Αδυνατούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Ξάνθης
Καλούν τις κλινικές να μην προγραμματίζουν χειρουργεία ή να προωθούν τα περιστατικά τους σε άλλα νοσοκομεία. «Ψάχνουμε λύση εναγωνίως», λέει ο διοικητής
Μόνο επείγοντα περιστατικά θα αναλαμβάνει από τις 12 Οκτωβρίου το αναισθησιολογικό τμήμα Ξάνθης, που αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των περιστατικών, με την κατάσταση να φτάνει σε οριακό σημείο με τη λήξη της θητείας της επικουρικής αναισθησιολόγου κ. Αθανασίου σε αυτή την ημερομηνία.
Οι τρεις εναπομείναντες αναισθησιολόγοι της Ξάνθης(1 συντ. διευθυντής και 2 διευθυντές) με επιστολή τους προς την 4η ΔΥΠΕ ενημερώνουν για την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση και εξηγούν ότι το τμήμα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Νοσοκομείου Ξάνθης με μόλις τρεις ιατρούς και έναν ειδικευόμενο, θεωρώντας άκρως απαραίτητη την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ακόμη ιατρού«για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις». «Επειδή δεν διαφαίνεται, στο άμεσο μέλλον, να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται με νέα πρόσληψη επικουρικού ή μονίμου ειδικού, αν και υπάρχουν θέσεις για προκήρυξη, σας γνωστοποιούμε ότι, από 12-10-13 και μετά, το τμήμα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στον υπερβολικό όγκο δουλειάς, ο οποίος συνεχώς αυξάνεται».
Οι ίδιοι καταθέτουν ακόμη ότι: «ο κάθε αναισθησιολόγος υποχρεώνεται να κάνει 10-11 εφημερίες τον μήνα (αμειβόμενος μόνο για τις 4), οπότε με τα ρεπό που δικαιούται, συν τις υπολειπόμενες άδειες, καθημερινά, θα υπάρχει, από 12-10-13 και μετά, μόνο ο εφημερεύων στα χειρουργεία» και για το λόγο αυτό το τμήμα θα εξυπηρετεί μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά.
Οι υπογράφοντες αναισθησιολόγοι επισημαίνουν επίσης: «είναι γνωστό σε όλους ότι το Αναισθησιολογικό τμήμα αποτελεί την «καρδιά» του νοσοκομείου, διότι εξυπηρετεί, όλα τα άλλα τμήματα και κλινικές και ο φόρτος που του αντιστοιχεί είναι υπερβολικός για να διεκπεραιωθεί από 3 μόνο άτομα (τα 2 , μάλιστα , των οποίων, άνω των 60 ετών). Όσον αφορά δε στον ισχυρισμό, ότι πρέπει να μπουν πολλά χειρουργεία, για να παρουσιάσει έργο το Νοσοκομείο και να μη κλείσει, δεν είναι δυνατόν την ευθύνη και γι αυτό να την επωμισθούν μόνο τρεις άνθρωποι. Ο καθένας από την θέση του ας αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί».
Προειδοποιούν διοίκηση και κλινικές
Με δεδομένο ότι σε δεκαοκτώ μέρες σταματούν όλα τα τακτικά ιατρεία, οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Ξάνθης καλούν τις κλινικές από τις 12 Οκτωβρίου κι έπειτα να μην προγραμματίζουν χειρουργεία, αλλά και να φροντίσουν περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν, κάπως σύντομα (καρκίνοι κλπ), να τα προωθούν εγκαίρως σε άλλα νοσοκομεία. Ειδάλλως, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν πρόβλημα στους ασθενείς τους, αναφέρουν οι υπογράφοντες, προειδοποιώντας εγκαίρως για… μεταγενέστερες καθυστερήσεις, τόσο το διοικητή όσο και τις κλινικές.
Επιχειρούν λύση με επικουρικό ιατρό ή μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο
Σε συντονισμό με την 4η ΔΥΠΕ για το πρόβλημα που έχει προκύψει βρίσκεται η διοίκηση του νοσοκομείου, με τον διοικητή Θανάση Μπαμπαλίδη να παραδέχεται τις σοβαρές διαστάσεις του ζητήματος, καθώς και ότι θα προκύψουν αναμφίβολα προβλήματα για τους ασθενείς από την αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Ο ίδιος ανέφερε στο «Ε» ότι «αναζητούν λύση εναγωνίως». Μάλιστα, επιχειρείται να καλυφθεί το κενό με επικουρικό γιατρό ή με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να είναι καθόλου σαφές αν η διεκπεραίωση μπορεί να γίνει πριν τη 12η Οκτωβρίου.
Ο κ. Μπαμπαλίδης πάντως, σημειώνει ότι: «σε συγκεκριμένες ειδικότητες συναντώνται συχνά προβλήματα γιατί οι γιατροί αποφεύγουν τα επαρχιακά νοσοκομεία κι έτσι οι προκηρύξεις καθίστανται άγονες. Τέτοιες ειδικότητες είναι των καρδιολόγων, παθολόγων και αναισθησιολόγων».
Ελένη Διαφωνίδου