Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ιστορίες χρεοκοπίας» στις επιχειρήσεις του νομού

«Ιστορίες χρεοκοπίας» στις επιχειρήσεις του νομού

0
epixeirisis
«Πνιγμένοι» στα χρέη… Τους «κυνηγούν» οι τράπεζες για κατασχέσεις με βάση λίστες του ΥΠΟΙΚ
 
Ακολουθούν συλλήψεις δικαστήρια , ποινές και …φυλακή. Η κατάσταση είναι δραματική και επιδεινώνεται. Τι δείχνει έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΒΕΕ
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Το δικό τους δράμα ζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες καθώς η πτώση των τζίρων τους σε συνδυασμό με τον καταιγισμό φόρων που τους έχει πλήξει, τους έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να τους γίνεται κατάσχεση από τις τράπεζες των ποσών που χρωστούν – σύμφωνα με νόμο του 2010 – και σε περίπτωση που δεν έχουν να πληρώσουν να τους περνούν χειροπέδες, να σύρονται στα δικαστήρια και μερικοί απ’ αυτούς να καταλήγουν στη φυλακή! Αντί για το success story (ιστορία επιτυχίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) αυτοί ζουν καθημερινά το δικό τους… default story (ιστορία χρεοκοπίας)!
 
Οι λίστες, οι τράπεζες και οι κατασχέσεις
Σε «κυνηγούς κεφαλών» έχουν μετατραπεί οι τράπεζες οι οποίες με λίστα που τους στέλνει η Εφορία η οποία και έρχεται απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών, υποχρεούνται να κατασχέσουν από τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους ποσά από 5.000 ευρώ και πάνω που οφείλουν στην εφορία. Στο νομό μας είναι μακριά η λίστα των οφειλετών – γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και του «εμφράγματος» που έχει υποστεί το επιχειρείν και σύμφωνα με πληροφορίες μας κάθε λίστα περιέχει 30 – 40 ονόματα ενώ διαδέχονται η μια μετά την άλλη σε μια προσπάθεια του υπουργείου να καλύψει την «τρύπα» των εσόδων του. Μόνο που τις περισσότερες φορές ισχύει το … «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και τότε ακολουθούν οι συλλήψεις και ο διασυρμός!
 
Χειροπέδες, δικαστήρια, ποινές, φυλακή…
silipsi epixeirimatiaΗ κατάσταση ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια έχει εκτροχιαστεί…Καθημερινά σχεδόν γνωστοποιούνται συλλήψεις για χρέη. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγόρο της Ξάνθης το τελευταίο διάστημα … «τέσσερις , τέσσερις» τους συλλαμβάνουν» και απ’ εκεί αρχίζει ένας «Γολγοθάς» με δικαστήρια, ποινές και σε κάποιες φορές και φυλακή! Την δραματική κατάσταση περιγράφει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Μαύρες μέρες» περνούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Τους «πνίγουν τα χρέη και τους κυνηγούν για χρέη. Η κρίση έχει φέρει «ασφυξία» στην αγορά, οι απανωτοί φόροι έχουν αφαιμάξει τις επιχειρήσεις και αυτό έχει σαν αποτελέσματα επιχειρηματίες νοικοκύρηδες να φτάνουν να χρωστούν 5 – 6 – 7.000 ευρώ. Να μην έχουν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να τους κάνουν κατάσχεση, να τρέχουν στα δικαστήρια και να αντιμετωπίζουν έως και φυλακή. Δεν υπάρχει τζίρος, δεν υπάρχει ρευστότητα …Φως από πουθενά. Η κατάσταση όσο και πάει και επιδεινώνεται και από το Σεπτέμβριο θ’ αρχίσουν και πάλι βροχή τα «λουκέτα», εκτιμά ο κ. Τσιακίρογλου
 
170.000 επιχειρήσεις έτοιμες για λουκέτο – Κίνδυνος απώλειας 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης
Η εκτίμησή του επιβεβαιώνεται από την έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΒΕΕ αλλά και από τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΟΑΕΕ και δείχνουν ότι το 58% των επιχειρήσεων δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές και μόνο το 42% ανταποκρίνεται
Αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ – ΓΣΒΕΕ που είναι η πρώτη έρευνα για το 2013. Σύμφωνα με αυτή: Η αποτίμηση του β’ εξαμήνου 2012 παραμένει αρνητική, καθώς για το 82% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Όλα τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων διατηρούν αρνητικές επιδόσεις, με οριακή επιβράδυνση. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (44,7%) προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, λειτουργώντας ακόμη και με ζημιές.
.Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο (64.000 στον κλάδο του εμπορίου). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων για αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι 55.000 (από αυτές οι 20.000 ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου).
Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Σύμφωνα με το μοντέλο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χάθηκαν 61.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιούλιος-Νοέμβριος 2012) προκύπτει ότι η απώλεια αυτή ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις .
 
Κάθε μια πρόσληψη 4 απολύσεις – Τρώνε τα έτοιμα
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000. Οι επιπτώσεις της κρίσης στα μεγέθη και χαρακτηριστικά της απασχόλησης συνεχίζονται, ακολουθώντας την ίδια τάση. Σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν περίπου 4 απολύσεις (στην προηγούμενη έρευνα ήταν 1:7, Ιούλιος 2012) . Το 80,9% των επιχειρήσεων του δείγματος έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα από προσωπικές καταθέσεις προκειμένου να καλύψουν ανάγκες της επιχείρησης. Ο αντίστοιχος δείκτης τον Ιανουάριο του 2011 ήταν 73,5% (αύξηση 11%). Το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία. Η επιδείνωση των όρων χρηματοδότησης αλλά και η συσσωρευμένη ύφεση αναγκάζει τους επιχειρηματίες να προσφύγουν στο δικό τους τελευταίο καταφύγιο, που είναι ο οικογενειακός προϋπολογισμός και η οικογενειακή περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει περιέλθει σε «παγίδα ρευστότητας».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …