Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με το «πιστόλι στον κρόταφο» κάνουν δηλώσεις οι λογιστές

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» κάνουν δηλώσεις οι λογιστές

0
forologikes
Ανακοίνωσαν ότι απέχουν από την υποβολή δηλώσεων έως τις 22 Ιουλίου. Ζητούν παράταση
 
Φ. Παραστατίδης: «δε θέλουμε χάρη, αλλά να τηρηθεί το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί σωστά και αποτελεσματικά»
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Υπό το κράτος πανικού βρίσκονται το τελευταίο διάστημα φορολογούμενοι και λογιστές, λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, των καθυστερήσεων που σημειώνονται, των λαθών στις βεβαιώσεις κύριων και επικουρικών ταμείων, αλλά και μιας σειράς από άλλες αργοπορίες, όπως η ένταξη των τόκων στους σχετικούς κωδικούς του Ε1. Ήδη από τις 22 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τους πρώτους φορολογούμενους με βάση τους αριθμούς του ΑΦΜ, ενώ η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου. Καθημερινά, σχηματίζονται ουρές στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία με τους φορολογούμενους να πηγαίνουν και να φέρνουν έγγραφα και υποβάλουν ερωτήσεις και να αγωνιούν αν θα προλάβουν έγκαιρα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.
 
Δυο μήνες μόνο…
Ο λόγος που φέτος προκλήθηκε η όλη αναστάτωση είναι οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον νόμο 4110/2013, έξι εκατομμύρια δηλώσεις πρέπει να δοθούν μέσα σε πέντε μήνες., από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου. Φέτος, το σύστημα άνοιξε στις αρχές Ιουνίου, ενώ οι τελικές οδηγίες δόθηκα στους λογιστές στις 26 Ιουνίου! Παράλληλα, μέχρι και σήμερα προκύπτουν λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών, ενώ μόλις χθες ξεκίνησαν να εντάσσονται οι τόκοι στους σχετικούς κωδικούς.
 
Σε αποχή καλεί η ένωση λογιστών Ξάνθης
parastatidis filiposΗ ένωση λογιστών- φοροτεχνικών Ξάνθης πήρε την Τρίτη απόφαση να συμμετάσχει στην απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Λογιστών Ελλάδος, απέχοντας από τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το διάστημα από 16/7 – 22/7 με αίτημα τον ορθό επανακαθορισμό των ασφυκτικών ημερομηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ένωσης Φίλιππος Παραστατίδης: «φέτος το Υπουργείο αυθαίρετα και καταστρατηγώντας τον ισχύοντα νόμο όρισε ως περίοδο υποβολής των δηλώσεων το διάστημα 1/7-30/8 (2μηνη διάρκεια) με ενδιάμεσες ημερομηνίες λήξης ανάλογα με το ΑΦΜ του φορολογούμενου». Ακόμη, μαζί με τις καθυστερήσεις και τα λάθη, συμπληρώνει τις πρόσθετες απαιτήσεις σε αναλυτικά και πρόσθετα στοιχεία.
Ο ίδιος προσθέτει ότι επιβαρυντικός παράγοντας ήταν οι συνεχείς ενημερώσεις του συστήματος taxis τις μισές ημέρες του Ιουνίου, αλλά πλέον δε είναι πρόβλημα επειδή λειτουργεί κανονικά. «Η πίεση είναι ασφυκτική. Όταν λειτουργείς με τέτοιο άγχος είναι βέβαιο ότι θα γίνουν λάθη και αυτό θα επιβαρύνει και τις υπηρεσίες του υπουργείου. Στόχος της ενέργειας μας είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος από το Υπουργείο Οικονομικών και η δυνατότητα της ορθής, έγκαιρης και αποτελεσματικής ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της καλύτερης εξυπηρέτησης των φορολογούμενων. Είμαστε υπέρ του ότι ζητούνται επιπλέον στοιχεία, αλλά να δοθεί και ο απαιτούμενος χρόνος», εξηγεί ο Φίλιππος Παραστατίδης.
 
Ο Γ.Γ. δημοσίων εξόδων αρνήθηκε χθες παράταση
Οι λογιστές λένε, ας μην πάμε Νοέμβριο για να τις υποβάλλουμε, όπως θα ήταν σωστό. Ας δοθεί τουλάχιστον προθεσμία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πάντως, ότι με την καθυστέρηση στην καταληκτική ημερομηνία μειώνονται και οι δόσεις για την καταβολή του φόρου.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε χθες ότι δε θα δοθεί παράταση. «Η λογική της κυβέρνησης είναι του σταγονόμετρου και της τελευταίας στιγμής. Όμως κάθε λάθος θα έχει επίπτωση και στους φορολογούμενους και στους λογιστές», σχολιάζει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης. Ο ίδιος μαζί με την αντιπρόεδρο και μέλος της Ομοσπονδίας Ρένα Μπατζακίδου θα μεταβούν αύριο στη Αθήνα με σκοπό να συμμετέχουν στην ειρηνική παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών. Σχετικά με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση από τους λογιστές στην Ξάνθη, ο Φίλιππος Παραστατίδης εξηγεί ότι η αποχή από την υποβολή δηλώσεων είναι συμβολική και επαφίεται στην προσωπική επιλογή του καθενός. Οπωσδήποτε βέβαια, θα φανεί και στον αριθμό των δηλώσεων που θα υποβληθούν σε αυτό το διάστημα.
Σημειώνουμε ότι η ένωση λογιστών Ξάνθης αριθμεί 80 μέλη και υπάρχει και ένα ποσοστό 15% περίπου που δεν ανήκει στο σύλλογο. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι το 90% των δηλώσεων περνούν από τα λογιστικά γραφεία.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …