Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παίρνουν τα όπλα τους οι κυνηγοί

Παίρνουν τα όπλα τους οι κυνηγοί

0
kynhgi 1

Ξεκίνησε η πρώτη κυνηγετική περίοδος για το 2013-2014

 

Α. Καραγιάννης: «Οι κυνηγοί πρέπει να έρθουν στο σύλλογο τους»

 
Τα μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης, “Άρτεμις”, ξεχύθηκαν χθες στους κάμπους, καθώς ξεκίνησε η πρώτη κυνηγετική περίοδος της φετινής σεζόν. Οι λάτρεις του κυνηγιού, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να στήσουν καρτέρι σε τρυγόνια και να κυνηγήσουν με συνοδεία σκύλου ορτύκια, τα οποία, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Αθανάσιος Καραγιάννης, εκλείπουν. Ο ίδιος μάλιστα, αναφέρει ότι το παραπάνω γεγονός οφείλεται στη χρήση ηχομιμητικών συσκευών από κάποιους κυνηγούς (πράξη που διώκεται ποινικά) , οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πουλιών.
 

Έχει περιοριστεί αρκετά η λαθροθηρία

Το κυνήγι που διεξάγεται συνετά και υπό προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία είναι νόμιμο και αποδεκτό από την πλειοψηφία των πολιτών. Η λαθροθηρία, όμως, αποτελεί πληγή στους κόλπους των κυνηγετικών συλλόγων και σοβαρή απειλή για την πανίδα της κάθε περιοχής, καθώς η ανεξέλεγκτη θανάτωση ζώων μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Λαθροθήρας δεν είναι μόνο ο κυνηγός που δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί την αντίστοιχη άδεια, αλλά και αυτός που δεν συμμορφώνεται με τους εκάστοτε κανόνες (χρήση συγκεκριμένων μέσων, θήρευση συγκεκριμένου αριθμού ζώων κ.α.). Όπως αναφέρει στο «Ε» ο κ. Καραγιάννης, η Θηροφυλακή και το Δασαρχείο προκειμένου να περιορίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές πραγματοποιούν κοινές περιπολίες, οι οποίες όμως είναι περιορισμένες, καθώς διαθέτουν μόνο δύο οχήματα. Η περιοχή που πλήττεται κυρίως στην Ξάνθη, σύμφωνα με πληροφορίες του ιδίου, είναι το Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν) στο Δασοχώρι. Στην διάρκεια της συζήτησης μας, ο πρόεδρος του συλλόγου τονίζει ότι έχουν στρέψει τη δράση τους κυρίως στην διαμόρφωση της Παιδείας των μελών τους. Συγκεκριμένα αναφέρει: «σαν σύλλογος παρέχουμε μαθήματα προκειμένου να συνετίσουμε τους κυνηγούς μας. Το κυνήγι είναι ένας τρόπος ζωής. Οι σωστοί κυνηγοί “άγουν τον κύνα”, δηλαδή πραγματοποιούν ένα περίπατο με τον σκύλο τους και πιάνουν το θήραμα τους, αν συναντήσουν κάτι. Λαθροθηρία παρατηρείται κυρίως σε άτομα που έχουν εκδώσει άδεια πριν από 10-15 χρόνια και έκτοτε δεν την έχουν ανανεώσει».
 

Η σημασία του Συλλόγου

Σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες έχουν στραφεί στο κυνήγι για την εξασφάλιση τροφής. Αν και η άδεια κοστίζει μόλις 100-120 ευρώ, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, πέρυσι εξέδωσαν περίπου 500 άδειες λιγότερες από πρόπερσι. «Πέρα από την οικονομική κρίση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τον Σύλλογο Φίλων Κυνηγών, οι οποίοι ωθούν τους κυνηγούς να προμηθευτούν την κάρτα τους από το Δασαρχείο, καθώς οι ίδιοι δεν εκδίδουν, και τα χρήματα να μπαίνουν στο Φιλοθηραματικό- Πράσινο Ταμείο» και συμπληρώνει «ο κυνηγός πρέπει να έρθει στο σύλλογο του. Σήμερα, ο σύλλογος απασχολεί 5 εργαζόμενους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στα μέλη την βοήθεια που χρειάζονται». Κλείνοντας, ρωτήσαμε τον κ. Καραγιάννη για τον “Πυρήνα Προσαρμογής Θηραμάτων”, ο οποίος, όπως μας ενημέρωσε, εκτίνεται σε μια έκταση 65 στρεμμάτων κοντά στον Πολύσιτο και φιλοξενεί διάφορα είδη ζώων, όπως λαγούς, αγριογούρουνα, ορτύκια, φασιανούς. «Συντηρούμε τον χώρο, αλλά δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τα ζώα. Την άνοιξη δεχόμαστε επισκέψεις από σχολεία και νηπιαγωγεία δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τα ζώα που επιτρέπεται να θηρευτούν» αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος μάλιστα, προσκάλεσε τους πολίτες της Ξάνθης να παρευρεθούν στη λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο για τον εορτασμό του Αγίου Ευστρατίου στις 19 Σεπτεμβρίου και με την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ζώα.
Γ.Τ.
 

Μια ματιά στην ιστορία του κυνηγιού 

Το κυνήγι μαζί με την συλλογή καρπών αποτελούν τις αρχαιότερες ασχολίες του ανθρώπου. Μέσω αυτών, ο πρωτόγονος άνθρωπος εξασφάλιζε την τροφή του. Αρχικά αντικείμενο κυνηγιού αποτελούσαν πολύ μικρά ζώα τα οποία ήταν δυνατό να τα πιάσει με τα χέρια. Η εμφάνιση των πρώτων όπλων (πέτρες και δίκτυα) έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα να αιχμαλωτίζει τα θηράματα του από κάποια απόσταση. Το κυνήγι αποτελούσε από τότε μια ομαδική ασχολία, με ποιο γνωστές τις ομάδες των κυνηγών των μαμούθ.
Η ανακάλυψη της φωτιάς και η παρατήρηση ότι τα όπλα που τρυπούσαν το θήραμα ήταν πιο αποτελεσματικά, τον ώθησαν να δημιουργήσει νέα ήδη όπλων, τα οποία αποτελούνταν από ένα μακρύ ξύλο στην άκρη του οποίου έδενε μια μυτερή πέτρα ή ένα μυτερό κόκαλο. Όπλα τα οποία αν και ήταν πιο αποτελεσματικά δεν τον ικανοποιούσαν, καθώς έπρεπε να πλησιάζει το ζώο από κοντά, πράγμα που ήταν πολύ επικίνδυνο. Έτσι, ανακαλύφθηκε αρχικά η σφεντόνα και στη συνέχεια το τόξο. Ο τελικός χαρακτήρας, όμως, της εν λόγο ασχολίας διαμορφώθηκε όταν εφευρέθηκε η μπαρούτη. Τέλος, με την εγκατάσταση του ανθρώπου σε οικισμούς, η αγροτική καλλιέργεια και η κτηνοτροφία περιόρισαν τη σημασία του κυνηγιού ως κύρια πηγή διατροφής, ενώ τα όπλα χρησιμοποιούνταν καθαρά για πολεμικούς σκοπούς.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…