Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ε. Βενιζέλος: Δεν είναι ανεκτές οι προσπάθειες εκτουρκισμού των Πομάκων

Ε. Βενιζέλος: Δεν είναι ανεκτές οι προσπάθειες εκτουρκισμού των Πομάκων

0
venizelos 2

Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για τα συμπεράσματα της έκθεσης Greece 2012 Human Rights Report σχετικά με τη Θράκη, κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης

 
«Οι προσπάθειες αλλοίωσης ή επιβολής συγκεκριμένης πολιτισμικής ταυτότητας δεν είναι ανεκτές και αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση σύμφωνα με την οποία «οι Πομάκοι καταγγέλλουν προσπάθεια εκτουρκισμού τους, μέσω χρηματισμών».
Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, ο οποίος επικαλούνταν την έκθεση Greece 2012 Human Rights Report, στην οποία αναφέρεται ότι «μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκικής μειονότητας, τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική. Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητάς τους έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι».
«Οι αναφορές και διαπιστώσεις που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη στην εν λόγω Έκθεση, αναδεικνύουν την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να επιβάλουν την πολιτιστική/εθνοτική ταυτότητα της πολυπληθέστερης συνιστώσας (τουρκογενείς) της μουσουλμανικής μειονότητας στις επιμέρους εθνοτικές ομάδες, ήτοι στους Πομάκους και στους Ρομά» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Επισημαίνει, επίσης, ότι «επιβεβαιώνουν τις πάγιες θέσεις της χώρας μας διεθνώς, αναφορικά με την πολυπολιτισμική σύσταση της μειονότητας και τη χρήση της ορθής και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης ορολογίας. Οι θέσεις αυτές γίνονται ολοένα και πιο κατανοητές και αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί και σε διεθνή κείμενα».
«Οι πολιτιστικές ή άλλες ιδιαιτερότητες των τριών συνιστωσών της μειονότητας, συμπεριλαμβανομένων των Πομάκων και Ρομά, είναι απολύτως σεβαστές. Κάθε συνιστώσα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα, μέσω των πολιτιστικών ή άλλων συλλόγων της, των εντύπων της κλπ, πρωτοβουλίες και δράσεις για τη διατήρηση και προαγωγή των ηθών και εθίμων της, των παραδόσεων της και γενικά των ιδιαίτερων πολιτισμικών της χαρακτηριστικών, όπως αρμόζει σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών και ξεκαθαρίζει, ότι «οι προσπάθειες αλλοίωσης ή επιβολής συγκεκριμένης πολιτιστικής ταυτότητας εις βάρος τους δεν είναι ανεκτές και αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …