγω χαρακτήρος.
Πρόβλεψή μας; Ο Κώστας Σημίτης. Γεροί να’ μαστε και ο καιρός θα δείξει.
«Ε»


 
Περί στρατιωτικών παρελάσεων
 Να πούμε την αλήθεια ακόμη τώρα που πλησιάζει η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και τις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα εάν πρέπει ή όχι να παρελάσουν αγήματα του Στρατού, τεθωρακισμένων κλπ.
Οι στρατιωτικές παρελάσεις, ανεξαρτήτως στυλ και μορφής είναι πλέον ξεπερασμένο μέσον τόνωσης του ηθικού ενός λαού. Ένας λαός έχει υψηλό ηθικό όταν διάγει ειρηνικά φυσικά, έχει εργασία, έχει βασικά κοινωνικά αγαθά και η Δημοκρατία είναι ριζωμένη σε όλες τις λειτουργίες της Πολιτείας.
Αυτό το «χακί σόου» το βλέπουμε να εμφανίζεται στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα αντιδημοκρατικά κι εκεί που απουσιάζει η ελεύθερη συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση της πορείας της κοινωνίας.
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να επιδεικνύει την στρατιωτική της ισχύ. Οι εθνικές γιορτές και επέτειοι είναι πιο όμορφες, πιο ανθρώπινες με παρελαύνοντα τα νέα παιδιά, τους μαθητές, τους Συλλόγους, τα Σωματεία.
Είναι καιρός πλέον και η χώρα μας να συντονίσει τις ενέργειές της στο θέμα αυτό με την υπόλοιπη Ευρώπη, με τον Πολιτισμένο κόσμο κι όχι με τη Βόρεια Κορέα!
«Ε»


 
Δύο ερωτήσεις
 Ο κ. Κουβέλης αρνείται με δηλώσεις και σε συνεντεύξεις του κάθε συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η άρνησή του δε συνεχίστηκε και για τους «58» που συνυπέγραψαν το κείμενο για την Κεντροαριστερά.
Προφανώς δικαίωμά του. Όμως θα θέσουμε ένα ερώτημα. Πώς και με ποια λογική υποδέχεται και συζητά με τους πασοκογενείς που προσέρχονται για να προσχωρήσουν στη ΔΗΜΑΡ; Γι’ αυτούς δεν έχει ενστάσεις; Κι αν όχι γιατί; Μήπως εξαγνίστηκαν γιατί είναι η προσχώρησή τους προς το κόμμα του;
Και μια δεύτερη ερώτηση. Γιατί μέχρι προχθές συμμετείχε, συνεργαζόταν και στήριζε την κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ; Απαντήσεις δεν περιμένουμε αλλά κάπου δεν μας τα λένε καλά εκεί στη ΔΗΜΑΡ.
«Ε»


 
Υπογραφές για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια
 Περισσότερες από 17.500 υπογραφές έχει συγκεντρώσει στο Διαδίκτυο η πρωτοβουλία της ΔΑΠ για το άνοιγμα των ελληνικών Πανεπιστημίων, πολλά από τα οποία είναι κλειστά εδώ και έξι εβδομάδες. Τα μέλη της ΔΑΠ προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πολλοί φοιτητές από την επαρχία έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να διεξαχθούν οι συλλογικές διαδικασίες καθώς κάποιοι ελέγχουν τις εισόδους των Πανεπιστημίων και δεν μπορούν να εισέλθουν.
Οι δημιουργοί της σελίδας υποστηρίζουν πως τα πανεπιστήμια «είναι χώρος ακαδημαϊκής δραστηριότητας και όχι εργαλείο για πολιτικά παιχνίδια».


 
 Δική μας ευθύνη
 Γεμάτα τα ξενοδοχεία της Καβάλας προχθές με το Μπαϊράμ των Μωαμεθανών από Τούρκους επισκέπτες. Το ίδιο αναλογικά και στη Θεσσαλονίκη βέβαια. Και όσοι διανυκτέρευσαν στην Ξάνθη, προέρχονταν από Καβάλα που δεν βρήκαν εκεί ξενοδοχείο.
Για τους νοήμονες αυτού του τόπου το σχόλιο. Για να καταλάβουν τι γίνεται τελευταία στην περιοχή και προς τα πού θα πρέπει να ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους για να αυξηθεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στην περιοχή μας από τους Τούρκους επισκέπτες.
Και κάποιο στοιχείο για επεξεργασία εκ μέρων των ιθυνόντων μας. Οι Τούρκοι τουρίστες στο πρόγραμμά τους βάζουν 3ημερες διανυκτερεύσεις Θεσσαλονίκη, 2 Καβάλα και καμία Ξάνθη.
Από την Ξάνθη περνούν, κάνουν μια βόλτα στην πόλη, κυρίως στο κέντρο, και φεύγουν! Το ότι δεν μένουν ευθυνόμαστε εμείς, όχι αυτοί.
«Ε»


 
Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση
 «Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το επόμενο διάστημα.
Ενάμιση χρόνο από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 και την ανάσα που πήρε η χώρα από την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, η οικονομία εισέρχεται και πάλι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η τρόικα ζητεί να συνεχιστούν οι απολύσεις στο Δημόσιο και να προσδιοριστούν τώρα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για το 2014 και το 2015.
Δηλαδή μέχρι τώρα ήμασταν καλά, η κόλαση έρχεται από δω και πέρα. Πόσο πιο κόλαση θα γίνει, ένας θεός κι ο Στουρνάρας το ξέρουν…


 
Ασυδοσία
 Η περίπτωση της μικρής Μαρίας ανέδειξε για άλλη μια φορά την επικίνδυνη ανικανότητα και φαυλότητα του ελληνικού δημοσίου. Μία απλή αγράμματη τσιγγάνα κατάφερνε να παίρνει ότι πιστοποιητικό ήθελε, να δηλώνει όσα παιδιά ήθελε, να ανοίγει οικογενειακές μερίδες, να βγάζει ΑΦΜ και να παίρνει περίπου 3.000 ευρώ το μήνα επιδόματα!
Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα έκανε όλα αυτά μόνη της. Ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα σκάνδαλο διαφθοράς στο ελληνικό Δημόσιο. Όπου δημόσιοι λειτουργοί έκαναν τα στραβά μάτια, με το αζημίωτο φυσικά, εκδίδοντας πιστοποιητικά και μοιράζοντας χιλιάδες ευρώ σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται, καλύπτοντας παράλληλα την ανθρώπινη εκμετάλλευση και την ασυδοσία μαφιόζων και εγκληματιών.


 
Το πρόσφατο δυστύχημα
 Για άλλη μια φορά η πόλη θρηνεί με οδύνη και οργή το χαμό ενός νέου παιδιού της στην άσφαλτο. Ένας 37χρονος νέος σκοτώθηκε ακαριαία, όταν η μοτοσικλέτα του συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.
Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι η χρήση του κράνους ακόμη και για τις πιο μικρές διαδρομές, ακόμη και για τις πιο χαμηλές ταχύτητες.
Ακόμη όμως, με αφορμή το γεγονός ότι ο οδηγός του οχήματος του αυτοκινήτου ήταν 81 ετών, απασχολεί με ακόμη περισσότερο προβληματισμό η συζήτηση των ελέγχων που πρέπει να γίνονται για τους ηλικιωμένους που οδηγούν, αλλά και των ευθυνών που αναλαμβάνουν οι οικείοι να κρίνουν την ικανότητα οδήγησής τους και να προστατεύουν τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς.
Ε.Δ.


 
Η κρίση και τα …τάπερ της μαμάς
 Το τάπερ πάει σύννεφο στους φοιτητές αφού η …αθάνατη ελληνίδα μάνα επιδίδεται στην τροφοδοσία των τέκνων της που σπουδάζουν μακριά απ’ το σπίτι. Έτσι και προσέχει τι τρώνε (που είναι πάντα η έννοια της) και γίνεται και οικονομία στο σπίτι γιατί δεν χρειάζεται τα παιδιά να τρώνε απ’ έξω και να ξοδεύουν αλλά και έχουν και χρόνο για …διάβασμα ( λέμε τώρα!).γιατί δεν χρειάζεται να μαγειρεύουν (επίσης λέμε τώρα!).  Παράλληλα «χρυσές δουλειές» κάνουν και τα ΚΤΕΛ που διακινούν τα δέματα με τα τάπερ στις πιο μακρινές πόλεις, αντί κομίστρου. Μπορεί να μην έχουν επιβάτες έχουν όμως υψηλή αποστολή να παραδώσουν το φαϊ της ελληνίδας μάνας!
Είναι αλήθεια η κρίση μας φέρνει πιο κοντά στις πατροπαράδοτες αξίες…μέχρι και ετοιμοπαράδοτα φαγητά απ’ την κουζίνα της μαμάς τρώνε τα παιδιά
Τι άλλο θέλουνε;
Μ.Ξ.


 
 Προς ενημέρωση των τριτέκνων
 Επειδή μας ρώτησε αναγνώστης τρίτεκνος τι γίνεται με το επίδομα των 200 ευρώ που δίνεται από τις μητροπόλεις της Θράκης ανά δίμηνο σε 750 οικογένειες τριτέκων εκ των οποίων οι 300 στην Ξάνθη, πληροφορούμε τους ενδιαφερόμενους ότι για φέτος ανέλαβε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με δωρεά 1 εκ. ευρώ και είχε ανακοινωθεί από το Ίδρυμα όπως έγραψε το «Ε» σε ρεπορτάζ τον Ιούλιο. Όμως η δωρεά ακόμη δεν έχει έρθει στις μητροπόλεις γι’ αυτό και αυτή η καθυστέρηση. Να σημειώσουμε ότι το επίδομα καθιερώθηκε επί του Μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και δόθηκε για πρώτη φορά το 1999 ενώ αρκετά από τα προηγούμενα έτη την χρηματοδότηση είχε αναλάβει η τράπεζα Πειραιώς.
Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…