Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Σε Σαμοθράκη και Ίμβρο το 12ο φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας

Σε Σαμοθράκη και Ίμβρο το 12ο φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας

0
samothraki
 

Διοργανώνεται από την Defne=Δάφνη στις 12-15 Σεπτεμβρίου με θεματική την «καθαρή θάλασσα» του Αιγαίου

 
Το Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Defne=Δάφνη θα λάβει χώρα στις 12-15 Σεπτεμβρίου 2013 σε δύο νησιά του Αιγαίου, τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο.
Οι οργανώσεις κοινωνίας πολιτών Defne (Κωνσταντινούπολη) και Δάφνη (Αθήνα) ιδρύθηκαν για να προάγουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χάρη στις προσπάθειες εθελοντισμού από τη μεριά ακαδημαϊκών, διπλωματών, επιστημόνων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, τοπικών αρχών και καλλιτεχνών από τις δύο χώρες.
Στοχεύουν να οργανώσουν εκπαιδευτικά σχέδια, επιστημονικές έρευνες, δημοσιογραφικές έρευνες, δράσεις για τον τουρισμό και εργαστήρια για την οικολογία, και να δημιουργήσουν νέες συνέργειες στήνοντας γέφυρες με τη γλώσσα της τέχνης και του πολιτισμού.
Οι «Δάφνες» Ελλάδας και Τουρκίας κάθε χρόνο συναντιούνται στο φεστιβάλ που έχει κοινή θεματική. Για πρώτη φορά στην Τένεδο/Bozcaada, με θέμα τα «Κύματα». Στο Τσανάκκαλε/Çanakkale, με τον «Άνεμο» της φιλίας. Στην Αλεξανδρούπολη, στη Μυτιλήνη, στην Άσσο και στην Κωνσταντινούπολη, με τη διαφορά ανάμεσα σε «Τείχη και Γέφυρες». Από τη Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη, με συναντήσεις σε «Λιμάνια». Από το Ντενίζλι/Denizli στη Σάμο, ταξίδι με θέμα «Περιβάλλον, Ζωή και Ειρήνη». Από την Αττάλεια/Antalya στη Ρόδο, «Τα Πρόσωπά τους Πρόσωπά μας». Από το Αϊδίνι/Aydın στους Φούρνους, με «Νερό και Φως». Από την Καβάλα στην Καππαδοκία, μια ζεστή και περήφανη «Αντάμωση». Από την Ξάνθη στα Πριγκιπόνησα, πέταξαν «Χιλιάδες Περιστέρια». Και ύστερα, πρώτη φορά εκτός των συνόρων των δύο χωρών, «Διάλογοι» στην Ευρώπη, στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Και στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, εξέτασαν το παρελθόν ξεκινώντας με ένα «Εάν…»
 
«Καθαρή Θάλασσα»
Φέτος οι Σύλλογοι Ελλάδας και Τουρκίας καλούν τους ακαδημαϊκούς, τους διπλωμάτες, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους λογοτέχνες, τους δημοσιογράφους, τις ΜΚΟ και τις τοπικές αρχές των δύο χωρών με τη θεματική «Καθαρή Θάλασσα». Η θάλασσα του Αιγαίου που απειλείται από τη μόλυνση είναι μια σημαντική πηγή ζωής για όλη την υφήλιο.
 
Κάλεσμα στο φεστιβάλ
Οι διοργανωτές επέλεξαν τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο ως «σημεία συνάντησης», ως δύο νησιά με μεγάλη εγγύτητα στη θάλασσα του Αιγαίου, αλλά και όσον αφορά τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμικό τους πλούτο.
Με αυτούς τους στόχους, ξεκινά για το 12ο Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας, από την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, το Τσανάκκαλε και την Αλεξανδρούπολη, μαγειρεύοντας για την ειρήνη, καθώς επίσης και με τραγούδια, χορούς, συζητήσεις, εργαστήρια…
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…