Οι συνέπειες από την κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας
Τεράστια απώλεια εσόδων για τα Δημοτικά ταμεία δημιουργεί η μη καταβολή αντίτιμου για στάθμευση και η μη επιβολή προστίμου
Την παροιμία «όταν λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια» επιβεβαιώνει η εικόνα που διαδραματίζεται στους δρόμους τόσο της πόλης μας, όσο και της υπόλοιπης χώρας. Η εξαγγελία ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί από τις 23 Σεπτεμβρίου τίθενται σε διαθεσιμότητα είχε ως αποτέλεσμα οι εν λόγω υπάλληλοι απογοητευμένοι να μην ασκούν πλέον τα καθήκοντα τους. Έτσι, οι οδηγοί επωφελούμενοι από την κατάσταση παρκάρουν σε όποια θέση εντοπίσουν χωρίς τον φόβο να τους “γράψουν”, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.
Αυτοκίνητα παντού
Οι Ξανθιώτες οδηγοί, αλλά και οι οδηγοί σε όλους τους δήμους της Ελλάδας γνωρίζοντας το «κενό» που υπάρχει στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας και απαλλαγμένοι από τον –περιορισμένο ούτως ή άλλως έως τώρα- φόβο και το άγχος της επιβολής προστίμου για παράνομη στάθμευση παρκάρουν είτε όπου τους “βολεύει” είτε χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο αντίτιμο στάθμευσης. Έτσι, κάθε μέρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα κατά τα οποία ασυνείδητοι οδηγοί έχουν παρκάρει πάνω σε διαβάσεις ή ράμπες δυσκολεύοντας την διέλευση πεζών και κυρίως των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των γονιών με παιδικά καροτσάκια. Οι εν λόγω ομάδες είναι υποχρεωμένες, μάλιστα, να κινούνται στο δρόμο, μέχρι να βρουν μια δίοδο για το πεζοδρόμιο, ενέργεια που είναι φανερό πως ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.
Δεν είναι, όμως, λίγοι και αυτοί που κινούνται και σε απαγορευμένες οδούς θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πεζών. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο χθεσινό μας φύλλο, η ανομία στην παλιά πόλη έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προχθές το μεσημέρι φορτηγό διανομής προϊόντων κινήθηκε στην οδό Ορφέως αγνοώντας την απαγορευτική πινακίδα διέλευσης αυτοκινήτων εκτός των κατοίκων που βρίσκεται στην αρχή της. Ο οδηγός του φορτηγού μάλιστα σχεδόν κόλλησε στην βιτρίνα καταστήματος λίγο πιο πάνω από το Δημαρχείο καθώς από την απέναντι πλευρά ήταν παρκαρισμένα μηχανάκια.
Σύγχυση των οδηγών στο πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς
Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στο χώρο στάθμευσης της λαϊκής αγοράς, στην οποία σε αντίθεση με το Δημοτικό πάρκινγκ, η επιβολή αντίτιμου στάθμευσης είναι υποχρεωτική. Πολλοί οδηγοί που γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους για όση ώρα θέλουν χωρίς να ανησυχούν για κάποια κλήση. Βέβαια, δεν λείπουν και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να προμηθευτούν το “χαρτάκι” καθώς δεν θέλουν να “ρισκάρουν”ή απλά γιατί θέλουν να υπακούσουν στους κανόνες που ισχύουν. Όσο καλή διάθεση και να έχουν όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα παρκόμετρα. Από τα μηχανήματα που βρίσκονται στο χώρο λειτουργεί μόνο ένα, το οποίο όπως φαίνεται είναι “φαγανό” καθώς έχει “φάει” αρκετά κέρματα πολιτών, οι οποίοι αν και παραπονιούνται δεν πρόκειται να βρουν το δίκιο τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν είναι διόλου παράξενο το γεγονός ότι εχθές το πρωί γύρω στις 10:30 στο χώρο βρισκόταν 174 αυτοκίνητα, εκ των οποίον τα 89 είχαν καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο, ενώ τα 85 όχι.
Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το αν η καταβολή αντίτιμου είναι υποχρεωτική το «Ε» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής αστυνομίας, Αλέκο Κυριακίδη, ο οποίος απέδωσε την κατάσταση στο γεγονός ότι ο αρμόδιος υπάλληλος βρίσκεται σε άδεια σε συνδυασμό με την αναταραχή που επικρατεί στο τμήμα εξαιτίας της κινητικότητας. Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες, δήλωσε ότι οι οδηγοί που επιθυμούν να σταθμεύσουν στο χώρο είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το απαιτούμενο αντίτιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εάν δεν το κάνουν θα υποστούν κάποιες κυρώσεις!
Είναι φρόνιμο να καταργηθεί η δημοτική αστυνομία ή δεν είναι; Ιδού η απορία!
Λαμβάνοντας υπόψη το ποσό που εισρέει στα δημοτικά ταμεία από την ελεγχόμενη στάθμευση, το οποίο ανέρχεται για το 2012 στα 120.839 ευρώ, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί από την στιγμή που ανακοινώθηκε η κατάργηση του θεσμού γεννιέται το ερώτημα κατά πόσο η απόφαση αυτή είναι συνετή και θα αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μετά το μνημόνιο υπολογίζεται ότι ο μέσος μισθός των δημοτικών αστυνομικών είναι 700 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι στην πόλη υπάρχουν 10 υπάλληλοι το κόστος για το δήμο είναι 84.000 ευρώ. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι ο θεσμός είναι σε θέση να αυτοσυντηρείται και να επιβάλλει ταυτόχρονα την τάξη στην πόλη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν αναλογιστεί κανείς τον περιορισμένο έλεγχο από την πλευρά της δημοτικής αστυνομίας το προηγούμενο διάστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού, άλλων αρμοδιοτήτων κλπ, μπορεί να φέρει στο νου του την εικόνα απόλυτης αναρχίας που θα επικρατήσει στους δρόμους αν ο έλεγχος εκλείψει εντελώς!
Γ.Τ.