Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκίνησαν τα νοικοκυριά να προμηθεύονται καυσόξυλα

Ξεκίνησαν τα νοικοκυριά να προμηθεύονται καυσόξυλα

0
kafsoxila-web

 Αγώνα δίνουν οι έμποροι για να πείσουν τους πελάτες να αγοράσουν με το κυβικό και όχι με τον τόνο

 

Μεσάζοντες διακινούν παράνομα ξυλεία από τη Βουλγαρία. Αδιαφορία από την πλευρά του κράτους

 
Ξεκίνησαν σιγά σιγά τα νοικοκυριά να προμηθεύονται τα καυσόξυλα που θα χρειαστούν για να εξασφαλίσουνε την ζεστασιά του σπιτιού τους φέτος το χειμώνα. Οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές σημειώνουν μια ελαφριά πτώση σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που δικαιολογεί η πρόεδρος του σωματείου ξυλεμπόρων, Χρυσούλα Γρηγορίου. Συγκεκριμένα, η κ. Γρηγορίου αναφέρει ότι το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως είναι: η οικονομική κρίση, η υπόσχεση του υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα για μείωση του φόρου πετρελαίου καθώς και ο περσινός ζεστός χειμώνας, ο οποίος άφησε αρκετές περσινές προμήθειες άκαυτες αλλά και την εντύπωση ότι θα ακολουθήσει ένας αντίστοιχος και φέτος.
 
Να αγοράζει κανείς με το κυβικό ή να μην αγοράζει;
Μάχη έχει ξεσπάσει στην αγοροπωλησία καυσόξυλων μετά τη περσινή διάταξη κατά την οποία ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό υποχρέωσαν τους εμπόρους «να πωλούν τα καυσόξυλα κατ’ όγκο και να χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο. Ως χωρικό κυβικό μέτρο νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου συμπεριλαμβανομένων των κενών λόγω της στοίβαξης, ενώ τα προς πώληση καυσόξυλα πρέπει να στοιβάζονται με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνεται η μέτρηση των διαστάσεων της στοίβας που πρόκειται να πωληθεί». Ένα μέτρο που αν και πάρθηκε προκειμένου να επιλύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα.
Όπως αναφέρει στο «Ε» η κ. Γρηγορίου, αν και οι νέοι έχουν προσαρμοστεί σε αυτό τον τρόπο αγοροπωλησίας, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που επιμένουν να αγοράζουν καυσόξυλα με το κιλό και όχι με το κυβικό. «Οι καταναλωτές επιμένουν παρά τον κανονισμό να αγοράζουν με το κιλό. Εγώ και πολλοί συνάδελφοι, που έχουμε συμμορφωθεί με τον νόμο, προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα τους. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε κάποιους πελάτες, οι οποίοι καταφεύγουν σε κάποιους συναδέλφους μας που παρανομούν» δήλωσε η πρόεδρος του σωματείου ξυλεμπόρων και συμπλήρωσε «από την μεριά μου έχω ενημερώσει όλους τους συναδέλφους για τη διάταξη και τους έχω ζητήσει να συμμορφωθούν σε αυτά που ορίζει». Η κ. Γρηγορίου μάλιστα, αποκάλυψε πως οι συνάδελφοι της που παρανομούν όχι μόνο δεν το κάνουν κρυφά αλλά προχωρούν και σε ανάρτηση πανό και διανομή επαγγελματικών καρτών στα οποία αναγράφεται η τιμή πώλησης ανά κιλό.
 
Δίνει και παίρνει το παραεμπόριο από την Βουλγαρία
Πέρα από τους εγχώριους συναδέλφους τους που παρανομούν, οι ξυλέμποροι έρχονται αντιμέτωποι και με μία ακόμα ζοφερή πραγματικότητα. Ημεδαποί μεσάζοντες που κατέχουν την βουλγάρικη γλώσσα και οι οποίοι είναι δηλωμένοι ως φτωχοί αγρότες ή και ως άνεργοι έχουν στήσει ένα παραεμπόριο ξυλείας. Οι εν λόγω αγοροπωλησίες πραγματοποιούνται χωρίς την έκδοση τιμολογίου, πράγμα που φανερώνει πως από αυτό τον τρόπο πλήττεται τόσο η οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής ένωσης, όσο και της ίδιας της Βουλγαρίας. Οι διακινήσεις μάλιστα, που πραγματοποιούνται χωρίς τιμολόγιο αγγίζουν το 80%, ενώ αυτές στις οποίες εκδίδεται, τις περισσότερες φορές το πρόσωπο δεν είναι υπαρκτό και το τιμολόγιο καταστρέφεται μετά το πέρασμα των διοδίων. Όπως υπογραμμίζει η κ. Γρηγορίου, τα ξύλα μπορεί να είναι πιο φθηνά καθώς στην τιμή τους δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ και ασφαλιστικές χρεώσεις, ωστόσο ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους για τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε να τα ζυγίσουν μιας και οι ίδιοι παρανομούν.
 
Το κράτος αδιαφορεί
Παρά τις επιστολές που έστειλε η πρόεδρος του σωματείου ξυλεμπόρων στο υπουργείο (η 1η στις 17 Αυγούστου 2012 και η 2η στις Αρχές Αυγούστου του 2013) για να το ενημερώσει για τα φαινόμενα του παραεμπορίου, δεν είδε καμιά ενέργεια από την πλευρά του κράτους. «Οι λαθρέμποροι έχοντας ενημερωθεί από τους μεσάζοντες γνωρίζουν πολύ καλά την αδυναμία του ελληνικού κράτους για ελέγχους. Λόγω έλλειψης προσωπικού, οι έλεγχοι σπάνια πραγματοποιούνται μετά τις 3 το μεσημέρι ή τα σαββατοκύριακα. Αυτό το εκμεταλλεύονται. Επιπλέον, οι νόμοι που ισχύουν για αυτούς είναι πιο ευνοϊκοί και πιο ελαστικοί. Για παράδειγμα, αν πιάσουν ένα ντόπιο επιχειρηματία χωρίς τιμολόγιο του καταστρέφουν επιτόπου το εμπόρευμα και τον επιπλήττουν με το πρόστιμο των χιλίων ευρώ. Στον αντίποδα, αν πιάσουν έναν μεταφορέα από Βουλγαρία, ο οδηγός μπορεί να επικαλεστεί ότι ξέχασε να τα πάρει και να του δώσουν το δικαίωμα να φέρει τα απαραίτητα έγγραφα εντός 3 ημερών, χωρίς κάποιες κυρώσεις» δήλωσε στο «Ε» η κ. Γρηγορίου και συμπληρώνει «έχουν γίνει ενέργειες για καταγγελία παράνομου εμπορίου. Ζητούν όμως αυτές να γίνονται επώνυμα. Πολλοί όμως φοβούνται λόγω των διαρροών που υπάρχουν».
Γ.Τ.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…