Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καθαρό το «Μονοπάτι της Ζωής»

Καθαρό το «Μονοπάτι της Ζωής»

0
monopati 2-web
Ξεκίνησαν οι εθελοντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το πρωί της Κυριακής
 
Με την βοήθεια των εθελοντών μπορούμε να πετύχουμε πολλά δηλώνουν ο κ. Ουτατζής και ο κ. Μουσόπουλος
 
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μαζί με τον σύλλογο των φίλων του, έπειτα από μια σειρά από δραστηριότητες, ημερίδες, σεμινάρια και αφιερώματα που πραγματοποίησαν για να μεταδοθεί το μήνυμα της συνειδητής προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και να εδραιωθεί η σπουδαιότητά του στη σκέψη ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, αποφάσισαν να επικεντρώσουν τη δράση τους σε δύο νέους τομείς:
Τη Περιβαλλοντική δράση που θα σχετίζεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, τις αναδασώσεις, την καθαριότητα, την ανακύκλωση και τις εφαρμογές εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Και τη Πολιτιστική δράση που θα περιλαμβάνει την οργάνωση και διεξαγωγή διάφορων καλλιτεχνικών δρώμενων θεατρικών, μουσικών, ποιητικών, εικαστικών που δεν θα αποσκοπούν στην απόκτηση κέρδους.
 
Συνεργασία του Ιδρύματος με το «ΔΙΚΤΥΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ»
Την Κυριακή 30 Ιουνίου το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ξεκίνησαν τις δραστηριότητες τους. Ο σύλλογος των φίλων του Ιδρύματος και τα μέλη του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ» συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί με σκοπό να καθαρίσουν το πανέμορφο «Μονοπάτι της Ζωής» το οποίο βρίσκεται στις όχθες του Κόσυνθου.
«Ξεκινήσαμε κάποιες δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς με στόχο να προσφέρουμε στον κάθε ένα μας ευκαιρία να συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, να φροντίσει το περιβάλλον, να αναπτύξει την κοινωνικότητα, αλλά και με στόχο ευρύτερο να αναδείξουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της Θράκης μας. Είναι σίγουρο ότι την σημερινή εποχή οι κοινωνικές συνθήκες είναι αντίξοες και οφείλουμε ως φορέας να είμαστε ανοιχτός σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, να αναπτύσσουμε ένα δυναμικό και εξωστρεφή προσανατολισμό και αυτό το πράγμα μπορεί να στηριχθεί και μέσω του ιδρύματος και του συλλόγου του φίλου του με πολλές δραστηριότητες» δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ουτατζής Σοφιανός, διευθυντής του Ιδρύματος, και προσθέτει «δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε αυτός ο χώρος, καθώς είναι στην ουσία ένα απτό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ο εθελοντισμός μια και το «ΔΙΚΤΥΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ» με πάνω από 50 εθελοντές που συμμετείχαν είναι αυτοί που δημιούργησαν αυτό το πανέμορφο παρόχθιο μονοπάτι του Κόσυνθου που σε δέκα λεπτά από το κέντρο της Ξάνθης σου δίνει την δυνατότητα να δραπετεύσεις στην φύση».
Στο «Ε» μίλησε ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, συντονιστής «ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ», ο οποίος δήλωσε «το δίκτυο λόγου και πράξης εδώ και 3 χρόνια δραστηριοποιείται με την βοήθεια εθελοντών και άλλων φορέων. Ένα από τα κύρια έργα του , το πρώτο θα έλεγα σημαντικό είναι το «Μονοπάτι της Ζωής» και το θέατρο που βρίσκεται σε αυτό. Και η δημιουργία του και η χρήση του στηρίζεται σε όλους τους πολίτες αυτής της περιοχής. Είναι μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν, όταν θέλουν να κάνουν θαύματα. Θεωρήσαμε πάρα πολύ σημαντικό για εμάς την πρόταση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης να κάνουμε αυτή την εθελοντική δράση σήμερα για να καθαρίσουμε το μονοπάτι, αν και πάρα πολλές ομάδες εθελοντικές όλο το χρόνο το καθαρίζουν, και αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Αυτή η συμβολική κίνηση που έγινε από το Ίδρυμα είναι πολύ χρήσιμη καθώς μικροί και μεγάλοι θα δείξουν την ανάγκη που έχουμε για εθελοντική προσφορά αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούμε και λόγω του ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουμε και πολιτισμικές δράσεις στο θεατράκι στο «Μονοπάτι της ζωής», οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει αν οργανώνονται. Ευχαριστώ το «Ε» γιατί από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο «ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ» και νομίζω ότι όταν συνεργάζονται οι άνθρωποι κάτι καλύτερο θα γίνει. Εμείς έχουμε παραδώσει το μονοπάτι, όπως και ο, τι άλλο πράττουμε στο δήμο, με την έννοια ότι το παραδίδουμε στους πολίτες της πόλης. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος εκτιμούν πάρα πολύ την δουλεία που κάνουμε στο Δίκτυο, όπως έχουν δηλώσει, όμως, χωρίς τους εθελοντές δεν μπορεί να γίνει τίποτα».
 
Η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη
monopati 3-webΔυστυχώς η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν αυτή που ευελπιστούσαν οι δύο φορείς. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Ουτατζής υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία μιας εκδήλωσης, δηλώνοντας συγκεκριμένα «δεν νομίζω να ευθύνεται η γενικότερη αδιαφορία για τον εθελοντισμό. Κάθε εκδήλωση έχει επιτυχία με μια συνισταμένη διαφόρων άλλων παραγόντων, για παράδειγμα είναι ο καιρός, η μέρα, η ώρα διεξαγωγής. Πιθανόν να φοβήθηκαν από την προηγούμενη μπόρα, πιθανόν κάποιοι άλλοι να έλειπαν λόγω της Κυριακής ή να μην πήρε πολύ προβολή η πράξη αυτή, να μην την έμαθε ο κόσμος. Θα προσπαθήσουμε σιγά σιγά να τα διορθώσουμε όλα αυτά και να πετύχουμε τον στόχο που είναι μια ευρύτερη συμμετοχή».
 
Επερχόμενες δράσεις
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας για ανακύκλωση το Ίδρυμα έχει σκοπό να στρέψει το βλέμμα του και προς αυτήν την κατεύθυνση. «Μας ρωτάνε εμάς σαν φορέα πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες, που μπορούν να πηγαίνουμε χαρτί για ανακύκλωση, πλαστικό ή κάτι άλλο. Υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη που νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δούμε ως φορέας ή μαζί με άλλους να αναπληρώσουμε αυτό το κενό», υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ιδρύματος.
Η δράση όμως δεν θα έχει μόνο περιβαλλοντικές αποχρώσεις. Ήδη το Ίδρυμα έχει έρθει σε επαφή με τον σύλλογο αιμοδοτών και πρόκειται να πραγματοποιήσει μια εθελοντική αιμοδοσία, η οποία θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…