Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αναζητήσεις για τη Δημοκρατία στην ενημέρωση

Αναζητήσεις για τη Δημοκρατία στην ενημέρωση

0
karadinos-web
Αφιέρωμα των «Γιορτών του Κόσυνθου», με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ
 
Διάλογος δημοσιογράφων με το κοινό. Συντονιστής της συζήτησης ο Θανάσης Μουσόπουλος
 
sidiropoulos-web
 
Η αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στη Δημοκρατία και στην ενημέρωση και το παραγόμενο αποτέλεσμα στην ποιότητα τόσο της Δημοκρατίας όσο και της ενημέρωσης όταν αυτή η σχέση διαταράσσεται και επικρατούν λογικές τύπου «μαύρο στην ΕΡΤ», αποτέλεσε θέμα προβληματισμού και συζήτησης της δεύτερης μέρας (Σάββατο 20 Ιουλίου στις 8μ.μ.) του τριημέρου των Γιορτών του Κόσυνθου που διοργάνωσε και φέτος το Δίκτυο Λόγου και Πράξης στο Μονοπάτι της Ζωής.
 
Διαλεκτική για την Δημοκρατία και την Ενημέρωση
Αναπτύχθηκε ένας πολύ άμεσος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των εισηγητών , του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αντώνη Καρανδεινού, του δημοσιογράφου, διευθυντού του xanthipress.gr και εργασιακού εκπρόσωπου της Ένωσης Συντακτών Γιάννη Σιδηρόπουλου, του διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τηλέμαχου Αρναούτογλου, του εκδότη της «XanthiNews» Σταύρου Καρυπίδη. Επίσης τις απόψεις τους κατέθεσαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο, Καθηγητής Γ. Κολλάρος, ο συγγραφέας Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο ποιητής Γιώργος Κωτούλας και η καθηγήτρια Δήμητρα Κατάκη ενώ η νομική διάσταση του θέματος παρουσιάστηκε με την εισήγηση του δικηγόρου κ. Νίκου Σεργκενλίδη που διάβασε η Μαρία Μουσοπούλου. Συντονιστής της συζήτησης ο Θανάσης Μουσόπουλος ο οποίος δίνοντας το λόγο στους εισηγητές ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε να είμαστε πολιτικοποιημένοι και να συμμετέχουμε στα κοινά, να διαμορφώνουμε την κοινωνία και το μέλλον μας για να μην είμαστε υποχείριο κανενός πολιτικού κόμματος και συμφέροντος. Μη συμμετέχοντας αφήνουμε στους ανάξιους και τους ιδιοτελείς να λειτουργούν εις βάρος μας.
 
«Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα»
Με ένα στιχουργικό πόνημα που τιτλοφορείται ««Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα» ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντώνης Καρανδεινός εξέφρασε όλη την αγωνία, την ψυχολογική πίεση, τα συναισθήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ που απολύθηκαν εν μία νυκτί, συνδέοντας επίσης αυτές τις συμπεριφορές με άλλες σκοτεινές εποχές: «Δες αυλακιές στα κάγκελα απ’ ατσαλένιες ρόδες σε εποχές που ανδρείκελα σου κλέβαν τη φωνή σαράντα χρόνια αργότερα άλλοι με ίδιες φόρμες ακόμα σε γυψώνουμε σου κλέβουν τη ζωή».  
Παράλληλα ο κ. Καρανδεινός ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι αποφασισμένοι να μην υπογράψουν τις συμβάσεις και την απόφασή τους να εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους.
 
Το μαύρο της ΕΡΤ καθρέπτης της Δημοκρατίας…
Την επισήμανση ότι η ποιότητα της δημοκρατίας αντικατοπτρίστηκε στην ποιότητα της ενημέρωσης που έχουμε και ότι γι αυτό το ζήτημα της ΕΡΤ είναι πολύ κομβικό» υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σιδηρόπουλος: « Ήταν πολύ σκληρή στιγμή για την δημοκρατική μας ευαισθησία και δείχνει μια γενικότερη έκπτωση αξιών μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση και της συνταγματικής τάξης και του πολιτεύματος και είναι μια πρωτοφανής προσπάθεια κατάργηση κάθε ηθικής και αισθητικής τάξης, μια επίθεση στον πολιτισμό και στις αξίες αυτής της κοινωνίας». Ο κ. Κολλάρος χαρακτήρισε αυταπάτη την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση τονίζοντας: ότι: «Η δημοκρατία που ζούμε είναι αστική δημοκρατία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εξυπηρετεί διαρκώς τα ίδια συμφέροντα. Αντικειμενική ενημέρωση είναι μια ψευδαίσθηση, μια αυταπάτη…».
Η ενημέρωση εξυπηρετούσε πάντα την κυρίαρχη τάξη και την κυρίαρχη ιδεολογία».
Ο κ. Αρναούτογλου ανέφερε ότι παίχτηκε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από την κυβέρνηση που αφορά τους υψηλόμισθους με τις ειδικές συμβάσεις το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για το «μαύρο στην ΕΡΤ: « Υπάρχει ένα επικοινωνιακό κομμάτι σε σχέση με την οικονομία για να μας πει η κυβέρνηση ότι στην ΕΡΤ υπήρξαν άνθρωποι που αμείβονται με 300.000 ευρώ. Αυτοί που είχαν τα ειδικά μισθολόγια το σύστημα πήρε αυτά τα ονόματα, το σύστημα όριζε τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους με το ισχυρό όπλο που τους έδωσε να συνάπτουν συμβάσεις με τους όρους αυτούς. Η πλειοψηφία των εργαζομένων με τις συλλογικές συμβάσεις στα 1.000 – 1.300 ευρώ όχι με τα ειδικά μισθολόγια».
Ο κ. Καρυπίδης εξέφρασε την ευχή: «η καινούργια ΕΡΤ να μην είναι δομημένη όπως η παλιά γιατί αυτή ήταν ένα όργανο συνδικαλιστών. Αν το Δ.Σ. είναι διακομματικό θα είναι θετικό.
Αναφέρθηκε κατόπιν στα προβλήματα του περιφερειακού τύπου: «Ο περιφερειακός τύπος είναι σε πολύ δεινή θέση και είναι αυτός που κρατά ψήγματα αντικειμενικότητας ότι είναι αδιαμφισβήτητη η διαπλοκή των Αθηναϊκών Μέσων με τους εργολάβους δημοσίων έργων».
Τέλος ο κ. Μιχαλόπουλος προσέγγισε από διαφορετική οπτική το θέμα σημειώνοντας ότι «Η δικιά μου η αλήθεια λέει ότι πρέπει να έχουμε πολλές αλήθειες … ενώ η κα Κατάκη δήλωσε ενθουσιασμένη με το πρόγραμμα που μεταδίδουν τώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και αναρωτήθηκε: « Γιατί δεν τα ακούγαμε αυτά τόσα χρόνια. Γιατί δεν βλέπαμε αυτό το πρόγραμμα τόσα χρόνια;».
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μαύρο Αντικείμενο–Κουκλοθέατρο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Στην εκδήλωση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να …