Σχόλια 13/7/13

0
Ελληνική και Δημόσια; Τέλος!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
 
Η δήλωση Σαλτούρου
 Προφανώς και υπήρξε αφορμή ή και αφορμές για να εκδηλωθεί αυτή η αντίδραση του βουλευτή Δημ. Σαλτούρου μέσω της δήλωσής του (χθεσινό φύλλο σελίδα 9).
Όπως δε καταγράψαμε, η δήλωση έχει τα σαφή μηνύματά της όπως και τις πολλές αναγνώσεις. Αφήνει σαφέστατα υπονοούμενα για φιέστες και ομιλεί για επικίνδυνη πολιτική που ασκούν κάποιοι την περίοδο αυτή .
Μάλιστα ο βουλευτής είναι έντονα ενοχλημένος και το δείχνει, αναφέρεται σε προκλητική στάση αιρετών που δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης που διέρχεται η χώρα.
Και βέβαια εννοεί, χωρίς να το αναφέρει άμεσα, τους Γιαννακίδη-Καραλίδη. Κι αυτό γιατί τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία δημοσιοποίησης διαφόρων έργων στους νομούς της Περιφέρειας (της Ξάνθης να μην εξαιρείται) τα οποία είναι υψηλού κόστους αλλά και σε βάθος πολλών χρόνων για να υλοποιηθούν.
Συμπέρασμα: Ο Σαλτούρος βλέπει να στήνεται ένα παιγνίδι με όρους κάθε άλλο παρά καθαρούς. Βλέπει πράγματα που δεν του αρέσουν από πολιτικής πλευράς και αντιδρά.
Η συνέχεια θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι και εάν Γιαννακίδης και Καραλίδης βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και αλλάξουν ρότα. Πάντως εκτός του Σαλτούρου δέχτηκαν και τις επικρίσεις με επίσης ειρωνικό τρόπο, του Γιώργου Παυλίδη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια.
«Ε»
 
Το άσυλο των ταραξιών
 Οι κατά καιρούς ταραξίες έχουν μια περίεργη αντίληψη για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και της περιουσίας των άλλων.
Θεωρούν ότι δίκιο είναι αυτό που υποστηρίζουν οι ίδιοι και πως έτσι έχοντας τα πράγματα μπορούν να βιαιοπραγούν, να καταστρέφουν περιουσίες, να μη σέβονται την κείμενη νομοθεσία και εν γένει να θεωρούν όλους τους άλλους υποχρεωμένους να αποδέχονται κι αυτούς και τις ιδέες τους.
Φαινόμενο παρακμής θα πει κάποιος και ως ένα σημείο θα έχει δίκιο. Όμως υπάρχει και μία απέραντη ανοχή έναντι των ταραξιών από τη Δικαιοσύνη που εξαντλεί την επιείκειά της, η οποία εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Κι έτσι, ανοχή της κοινωνίας, επιείκεια της Δικαιοσύνης είναι το άσυλο όπου μέσα ζει και κινείται ο χώρος των ταραξιών κάθε μορφής.
«Ε»
 
Δεν έχουν το θεό τους
 Εδώ ο κόσμος καίγεται και τσουρουφλίζεται, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, καταστήματα κλείνουν όπως και βιοτεχνίες και άλλοι στην Αθήνα διατηρούν σε λειτουργία το κανάλι της Βουλής!
Ή δεν έχουν εκεί συναίσθηση τι συμβαίνει στη χώρα, ή είναι τόσο αναίσθητοι που δεν τους ενδιαφέρει τίποτε παρά ο μικρόκοσμός τους. Και βέβαια οι ευθύνες όλες ανήκουν στον πρόεδρο της βουλής Βαγ. Μεϊμαράκη που έχει γραμμένους όλους τους Έλληνες.
Αρκεί οι υπάλληλοι της βουλής να’ ναι καλά…
«Ε»
 
Πού το πάνε;
 Στο 17ο θέμα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ, θα συζητηθεί η μεταφορά υπαλλήλων του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού στην Περιφέρεια.
Κι αν η εκμίσθωση του Χιονοδρομικού δεν έχει θετική κατάληξη και δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τι θα γίνει; Αυτοί οι άνθρωποι το χειμώνα θα ξαναπάνε στο Φαλακρό;ή δεν θα δουλέψει καθόλου ως χιονοδρομικό και θα κλείσει;
Και είναι λύση να πηγαίνουν όλοι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας; Τίποτε δεν διδάχτηκαν κάποιοι από την πρόσφατη ιστορία με τους πλεονάζοντες υπαλλήλους στο δημόσιο;
«Ε»
 
Δέκα χρόνια ΒΙΩΝ
 
Το γνωστό εστιατόριο ΒΙΩΝ, για τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας του αλλά και 40 χρόνια συνολικής παρουσίας στο χώρο της επαγγελματικής εστίασης, καλεί τους φίλους και πελάτες του την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, να γιορτάσουν τις δύο επετείους μαζί.
Ο Δημήτρης Καρπούζης, η σύζυγός του Δέσποινα και οι δύο γιοι του θα χαρούν να μας δουν και συνεορτάσουμε μαζί τους.
«Ε»
 
 Επίκαιρο θέμα
 Για όσους δεν γνωρίζουν την ΕΕΤΑ τους κάνουμε γνωστό πως είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι επειδή είναι επίκαιρο με την κατάργηση Οργανισμών και Υπηρεσιών ανά την Ελλάδα, σας μεταφέρουμε ότι η ΕΕΤΑ, έχει πενήντα υπαλλήλους στη Θεσσαλονίκη και πολλαπλάσιους στην Αθήνα, σε ενοικιαζόμενα γραφεία.
Αν ρωτάτε να μάθετε με τι ασχολούνται όλοι αυτοί οι υπάλληλοι, σας παραπέμπω στους τοπικούς δημάρχους να σας πουν αν ξέρουν. Διότι οι δεκάδες αυτοί υπάλληλοι ακριβοπληρώνονται για να μην κάνουν τίποτε ή σχεδόν τίποτε!
«Ε»
 
Πόλεμος
 Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δημάρχους και κυβέρνηση με αφορμή τις μαζικές απολύσεις δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων. Διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι γιατί απολύονται πρώτα τα δικά τους παιδιά, διορισμένα τα περισσότερα ή επιλεγμένα με φωτογραφικές προκηρύξεις. Ο πόλεμος αυτός λαμβάνει όμως και ενδοοικογενειακές διαστάσεις και μπαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
Επικριτικά σχόλια κι από τον ανιψιό του, Κώστα Μπακογιάννη (γιου της Ντόρας και δημάρχου Καρπενησίου) δέχθηκε ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφασή του να διώξει σε μία μέρα χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους.
Ο οποίος Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Έχει την καυτή πατάτα των απολύσεων στα χέρια και δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστέρηση, επωμιζόμενος βαρύτατο πολιτικό κόστος. Ενώ από την άλλη δέχεται κι επικρίσεις από παντού, από δημόσιους υπαλλήλους, δημάρχους, βουλευτές, ακόμα και από συγγενείς. Βαρύ και επώδυνο το έργο που ανέλαβε…
 
Πρόστιμα σε ελεύθερους κατασκηνωτές
 Τσουχτερό θα είναι το πρόστιμο για τους ελεύθερους κατασκηνωτές από εδώ και πέρα καθώς ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει αύξηση του προστίμου για το ελεύθερο κάμπινγκ από τα 147 ευρώ στα 300 ευρώ.
Ο διπλασιασμός του προστίμου που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο νόμου για τον τουρισμό. Βέβαια δε φτάνει μόνο να θεσμοθετούνται τα πρόστιμα αλλά πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να καταλογίζονται στους παραβάτες.
Το πρόβλημα είναι έντονο και στην περιοχή μας τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, με την οικονομική κρίση που στρέφει όλο και περισσότερους στο ελεύθερο κάμπινγκ αλλά και τους τουρίστες από τη Βουλγαρία, έχει μετατραπεί η παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας, σε ένα ατέλειωτο καταυλισμό και σκουπιδότοπο. Ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας μπορεί να κατασκηνώσει, να ανάψει φωτιά, να βρωμίσει και να σηκωθεί να φύγει χωρίς καμία απολύτως επίπτωση και όχληση.
Καιρός είναι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.
 
Ραμαζάνι με φαγοπότι
 Η σύγκρουση των δύο κόσμων, ισλαμιστών και φιλελεύθερων πολιτών, συνεχίζεται στην Τουρκία και την περίοδο του Ραμαζανιού.
Με ένα τεράστιο τραπέζι στην οδό Ανεξαρτησίας της Κωνσταντινούπολης χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν με έναν διαφορετικό τρόπο, παραβιάζοντας τη νηστεία του Ραμαζανίου, αντιδρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στους διάφορους θρησκευτικούς περιορισμούς που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ερντογάν. Το δείπνο-διαμαρτυρία έγινε στον πεζόδρομο δίπλα στο πάρκο Γκεζί την πρώτη ημέρα του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία.
«Ελπίζω ότι το κράτος θα καταλάβει τί προσπαθούν να πουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τις διαδηλώσεις τους. Είναι συνταγματικό δικαίωμα να διαδηλώσει κανείς σε ένα δημόσιο χώρο», είπε ένας 23χρονος φοιτητής.
 
Πρόστιμα ΕΦΕΤ στην ΑΜΘ
 Στη γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ ο ΕΦΕΤ λόγω ανεπαρκούς επιπέδου υγιεινής στους χώρους του εργοστασίου, όπως διαπιστώθηκε σε σχετικό έλεγχο από το κλιμάκιο του ΕΦΕΤ.
Ακόμη, ένα πρόστιμο επιβλήθηκε στην ΑΜΘ και είναι ιδιαίτερα πιο «τσουχτερό». Πρόκειται για 60.000 ευρώ που επιβλήθηκαν στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας τομάτας, ΣΕΚΟ της Δράμας, όπου ο έλεγχος εντόπισε μη ασφαλή-ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση 3.437.372 κιλά τοματοπολτού και κύβου τομάτας, καθώς και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, ανεπαρκή εφαρμογή και ενίοτε μη εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου.
Ε.Δ.
 
Τα «καμώματα» της ΑΜΘ
 «Καμώματα» των δημοσίων υπηρεσιών και από την Περιφέρεια ΑΜΘ περιλαμβάνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2012. Στα στοιχεία η περιφέρειά μας φαίνεται να βρίσκεται στις κατώτερες θέσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, αλλά και στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στη συχνότητα των ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΑΜΘ διενεργήθηκαν μόλις 13 έλεγχοι που αντιστοιχεί στο 3,04% του συνόλου των ελέγχων στην Τ.Α.
Ανάμεσα στα παραδείγματα ενστάσεων που άσκησε ο κ. Ρακιντζής, για όσο χρόνο δε του είχε αφαιρεθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα περιλαμβάνεται ένσταση κατά απόφασης του Υπηρεσιακού Συµβουλίου ΑΜΘ µε την οποία δεν επιβλήθηκε σε υπάλληλο ∆ήµου ποινή για το πειθαρχικό παράπτωµα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ήάλλους ειδικούς ποινικούς νόµους, ενώ για το πειθαρχικό παράπτωµα της εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς ή ανάξιας διαγωγής του επιβλήθηκε η ποινή τηςστέρησης αποδοχών για δύο µήνες. Στον εγκαλούµενο ασκήθηκε και ποινική δίωξη για κατοχή και πώληση ναρκωτικών και από κοινού, απλή και κατ’ εξακολούθηση και προµήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ίδια αποκλειστικά χρήση κατ’ εξακολούθηση.
Ενδιαφέρον είναι πάντως, ότι καμία ποινική δίωξη δεν καταγράφεται να ασκήθηκε στην Εισαγγελία Ξάνθης, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες της ΑΜΘ είναι συνολικά 57.
Για μια ακόμη φορά πάντως, ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης διαπίστωσε πανελλαδικά κακοδιαχείριση (με πρωταγωνιστές τους δήμους), διαφθορά και πειθαρχικές ποινές «χάδι», καθώς και μέτρα και διατάξεις που ευνοούν τη συνέχιση των πρακτικών μαύρου χρήματος.
Ε.Δ.
 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …