Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το έριξαν έξω οι ξανθιώτες

Το έριξαν έξω οι ξανθιώτες

0
syllogos mikrasiatwn-web
 

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης 2013 με τα μάτια των συλλόγων και των πολιτιστικών φορέων

 

Θετικό το πρόσημο της φετινής διοργάνωσης. Οι επισκέπτες των γιορτών επισκέφθηκαν και στέκια και εκδηλώσεις

      capoeira-web
 
Για 23η χρονιά οι Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης αποτέλεσαν μια τονωτική ένεση στην κοινωνική ζωή των Ξανθιωτών. Τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες της πόλης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πέρα από το πρόγραμμα του Δήμου μια πληθώρα εκδηλώσεων που επιμελήθηκαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ξάνθης, καθώς και οι Πολιτιστικοί Φορείς. Βραδιές ποίησης, λογοτεχνίας, μουσικής και χορού, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, σουβλάκια και κοκτέιλς αποτέλεσαν τα κομμάτια του πολυσύνθετου και για όλα τα γούστα πολιτισμικού παζλ των γιορτών.
 
Έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν αλλά… με μέτρο
vatraxoi-webΑυξημένη ήταν η ανάγκη των πολιτών να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας, σύμφωνα με μαρτυρίες των μελών των Πολιτιστικών συλλόγων της πόλης. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, αν και η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, η κατανάλωση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
Μιλώντας στο «Ε» ο Ανδρέας Ευφραιμίδης από το Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» αναφέρει ότι «Σαν Σύλλογος θεωρώ ότι επιτύχαμε 100%, καθώς δεν είχαμε στόχο τόσο το κέρδος, όσο το να ηρεμήσουμε τον κόσμο και να του ξυπνήσουμε μνήμες. Όσοι μας επισκέφθηκαν έμειναν ευχαριστημένοι τόσο από την ποιότητα των φαγητών μας, όσο και την εξυπηρέτηση των εθελοντών μας, όπως μας είπανε οι ίδιοι και όπως είδαμε στα χαμόγελα τους».
Μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε και στο νεανικό στέκι των «Βατράχων», οι οποίοι για άλλη μια χρονιά προσέφεραν ένα εναλλακτικό νεανικό πρόγραμμα. Νεαροί Ξανθιώτες και επισκέπτες της πόλης απόλαυσαν άφθονη μπύρα και το μοναδικό «βατραχίτο» ορκισμένοι να γίνουν και αυτοί βάτραχοι υπό τους ρυθμούς της εναλλακτικής μουσικής και του φωτός της ντισκομπάλας. Μιλώντας στο «Ε» ο υπεύθυνος του Συλλόγου, Μιχάλης Τσέπελης αναφέρει ότι «η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και φάνηκε η ανάγκη του κόσμου να διασκεδάσει». Να σημειώσουμε ότι οι «Βάτραχοι» ήταν ο σύλλογος που επλήγη περισσότερο από το ωράριο καθώς λειτουργεί κυρίως ως after. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσέπελης απαντά «Ταλαιπωρούμασταν από της 19:00 και είχαμε κόσμο για δύο ώρες (11:00-1:00). Όμως καταλαβαίνουμε τις ανάγκες των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, οι οποίοι μετά από κάποια ώρα θέλουν να ηρεμήσουν». Γενική είναι η διαπίστωση ότι και στους «Βάτραχους», αλλά και τους υπόλοιπους συλλόγους τηρήθηκε το ωράριο.
Στο αντίποδα βρέθηκαν δυο-τρεις σύλλογοι, οι οποίοι δεν είχαν την επισκεψιμότητα που θα ήθελαν. Ένας τέτοιος σύλλογος ήταν και ο Σύλλογος Φοιτητών «Η γέφυρα». «Πιστεύουμε ότι η κίνηση ήταν πεσμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Καθώς αποτελούμε έναν μικρό σύλλογο παρατηρήσαμε ότι κάποιες παρέες μας δεν ήρθαν. Γενικότερα όμως, θεωρώ ότι οι Γιορτές αναζωογόνησαν την πόλη τόσο οικονομικά, όσο και εμπορικά», δήλωσε στο «Ε» ο υπεύθυνος του συλλόγου, Σταύρος Μπούζης.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε και για τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Φορέων
Οι Πολιτιστικοί Φορείς εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος του κόσμου για το πρόγραμμά τους, το οποίο ήταν πλούσιο και κάλυπτε μια σειρά από ποικίλες δράσεις και διοργανώσεις.
«Οι Γιορτές κύλησαν όμορφα, ήσυχα, χωρίς ιδιαίτερα ευτράπελα. Ήταν μια εβδομάδα που ο κόσμος διασκέδασε και πέρασε καλά. Αν και το Μουσείο δεν είχε ιδιαίτερη επισκεψιμότητα (οι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους αποτελούταν από γονείς που έγραψαν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο και θέλανε να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου που ήρθανε, καθώς και πρακτορεία που συνεργάζονται με την ΦΕΞ) το Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ αποτέλεσε το φουαγιέ των γιορτών, καθώς οι εκδηλώσεις των εργαστηρίων που λάβανε χώρα εκεί προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των περαστικών» αναφέρει ο Διευθυντής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε και το επίπεδο των επισκεπτών, οι οποίοι δεν ρύπαναν ιδιαίτερα την παλιά πόλη ρίπτοντας κάτω τα διαφημιστικά φυλλάδια.
Παρόμοια εικόνα σχημάτισε και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, Ευτέρπη Στάντσιου, η οποία δήλωσε: «Φέτος είχαμε μια επιτυχημένη χρονιά, με καλό καιρό και πολλούς επισκέπτες. Στο Λύκειο δεχτήκαμε τόσο οργανωμένα γκρουπ, όσο και μεμονωμένους επισκέπτες. Το «Πολιτιστικό Αντάμωμα» που είχε λάβει χώρα λίγο νωρίτερα συνέβαλε στο να έχουμε επισκέπτες από την Κόρινθο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και αλλού. Οι επισκέπτες ήταν ιδιαίτερα κατατοπισμένοι. Είχαν το πρόγραμμα των Γιορτών στο χέρι και ήξεραν σε ποιες εκθέσεις ήθελαν να πάνε. Μάλιστα, η ζωντάνια των γιορτών τους εντυπωσίασε».
Στην ίδια πλευρά τάχθηκαν και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, οι οποίοι μάλιστα συνεργάζονται σε πολλές εκδηλώσεις, τόσο στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, όσο και γενικότερα. Μιλώντας στο «Ε» ο Διευθυντής του ΙΘΤΠ, Σοφιανός Ουτατζής δήλωσε ικανοποιημένος σε γενικά πλαίσια καθώς η έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Άγιο Όρος και οι εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά στην «Σκηνή Νησάκι» σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία. «Κάθε βράδυ είχαμε μια με δύο εκδηλώσεις πολιτισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε πολύ κόσμο, ενώ σε άλλες λιγότερο. Στόχος μας ήταν η παραγωγή του πολιτισμού και η ανάδειξη Ξανθιωτών σε διάφορους τομείς. Κριτήριο μας ήταν όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα αυτού που θα προσφέραμε και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα είδος πολιτισμού» αναφέρει ο συντονιστής του Δικτύου Λόγου και Πράξης, Θανάσης Μουσόπουλος.
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…