Νέο σενάριο για εξοικονόμηση θέρμανσης ώστε να λειτουργεί αδιάκοπα το δημοτικό κολυμβητήριο Ξάνθης
Σκέψεις για αγορά καλύμματος – τοιχίου που θα χωρίσει στα δύο την μήκους 50 μέτρων πισίνα
Το πρόβλημα με τη θέρμανση του νερού στην πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ξάνθης και τον ευρύτερο χώρο είναι γνωστό εδώ και μερικά χρόνια, ενώ η λειτουργία του αφού πέρασε από «σαράντα κύματα» περιορίστηκε φέτος στους θερινούς μήνες, ώστε να μπορούν οι αθλούμενοι να κολυμπούν στην πισίνα.
Πλέον, καθώς ήδη αποχαιρετήσαμε τις ζέστες του καλοκαιριού και με τη… δροσιά του Φθινοπώρου να κάνει την εμφάνιση της, κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, οι κολυμβητές μετρούν με στεναχώρια αντίστροφα τις ημέρες για το – εκ νέου – κλείσιμο.
Λεφτά για πετρέλαιο και τη λειτουργία του λέβητα εξάλλου δεν υπάρχουν κι έτσι αναπόφευκτα τον Οκτώβριο, ίσως και το Νοέμβριο αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η πόρτα του κολυμβητηρίου θα κλείσει ερμητικά και θα σταματήσει η λειτουργία για τους μήνες του Χειμώνα.
Η «πατέντα» που μικραίνει την πισίνα
Δεκάδες σκέψεις, ιδέες, συζητήσεις και προτάσεις για τη μείωση του κόστους του κολυμβητηρίου έχουν γίνει στο παρελθόν χωρίς όμως ποτέ να προχωρήσει η υλοποίηση κάποιας από αυτές ώστε να βρεθεί οριστική λύση για το ζήτημα. Εδώ και λίγο καιρό ωστόσο στο τραπέζι έπεσε μία ακόμη πρόταση η οποία φαινομενικά τουλάχιστον δείχνει ότι προκρίνεται και μπορεί να υλοποιηθεί.
Αυτή τη φορά τη δημοτική αρχή απασχολεί ένα σενάριο που αφορά την αγορά θερμομονωτικού καλύμματος – τοιχίου το οποίο θα εγκατασταθεί εντός της πισίνας και θα χωρίζει την μήκους 50 μέτρων πισίνα σε δύο «25άρες», από τις οποίες η μία θα θερμαίνεται με αντλία θερμότητας κι έτσι θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν οι κολυμβητές και τους χειμερινούς μήνες.
Το κόστος για την παραπάνω «πατέντα» υπολογίζεται στις 150.000 – 200.000 Ευρώ το οποίο αν και είναι υψηλό, δεν είναι… απαγορευτικό.
Πάντως ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Δημήτρης Μπένης και οι διαχειριστές των οικονομικών του Δήμου Ξάνθης που γνωρίζουν καλύτερα τη στενότητα που παρατηρείται εκεί, είναι επιφυλακτικοί στο να συμπεριλάβουν ένα τέτοιο έργο σύντομα σε προϋπολογισμό, καθώς – κατά τους ίδιους – υπάρχουν άλλες προτεραιότητες που πρέπει να καλυφθούν.
Μ. Φανουράκης: «Δεν μπορούμε να εντάξουμε το έργο άμεσα στον προϋπολογισμό του Δήμου»
Για το ενδεχόμενο αγοράς του παραπάνω εξοπλισμού μίλησε στο «Ε» ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.
Μ.Φ.: «Ναι έχουμε κάνει μία μελέτη για κάλυμμα και ένα τοιχίο το οποίο θα χωρίζει την πισίνα κάθετα κι έτσι αυτή θα «μικρύνει» στα 25 μέτρα από τα 50 που είναι τώρα. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις και για αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης και μετατροπή σε αντλία θερμότητας αντί του λέβητα πετρελαίου που είναι τώρα. Εάν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο θα υπάρχει τεράστια μείωση στα έξοδα θέρμανσης του νερού κι έτσι το κολυμβητήριο θα μπορέσει να μπει σε μία σταθερή και εύρυθμη λειτουργία».
Και ο ίδιος ο κ. Φανουράκης πάντως γνωρίζει ότι για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα και είναι επιφυλακτικός στο αν θα αρχίσει άμεσα η αποπεράτωση ενός τέτοιου έργου.
Μ.Φ.: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για να εντάξουμε αυτό το έργο στον προϋπολογισμό του Δήμου. Προσπαθούμε βέβαια σε αυτή την κατεύθυνση όμως θεωρώ ότι θα ενταχθεί σε πρόγραμμα πιθανόν όχι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αλλά το 2014 (σ.σ. σε αυτή την περίπτωση και αν εγκριθεί, το έργο θα ξεκινήσει το 2015).Αν καταφέρουμε και βρούμε τα χρήματα ώστε να προχωρήσει το έργο πιστεύω θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο να δοθεί μία μόνιμη λύση για το κολυμβητήριο. Ως δημοτική αρχή εξάλλου έχουμε όλη τη διάθεση και θέληση για να γίνει αυτό» καταλήγει.
Εκατοντάδες κολυμβητές βούτηξαν το καλοκαίρι στην «πισίνα»
Το δημοτικό κολυμβητήριο άνοιξε φέτος τις θύρες του για το κοινό στα μέσα Ιουνίου και από τότε εκατοντάδες Ξανθιώτες και πολλοί φοιτητές το επισκέφθηκαν και γράφτηκαν στα προγράμματα του Δήμου για την οργανωμένη κολύμβηση. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο διευθυντής του οργανισμού άθλησης του Δήμου Ξάνθης κ. Θανάσης Πανδρακλάκης: «Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση καθώς στην οργανωμένη κολύμβηση ξεπεράσαμε τις 160 εγγραφές ενώ ακόμη και τώρα έρχεται κόσμος και ρωτάει για τα προγράμματα του Δήμου. Αν συνυπολογίσουμε τα τμήματα εκμάθησης των κολυμβητικών συλλόγων, τα παιδιά και οι ενήλικες που κολύμπησαν στην πισίνα αυτό το καλοκαίρι ήταν περισσότεροι από 600. Από την πλευρά μας ως οργανισμός άθλησης του Δήμου Ξάνθης προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες του κοινού και των συλλόγων και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό γιατί όλο το προσωπικό (υπάλληλοι, γραμματεία, καθαριστές κ.α) αγαπάμε το χώρο και θέλουμε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους. Βέβαια η συνέχεια είναι γνωστή και δύσκολη. Πετρέλαιο δεν υπάρχει και δεν μπορούμε να προμηθευτούμε αυτή τη στιγμή. Ο καιρός πάντως μας βοηθάει και όσο υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες η πισίνα θα λειτουργεί».
Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να πετύχουν «διάνα» οι αρμόδιοι της δημοτικής αρχής και το σύστημα με το κάλυμμα – τοιχίο να εγκριθεί στον προϋπολογισμό του 2014 ώστε να αποπερατωθεί την επόμενη χρονιά καθώς ο ευρύτερος χώρος της «πισίνας» είναι μία «κυψέλη» αθλητισμού για πολλούς πολίτες όλων των ηλικιών. Να σημειώσουμε ότι αν δεν γίνει τώρα αυτό και το έργο μπει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, τότε οι εργασίες θα οριστούν για το 2015…