Σε μια διοργάνωση του τμήματος Ηλεκτρολόγων του ΔΠΘ, του Οικονομικού του ΑΠΘ και του ΕΒΕ Ξάνθης
Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Θράκης, η δυναμική των επιχειρήσεων που ξέρουν να ελίσσονται και το πρότυπο αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή τονίστηκαν από τους εισηγητές
Στο πλαίσιο του πρώτου πανελλήνιου πολιτιστικού ανταμώματος Θράκης διοργανώθηκε επιστημονική διημερίδα, ώστε να ενταχθούν και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην προσέγγιση των φορέων, αλλά και να μεταφέρουν το αμερικανικό μοντέλο της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Διοργανωτές είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστώ ΔΠΘ, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και το ΕΒΕ Ξάνθης.
Χθες , λοιπόν, ξεκίνησε η διημερίδα με τίτλο «Προοπτικές και προτάσεις οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ», όπου εισηγήσεις παρουσίασαν ακαδημαϊκοί σχετικά με τη στρατηγική του νομού Ξάνθης, τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, την αγροτική ανάπτυξη και άλλα συναφή θέματα. Να σημειωθεί ότι τις ομιλίες μπορούσε κανείς να παρακολουθήσεις και online, μέσω απευθείας σύνδεσης, ενώ τονίστηκε ότι τα αποτελέσματα της διοργάνωσης θα φέρουν καρπούς όταν θα δημιουργηθούν ομάδες που θα τα εφαρμόσουν, προκειμένου να σταθούν και να ευοδώσουν στην αγορά.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ξάνθη αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης διαφορετικών ανθρώπων και ο αντιπεριφερειάχρης Φώτης Καραλίδης, που τόνισε ότι: «πρέπει να αξιοποιήσουμε το γεωστρατηγικό μας χώρο και να προωθήσουμε το δευτερογενή τομέα, μέσω της αξιοποίησης των λιμανιών και των σιδηροδρομικών δικτύων μιας, τα παράλια του Βοσπόρου έχουν κορεστεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Νίκος Βαρσακέλης, στην εισήγησή του, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξηγώντας ότι από τους «γίγαντες» των πολυεθνικών περάσαμε στη εξέλιξη των επιχειρήσεων που ξέρουν να ελίσσονται και τόνισε την αναγκαιότητα της θεσμικής σύνδεσης του πανεπιστημίου με τους παραγωγικούς φορείς.
Σχετικά με τις εργασίες του συνεδρίου, ο καθηγητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ Δημήτρης Γεωργίου, που τελούσε χρέη προεδρείου σημείωσε στο «Ε»: «με την ευκαιρία του πρώτου πανελλήνιου ανταμώματος στην Ξάνθη διοργανώθηκε από το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΔΠΘ και το τμήμα οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ και το ΕΒΕ Ξάνθης η διημερίδα που σκοπό έχει να φέρει σε επαφή την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσουν επιχειρηματικές δράσεις στην περιοχή ώστε το πανεπιστήμιο να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην ανάπτυξη της περιφέρειας ΑΜΘ.
Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου που θα ανακοινωθούνε θα ικανοποιήσουνε τις επιδιώξεις αυτές και θα εκπληρωθούν οι στόχοι».
Γ.Τ.