Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνταξιούχοι του Δημοσίου: Τα πρώτα θύματα των Μνημονίων

Συνταξιούχοι του Δημοσίου: Τα πρώτα θύματα των Μνημονίων

0
syntaxiouxoi_1-empros

Επιτυχημένοι η διημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων της Ξάνθης. Συμμετείχαν πάνω από 500 εκπρόσωποι συλλόγων

Πλήρης απουσία των αρχών στην διημερίδα. Αιχμές του προέδρου της ΠΟΠΣ κατά του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης:«αξιώνουν επισκέψεις έως και 70 ευρώ»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Ξάνθη το διήμερο 27 – 28 Νοεμβρίου στο «Ελισσώ» καθώς η συμμετοχή από εκπροσώπους των συλλόγων της Β. Ελλάδος και των νησιών του Βορείου Αιγαίου που προσκλήθηκαν ήταν καθολική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Παρ’ όλα αυτά η πρόεδρος του Συλλόγου της Ξάνθης και διοργανώτρια της διημερίδας κα Άννα Μπαλτσοπούλου εξέφρασε την απογοήτευσή της: «για την αδιαφορία των αρχών να τιμήσουν με την παρουσία τους τη διημερίδα καθώς και των τοπικών ΜΜΕ να την καλύψουν», όπως είπε. Ως προς το ουσιαστικό μέρος που αφορούσε στην παρουσίαση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στους συνταξιούχους του δημοσίου από την επιβολή των Μνημονίων, καθώς όπως ειπώθηκε ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν με τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα τους τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας, έγινε μια διεξοδική συζήτηση και ανάλυση όλως των θεμάτων τόσο από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) κ. Παναγιώτη Βαβουγυιό που ήταν ο κεντρικός ομιλητής καθώς επίσης και από τον πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου του κ. Παύλου Περάττη ενώ κάθε εκπρόσωπος του συλλόγου κατέθεσε τις προτάσεις του που αποτελούν και το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν η Σύλλογοι προς την ΠΟΠΣ.  
5 μειώσεις στις συντάξεις τους από το 2010
Αναφερόμενος στο θέμα της διημερίδα ο πρόεδρο της ΠΟΠΣ κ. Βαβουγυιός Παναγιώτης δήλωσε στο «Ε»: : «Οι συνταξιούχοι του δημοσίου ήταν εκείνοι οι οποίοι υπέστησαν πρώτοι τις συνέπειες της κρίσης. Ήταν εκείνοι που ενώ περίμεναν μια αύξησης όπως είχε υποσχεθεί το 2009 ο τότε πρωθυπουργός αντιθέτως υπέστησαν πάγωμα των κυρίων και των επικουρικών συντάξεων, πάγωμα του μερίσματος από το μετοχικό ταμείο και στη συνέχεια οι μείωσες. Μειώσεις σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που έφτασαν πλέον από δώρα να είναι φιλοδωρήματα και στη συνέχεια μειώσεις των συντάξεων. Πρόσφατα γνωμοδότηση της Ολομέλειας του διοικητικού συνεδρίου του κράτους αναφέρει ότι έγιναν 5 μειώσεις των συντάξιμων από δώρα από το 2010 και μετά. Οι συντάξεις μας κύριες και επικουρικές πετσοκόπηκαν… κατά 50% – 60% το δε εφάπαξ το οποίο για 35 χρόνια οι συνάδελφοί μας κατέβαλαν εισφορές έγινε κι αυτό φιλοδώρημα και ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική και δεν μπήκε και φορολογία σ’ αυτά τα απομεινάρια του».
«Απαράδεκτοι οι γιατροί της Ξάνθης…»
Επίσης έθιξε το θέμα του ελλείμματος στην υγειονομική περίθαλψη των συναδέλφων του που αποτελεί απόρροια των προβλημάτων λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Υπογράμμισε δε ότι στην Ξάνθη το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο και στηλίτευσε τη στάση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης:«Το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης εδώ στην Ξάνθη είναι ακόμη χειρότερο από τις άλλες περιοχές της χώρας. Ο Ιατρικός σύλλογος της Ξάνθης αντί να αγκαλιάσει τους συνταξιούχους του δημοσίου τους οποίους είχε εκλεκτούς πελάτες όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πληροφορηθεί ότι πολλοί γιατροί από την Ξάνθη δεν έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και αξιώνουν επισκέψεις 30 – 50 – και 70 ευρώ για μια επίσκεψη. Είναι απαράδεκτο αυτό και δεν τιμά τον ιατρικό κλάδο. Ο καινούργιος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ έχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών για την υγεία και θ’ αναγκαστούμε να βάζουμε πολύ βαθιά το χέρι μας στην τσέπη για να έχουμε την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη για την οποία καταβάλλουμε κάθε μήνα υψηλές εισφορές και τη στερούμαστε. Τώρα με την απεργία των φαρμακοποιών θα πληρώνουμε και τα φάρμακα…Ντρέπομαι να πω ότι συνάδελφοί μας καταφεύγουν στην Βουλγαρία και στην Τουρκία για να αγοράσουν φάρμακα Αυτά είναι απαράδεκτα…  
100 εκ. στο Μετοχικό Ταμείο…
Ο πρόεδρο του Μετοχικού Ταμείου των Συνταξιούχων κ. Παύλος Περράτης μεταξύ άλλων τους ανακοινώσε και ένα καλό νέο: « Διαχειρίζομαι τοις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν δυστυχώς παράπονα. Είναι όμως κάτι που ξεφεύγει της δικής μου αρμοδιότητας. Αυτό που μπορώ εγώ να κάνω είναι να τους βοηθήσω διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ταμείου. Ήταν πολύ σημαντική αυτή η διημερίδα κατέγραψα όλες στις προτάσεις και τους ανακοίνωσα και ένα καλό νέο. Ότι η πολιτεία θα δώσει στο Μετοχικό ταμείο 100 εκ. ευρώ και θα αρχίσουμε να τους μοιράζουμε μερίσματα που καθυστερεί από το 2011. Είναι έσοδα που θα βοηθήσουν τους συνταξιούχους θα τους δώσουν ρευστότητα…»
Να σημειώσουμε ότι οι ασφαλισμένοι στα 4 ενοποιημένα ταμεία είναι 9, 5 εκ. και έγινε οριζόντια περικοπή των μερισμάτων των συνταξιούχων κατά 20% καθώς επίσης και παρακράτηση 3% για το ΛΑΦΚΑ.  
Το παράπονο της προέδρου του συλλόγου της Ξάνθης…
Άννα Μπαλτσοπούλου: Θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου σαν διοργανώτρια της διημερίδας γιατί για πρώτη φορά διοργανώνεται εκτός Αθηνών μια τέτοια ημερίδα με στη συμμετοχή τόσων συλλόγων που ήρθαν απ’ όλη τη Β. Ελλάδα και τα νησιά του Β. Αιγαίου δεν ήρθαν ούτε τα τοπικά Μέσα αλλά δεν ήρθαν ούτε οι αρχές μας. Προφανώς δεν είχαν την αντοχή ν’ ακούσουν αυτά που ειπώθηκαν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…