Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μείον το Ταμείον» του ΟΑΕΕ

«Μείον το Ταμείον» του ΟΑΕΕ

0
oaee 1
5 δις οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές. Κίνδυνος να βρεθούν στον «αέρα» οι συντάξεις. Έκτακτη σύσκεψη της ΓΣΕΒΕ
 
10% πάνω ο νομός μας στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Ρύθμιση για «Νέα Αρχή» από τον ΟΑΕΕ
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
«Μείον είναι το Ταμείον» του ΟΑΕΕ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και είναι πια ορατός ο κίνδυνος της κατάρρευσης με αποτέλεσμα να βρεθούν στον «αέρα» οι συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων. Ήδη έχει αναλωθεί η ετήσια κρατική επιχορήγηση των 800 εκ. ευρώ προς το Ταμείο ενώ στο ναδίρ βρίσκονται τα έσοδα μέσω εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό – σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕ – ότι το 55% των ασφαλισμένων δεν πληρώνει εισφορές λόγω της οικονομικής κρίσης, τα χρέη έχουν συσσωρευτεί και τα ελλείμματα έχουν γιγαντωθεί. Η ΓΣΕΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συγκαλεί σε έκτακτο συμβούλιο στις 7 και 8 Ιουλίου ενώ ήδη έχει καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση που αφορά στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.
 
To «κόλπο γκρόσο» με τα αποθεματικά των ταμείων
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕ κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου που θα συμμετέχει στη σύσκεψη περιέγραψε ως «άδηλο και σκοτεινό» το μέλλον του Ταμείου δεδομένου ότι από το 2015 και μετά κόβεται και η κρατική επιχορήγηση λόγω Μνημονίου: «Είναι γνωστό πώς χειρίστηκαν οι διοικούντες τα αποθεματικά των Ταμείων. Έκαναν πολιτική μ’ αυτά. Τοποθετούσαν τα χρήματα των ασφαλισμένων στην Τράπεζα της Ελλάδος με μηδενικό επιτόκιο και μέσω αυτών δανειοδοτούνταν επιχειρήσεις οι οποίες στην συνέχεα έκλειναν. Κι έχουμε το φαινόμενο να είναι κλειστές οι επιχειρήσεις αλλά πλούσιοι αυτοί που τις άνοιξαν…Αυτές και άλλες άσκοπες κινήσεις στην οικονομική σκακιέρα έφεραν τα ταμεία σ’ αυτή τη δυσχερή κατάσταση».
 
5 δις οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος καθώς η κρίση επιδείνωσε τα οικονομικά του ΟΑΕΕ εξαιτίας της αδυναμίας των ασφαλισμένων να πληρώσουν τις εισφορές τους οι οποίες ανέρχονται από 250 – 500 ευρώ μηνιαίως και ανάλογα με την κλίμακα ασφάλισης. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο οργανισμός κάθε μήνα εισπράττει γύρω στα 120 εκατ. ευρώ από εισφορές, ενώ καταβάλλει 260 εκατ. ευρώ σε παροχές. Εντός του πρώτου πενταμήνου του έτους έχει εισπράξει 480 εκατ. ευρώ από τα 800 εκ.ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το 2013, ενώ το έλλειμμα του τρέχοντος έτους αναμένεται να διαμορφωθεί στα 340 εκατ. ευρώ.
 
Συνεπείς οι Ξανθιώτες
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφόρησή μας από τον ΟΑΕΕ Ξάνθης οι Ξανθιωτες ασφαλισμένοι επιχειρηματίες παρά το γεγονός ότι είναι εμφανής η δυσκολία του λόγω της κρίσης ωστόσο σε ποσοστό 10% περισσότερο από άλλους νομούς είναι συνεπής με την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.
 
Ρύθμιση για «Νέα Αρχή»
Tsiakiroglou nea 2-emprosΣύμφωνα με τον κ. Τσιακίρογλου το ύψος των ανείσπρακτων εισφορών ανέρχονται σε 5 δις ενώ από τον ΟΑΕΕ υπολογίζουν ότι μόνο 3,5 δις είναι εφικτό να εισπραχθεί και για το λόγο αυτό ο ΟΑΕΕ με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι, έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή των μέχρι 31/12/2012 ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ρύθμιση «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ».
Συγκεκριμένα με τη ρύθμιση «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 31/12/2012, με έκπτωση στα Τέλη Καθυστέρησης, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης, ήτοι: έκπτωση 50% αν η οφειλή εξοφληθεί μέχρι 01/07/2013, έκπτωση 40% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2014, έκπτωση 35% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2015, έκπτωση 30% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2016 και έκπτωση 25% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2017, εφόσον, α) δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος ή β) έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις (ενεργές), αρκεί ο αριθμός των δόσεων που θα επιλεγεί να είναι μικρότερος ή ίσος των υπολειπόμενων δόσεων της προηγούμενης ρύθμισης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανελλιπής καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2013 και εφεξής.
Ειδικότερα ασφαλισμένοι που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2013 και μετά θα πρέπει να τις καταβάλλουν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.. Το δικαίωμα υπαγωγής στην ρύθμιση «Νέα Αρχή» ασκείται άπαξ με αίτηση που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε χρόνο, κατά τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης (30/6/2017). Για πληρέστερη ενημέρωση στη ιστοσελίδα του ΟΑΕΕ
( www.oaee.gr)
 
Πρόταση τη ΓΣΕΒΕ: Πάγωμα των εισφορών και εισπράκτορας του ΟΑΕΕ κάθε μήνα στις επιχειρήσεις
Στο μεταξύ η ΓΣΕΒΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα μπορέσει ο ΟΑΕΕ να εισπράξει τις ανείσπρακτες εισφορές. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Τσιακίρογλου προτείνει να παγώσουν όλα τα χρέη προς το παρόν και κάθε μήνα υπάλληλος του ΟΑΕΕ να περνάει πόρτα – πόρτα σ’ όλες τις επιχειρήσεις εισπράττοντας μηνιαία εισφορά των 250 ευρώ. Έτσι από τις 600.000 – 700.000 επιχειρήσεις θα εισπράττονται μηνιαίως 150 – 170 εκ. ευρώ και ο Οργανισμός θα μπορεί με την κρατική επιχορήγηση ν’ ανταποκριθεί στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. ¨Όπως όμως σημείωνε ο κ. Τσιακίρογλου η πρόταση αυτή δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση. Να σημειώσουμε ότι ο ΟΑΕΕ προήλθε από την ενοποίηση τριών Ταμείων του ΤΕΒΕ – ΤΑΕΕ – ΤΣΑ τα δύο εκ των οποίων (ΤΑΕΕ και ΤΣΑ) ήταν ελλειμματικά και ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καλύψει την «τρύπα» αθέτησε την υπόσχεσή της. Για το λόγο αυτό η τρύπα συνεχώς μεγαλώνει παρά το γεγονός ότι έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 35% οι συντάξεις: «Εμείς θέλουμε την αυτοτέλεια του ΟΑΕΕ και θα επιμείνουμε στις θέσεις μας», επιμένει ο κ. Τσιακίρογλου.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …