Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Κατασκευές από το Ουράνιο τόξο»

«Κατασκευές από το Ουράνιο τόξο»

0
dhmopoulos 1-web
Δημόπουλος: «Οι κατασκευές διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα το παιδιού»
 
Παιδικά γέλια και όμορφες κατασκευές γέμισε το καφέ του ξενοδοχείου ELLISO το Σάββατο το πρωί, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Δημόπουλου
 
Χάρη στο βιβλιοπωλείο «ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ» και στις εκδόσεις «Ψυχογιός βρέθηκε το Σάββατο το πρωί στο ξενοδοχείο ELLISO ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων παρουσιαστής της εκπομπής «Ουράνιο τόξο» της κρατικής τηλεόρασης, κ. Χρήστος Δημόπουλος, με σκοπό να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Κατασκευές από το Ουράνιο Τόξο».
 
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα
Το 1986 ο Νίκος ο Πιλάδιος, ο άνθρωπος που έστησε το παιδικό πρόγραμμά της ΕΡΤ, σκέφτηκε να κάνει μια ομπρέλα των δύο ωρών σε όλο το παιδικό πρόγραμμα, όπου θα συμπεριλάβει διάφορες εκπομπές. Την ομπρέλα αυτή θέλησε να την ονοματίσει και να της δώσει μια ταυτότητα. Αυτό ήταν το ουράνιο τόξο. Στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Χ. Δημόπουλο από το ραδιόφωνο και μια δημοσιογράφο, την κ. Ρένα Μάλιου να παρουσιάσουν ζωντανά εκείνη την εποχή την εκπομπή. «Έτσι ξεκίνησε το «ουράνιο τόξο» ως μια ζωντανή παιδική ζώνη που μέσα παίζανε διάφορα προγράμματα. Ο Νίκος Πιλάδιος μόλις ξεκίνησε το ουράνιο τόξο έφυγε από την ΕΡΤ, παραιτήθηκε και εγώ πήρα την θέση του ως προϊστάμενος παιδικών εκπομπών, όπου έμεινα μέχρι του 1990, ημερομηνία όπου παραιτήθηκα και εγώ, διότι δεν άντεχα την κατάσταση εκεί. Από το 1990 έκανα διάφορα άλλα πράγματα στην ζωή μου, όπου το 2001, ο τότε διευθυντής τηλεόρασης, ο Μάνος ο Ευστρατιάδης, με φώναξε με σκοπό να αναβιώσουμε το «ουράνιο τόξο» καθώς όταν έφυγα το 1990 τελείωσε και αυτό μετά από εμένα. Έμεινε ένα διάστημα 2-3 μηνών που το παρουσίαζε η Άννα η Δρούζα και μετά σταμάτησε. Το 2001 έκανα αυτό που λένε το come back στην τηλεόραση και έτσι επί 12 χρόνια συνέχεια συν τα 3 πρώτα για 15 χρόνια το ουράνιο τόξο διέγραψε μια πορεία αρκετά πετυχημένη στην ελληνική τηλεόραση» δήλωσε στο «Ε» ο ίδιος.
 
Ο τρόπος που εκφράζονται τα παιδιά είναι ένα μάθημα για τους μεγάλους
Συζητώντας με τον κ. Δημόπουλο αναφερθήκαμε και στις συζητήσεις που πραγματοποιούσε με τους μικρούς του φίλους κατά την διάρκεια τις εκπομπής, οι οποίες μας είχαν ξαφνιάσει ευχάριστα και μας είχαν προκαλέσει το γέλιο πολλές φορές. «Ήταν μια ελεύθερη συζήτηση στην οποία τα παιδιά εκφράζονται, όπως μόνα αυτά μοναδικά μπορούν να εκφραστούν, χωρίς περιορισμούς, χωρίς λογοκρισίες, χωρίς να σκέφτονται ότι πρέπει να πουν αυτό που εμείς λέμε πολιτικά ορθό. Λένε ότι τους κατέβει στο μυαλό και αυτό ακριβώς είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο μάθημα για εμάς τους μεγάλος, που έχουμε χάσει την ευθυκρισία μας και το καθαρό μας βλέμμα, να μπορούμε να βλέπουμε μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών τον κόσμο, όπως πραγματικά είναι λίγο σουρεαλιστικός. Έτσι, να αφήσουμε την φαντασία μας να καλπάζει, όπως καλπάζει των μικρών παιδιών».
 
Το βιβλίο είναι μια ανάγκη που προέκυψε από την εκπομπή
«Το περιεχόμενο της εκπομπής όλα αυτά τα χρόνια την διαμόρφωσαν λίγο πολύ τα παιδιά με τα γράμματα τους. Δηλαδή, μου γράφανε θέλουμε εκείνο, θέλουμε το άλλο και εγώ προσαρμοζόμουνα, γιατί μην νομίζετε ότι είχαμε καμία εκπομπή με αστείρευτους πόρους και φοβερά μέσα. Τίποτα. Το budget, τώρα που δεν υπάρχει ΕΡΤ μπορώ να πω με μεγάλη άνεση, ότι ήταν 15 ευρώ ανά εκπομπή. Κάναμε βιβλιοπαρουσίαση καθώς πάντα πίστευα ότι το βιβλίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή του παιδιού. Προτείναμε βιβλία στα παιδιά, παρουσιάζαμε συγγραφείς και κάναμε και κατασκευές. Οι οποίες διαδραματίζουν, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού καθώς ακονίζει την φαντασία του, βελτιώνει τις δεξιότητες του, μπορεί να αντιμετωπίσει πράγματα, να λύσει προβλήματα. Οι κατασκευές λοιπόν, κατά καιρούς στο ουράνιο τόξο ήταν το κύριο σημείο. Έτσι καθώς τα παιδιά ζητούσαν κατασκευές, είπα ότι ίσως είναι μια καλή ιδέα να συγκεντρώσω 40 από τις ποιο αγαπημένες μου κατασκευές σε ένα βιβλίο, το οποίο νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ όμορφη έκδοση, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στο οποίο βιβλίο δίνω βήμα βήμα οδηγίες και με επεξηγηματικά σκιτσάκια που έχω σχεδιάσει ο ίδιος βοηθάω το παιδιά, το οποίο είτε μαζί με το μεγάλο του αδερφάκι ή μόνο του ή μαζί με τους γονείς του, με τους παππούδες του να κάτσει να φτιάξει αυτές τις κατασκευές».
 
Στα σκαριά βρίσκονται και τα επόμενα βιβλία του
Το εν λόγο βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε παιδία του δημοτικού. Όπως αναφέρει και ο ίδιος «ίσως τα παιδιά της έκτης δουν ότι κάποιες κατασκευές είναι πολύ απλές και τα παιδιά της πρώτης να δουν ότι κάποιες κατασκευές είναι λίγο πιο δύσκολες». Για την συνέχεια ετοιμάζει πάλι με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» βιβλία που απευθύνονται σε παιδάκια που δεν πηγαίνουν σχολείο. «Είναι αυτά τα βιβλία που προετοιμάζουν τα παιδάκια ώστε να μάθουν την αλφαβήτα, να μάθουν τα πρώτα τους νούμερα, τα πρώτα τους σχήματα, τα πρώτα τους χρώματα, αλλά εγώ το αντιμετωπίζω με ένα τρόπο λίγο διαφορετικό. Έχω γράψει ποιηματάκια, τα οποία είναι λιγάκι σουρεαλιστικά, αλλά νομίζω είναι ευκολομνημόνευτα στα παιδιά και θα το δουν σαν παιχνίδι. Τα βιβλία αυτά, που είναι μικρά και πολύ πιο φθηνά, παρακινούν το παιδάκι να έχει και κάποια δραστηριότητα, π.χ. να γράψει τα γράμματα, να ζωγραφίσει, να βάψει, να κάνει τα σχήματα και με αυτό τον τρόπο αποκτούν και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα».
 
Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα που να σέβεται τα παιδιά
Κατά την διάρκεια στης συνέντευξης ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός παιδικού προγράμματος, το οποίο θα σέβεται τα παιδιά. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «είναι τραγικό στις μέρες μας να μην υπάρχει δημόσια τηλεόραση και ακόμα πιο τραγικό, όταν υπάρχει να μην υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα για παιδιά. Τα τελευταία χρόνια το ουράνιο τόξο ήταν η μοναδική ελληνική παιδική εκπομπή που υπήρχε στη δημόσια τηλεόραση. Στην ιδιωτική δεν με ενδιαφέρει, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Στην δημόσια τηλεόραση όμως, η οποία από την φύση της έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, θα πρέπει να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο ρόλο, τον οποίο δεν μπορούν να επιτελέσουν τα ιδιωτικά κανάλια. Πρέπει λοιπόν, ανάμεσα στις εκπομπές για τους αγρότες, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στον πολιτισμό, να έχει και ένα σημαντικό παιδικό πρόγραμμα. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι η τηλεόραση έχει μια δύναμη και μπορεί να διαμορφώσει τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας» και κάνει έκληση στους αρμόδιους, αν ποτέ φτιαχτεί ένας καινούριος φορέας, να προσέξουν πάρα πολύ το παιδικό πρόγραμμα. Τέλος, συμπληρώνει ότι «η τηλεόραση πρέπει να είναι ψυχαγωγική με την αρχική έννοια του όρου ψυχαγωγία, αγωγή της ψυχής. Δηλαδή να διαμορφώνει χαρακτήρες, να δίνει παραδείγματα, αλλά με ένα τρόπο εύπεπτο, διασκεδαστικό, όμορφο, όπως μπορεί να κάνει η τηλεόραση, γιατί είναι τέτοιο το μέσο».
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…